Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyvázsony idén is a Völgy tornáca / Kinizsi falujában a humor a főszereplő

2008. július 26. 2:56
Bár több helyszínnel idén kisebb, soványabb a Művészetek Völgye, vagyis a Kapolcsi Bűvészeti Napok, Nagyvázsony komoly szerepet vállalt magára. Ő a Völgy tornáca. Köszönhetően a Honvédelmi Minisztériumnak, az Alig Színháznak és a Dumaszínháznak, pár kilométerre Kapolcstól hasonlóképp igényes, színes művészeti forgatag várja a völgylakókat. A megnyitón huszárok idézték fel a magyar hagyományokat, majd nevetésbe fordult az este. A nehézségek ellenére a Dumaszínház jókedvet, vidámságot hozott a Völgybe, annak tornácára.

Szívek eleganciája nélkül nincs elegancia, a szívek vitézkedése nélkül nincs vitézség, a szívek öröme nélkül, nincs öröm, nincs jókedv. Ha a lelkünket nem öltöztetjük ünneplőbe, akkor hiábavalók a piros betűs ünnepek. Nagyvázsony erre a tíz napra ünneplőbe öltöztette a szívét – mondta köszöntőjében Fábry Szabolcs polgármester. Emlékeztetett, hogy országszerte bajban vannak az önkormányzatok, így Nagyvázsony is. A település költségvetésében kereken nulla forint a kultúrára fordítható összeg. Ugyanakkor a kultúráról, a művészetről nem lehet lemondani. Összefogtunk a barátainkkal, mert a barát a bajban ismeszik meg – mondta a polgármester. Ilyen barátok a Duma Színház, az Alig Színház, a hagyományőrzők, Márta Istvánék és a Honvédelmi Minisztérium. Nélkülük Vázsony sem lehetne a Völgy része az idén. De magukra vállalták a költségeket és kockáztatnak. Ők is egyet értettek abban, van amit át kell menteni egy jobb korba.

A Völgytornác díszvendége Kisbér városa, Dr. Udvardi Erzsébet polgármesterasszony művészeti csoportokat, előadókat és kiállítókat hozott magával a bakonyi településről. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő is jó ötletnek tartja, hogy Nagyvázsony csatlakozott Kapolcshoz, Márta Istvánhoz ebben a misszióban. Mint mondta, ez a település megmutatja, hogyan kell erőn felül igényes kultúrát nyújtani. Dicséret illeti a szervezőket azért az igényes programsorozatért, mellyel megjelennek idén is Kapolcstól néhány kilométerre – mondta a honatya.

Az év elején alakult Civil Összefogás Nagyvázsonyért Egyesülés elnöke, Fábryné Dr. Takács Tímea Hegyeshalmi Lászlóval, a veszprémi Művészetek Háza igazgatójával, Pethő Istvánnal az iskola volt igazgatójával és Györffy Villám András huszárparancsnokkal közösen átadta a Nagyvázsony jó hírnevéért díjat. A posztumusz kitüntetést Kiss Józsefnek, Vázsonyi Varga Bélának és Jobbágyi Józsefnek ítélték oda. A díjakat, érmet és oklevelet a lokálpatrióták hozzátartozói vették át.

A Völgytornác zászlóját Fábry Szabolcs polgármester fogadta Győrffy Villám Andrástól, s tűzte ki a kisszínpadra, majd a Kisbéri Mazsorettek tartottak bemutatót. A nagyvázsonyi kisiskolában a Honvédelmi Minisztérium két kiállítását is megnyitották, majd elfoglalta helyét a színpadon a Dumaszínház.

 

Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.