Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Günther Uecker kiszögelte Veszprémet is / „Úgy képzelem, hogy a világ magát gondolja”

2008. július 26. 14:26
Günther Uecker, a világhírű posztmodern német képzőművész legújabb műveit hozta el Veszprémbe. Sőt mi több, a nyolc alkotásból álló tárlatot kimondottan városunk számára állította össze. A művek különlegessége, hogy minden egyes alkotás szögekből áll, úgynevezett szögreliefek. A művész azt mondja, a kompozíciókat nem úgy kell tekinteni, mint fehér vászonra egymástól ujjnyi távolságra bevert szögeket, árnyékuk a fontos. Ha a vászonnal borított deszkába vert szögerdőre oldalfény vetül, az árnyékok szövevényes rajzolata szinte feloldja a stabil felületet. A Veszprémi Ünnepi Játékok kísérőrendezvényeként a kiállítást támogató EON németországi és hazai leányvállalatának vezetői, Helmut Friedel, a müncheni Lenbachhaus Városi Galéria igazgatója és Hegyeshalmi László a veszprémi Művészetek Háza igazgatója szombaton délelőtt nyitották meg a nem mindennapi kiállítást, mely október 12-ig látogatható.

Uecker olykor csak kalandvágyból, kíváncsiságból járja a világot, így jutott el évekkel ezelőtt Veszprémbe is. Útjaira elkísérte barátja, a magyar képzőművészet támogatójaként ismert, azóta elhunyt Dieter Honisch, a Berlini Nemzeti Galéria egykori igazgatója. Günther Uecker első magyarországi kiállítását a pécsi Vasarely Múzeumban rendezték 1987-ben, majd 1993-ban a Magyar Nemzeti Galéria volt A megkínzott ember című, a világ nagyvárosainak múzeumait megjárt kiállításának első állomása. A Vass László Gyűjteményt Honischsal együtt választották ki a harmadik magyarországi tárlat színhelyének 2004 augusztusában. Veszprém megihlette a német alkotót, és felajánlotta, hogy összeállít egy tárlatot a gyűjtemény számára.

 

A kiállítás a „8 Képstruktúra Veszprémnek” címet kapta, melyet az érdeklődők a várban, a Művészetek Házában tekinthetnek meg. Ez a Várnegyedben álló épület ad otthont a város egyik legújabb büszkeségének, az idén öt éves Modern Képtárnak, melyben az európai hírű műgyűjtő, Vass László kortárs képzőművészeti gyűjteményét helyezték el. Günther Uecker  több mint 50 éve fontos szereplője a nemzetközi művészeti életnek, s Németország legsikeresebb és legkedveltebb művészeinek egyike. Neve elválaszthatatlanul egybefonódott a legendás Zero művészeti csoporttal. Munkásságáért a legmagasabb német művészeti elismerésben részesült, a Pour le Mérité rend tagja. A 2008. július 26-tól október 12-ig a müncheni Walter Storms Galéria szervezésében láthatják Uecker munkáit a veszprémiek. A megnyitóra reprezentatív katalógus készült a Lenbachhaus Városi Galéria igazgatója, Prof. Dr. Helmut Friedel tanulmányával.

 

Erről a kiállításról tíz éve álmodik a művész, Günther Uecker. Inspirációjának egyik mozgatója, hogy Magyarország egyre határozottabban járul hozzá a 20. század absztrakt művészetéhez. Ennek egyik példája a veszprémi kortárs galéria, más néven a Vass Gyűjtemény, - mondta megnyitó beszédében Helmut Friedel. Majd a képzőművészettel párhuzamba állította az irodalmat. Külön megemlítette a Nobel-díjas Kertész Imrét, Márai Sándort és Mészöly Miklóst, akik Németországban is ismert, elismert írók. A magyar irodalom nagyjai a németeket is végigvezették az érzékiség labirintusán. Az elbeszélés és az absztrakció pedig nem zárják ki egymást, épp ellenkezőleg kölcsönös kihívást jelentenek egymásnak, - mondta a Lenbachhaus Galéria igazgatója. Álláspontja szerint, melyet egyébként maga Uecker is képvisel, nemzetközi nyelvre van szükség, mely közelíti egymáshoz a nemzeteket. A képzőművészet, a festészet egy ilyen nemzetközi nyelv – jelentette ki Friedel. Günther Uecker alkotásairól szólva elmondta, hogy a képek az eredendő jelekről, az írás születéséről is mesélnek. Az a jelstruktúra melyet Uecker alkalmaz, a mélyből valami titkosat üzen. A titok különlegessége pedig éppen abban rejlik, hogy nem mondják ki. Érezni kell. A sötét keskeny vonaljelek, a szögek és kövek egy egyedi kifejezőeszköz, mely egy különös ősi írásra emlékeztet. Ez maga a közös nyelv. A szögek érzékeinkhez beszélnek, leírhatatlanul, játszva a rávetülő fénnyel. Minden Uecker mű különlegessége, hogy mindig képes mást mutatni, mást jelneti, attól függően, miként éri a fény.


Helmut Friedel

 A 8 képből álló tárlatot az EON illetve az EON Hungária finanszírozta. Vezetői, Hartmut Geldmacher igazgatósági tag, illetve Konrad Kreuzer elmondták, ez a második kiállítás melyet Veszprémbe hoznak. Szívükön viselik Magyarország sorsát, hogy történelméről is méltán híres városunknak talán adhatnak ezzel még valami pluszt. A gazdaság és a művészet kölcsönösen sokat adhatnak egymásnak, ezért döntöttek úgy a cég, hogy jelentős összeget áldoz mecenatúrára, mondták a vállalat német vezetői.



A Vass család a megnyitón

A kiállítás megnyitóján Ramon Vargas világhírű mexikói tenor is megjelent, aki pénteken este az Ünnepi Játékok operaestjén lépett fel. Azt mondta, soha életében nem töltött még annyi időt a kortárs képzőművészettel, mint ezen a napon. A kiállítás valóban népszerű. Már az első napon annyian jöttek el megnézni Günther Uecker műveit, ahányan ritkán fordulnak meg egyszerre a gyűjteményben.


Günther Uecker Ramon Vargassal

Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.