Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén is benépesült a Völgy / Spontán lesz, bűvészet lesz, de újra felhizlalják a csigát

2008. július 26. 1:44
Tíz napon át 600-700 programmal várja a völgylakókat a Kapolcsi Bűvészeti Napok. A csiga idén egy kicsit lesoványodott – mondják a szervezők – de már most készülnek a jövő évi jubileumra, a 20. Művészetek Völgyére. Ez a pár nap egy teljesen spontán performance. Más lesz, mint az eddigiek, de a név sugallatával ellentétesen nem lesznek kard és tűznyelők. Bűvészet viszont lesz, közönségnek, rendezőknek és fellépőknek egyaránt. Kevesebb a helyszín, gázsi nincs, mégis valami különleges hangulat lengi be a Völgyet. Nem tudjuk, hogy sikerül, improvizálunk. Még az is lehet, hogy egyszeri, megismételhetetlen fesztivál lesz, ami nagyot fog szólni – mondta a Bűvészeti Napok megnyitóján Márta István fesztiváligazgató, Kapolcson.

Szombat délután újra megtöltötték a művészetbarátok Kapolcsot és környékét. Márta István, Galkó Balázs, Kapolcs és a környező települések polgármesterei összejöttek és ünnepélyesen megnyitották az idei művészeti fesztivált. Kicsit szomorkásan és szegényesen, de bizakodóan a jövőre nézve. Egy dolog mindenképp kuriózum és a völgy szükségességének bizonyítéka. Több száz művész, előadó – köztük profik, amatőrök és műkedvelők – jöttek el útiköltségért, zsíros kenyérért és savanyúságért, magáért a művészetért. Mert fontos nekik a völgy és nem hagyják, hogy a financiális gondok elfojtsák.

A fekete-fehér műsorfüzet és borítója, melyen egy szép kövér meztelen csiga tart a kezében egy lesoványodott csigát, üzenet értékű. A szervezők hisznek abban, lesz még kövér ez a csiga, kövérebb, mint valaha. Ezért is nem adják fel. Évről évre itt vagyunk önökkel, a barátainkkal. Mert akik itt vannak, mind a barátaink. Együtt harcolunk a Művészetek Völgyéért, mondta Márta István. Nagy veszteségek érték a fesztivált, ezért is sovány a csiga. Elhajózott a Bárka Színház, nem lesz Pula, elmarad a mini rockfesztivál, nélkülözni kell a taliádörögdi lőteret, a jazz fesztivált, az öcsi kőfejtőt, ahogy a monostorapáti sportpályát is. Kisebbek, s ezzel csendesebbek is lettünk az idén, mondta a fesztiváligazgató.

 

A hely szűke miatt mindössze 1500 napijegyet tudnak biztosítani naponta, valamint 2000 sétálójegyet. Míg az előbbiért 1800, az utóbbiért 300 forintot kell fizetni. Márta István külön köszönetet mondott Veszprémnek, azokért a professzionális művészeti csoportokért, akik produkcióit teljesen ingyen az önkormányzat ajánlotta fel, a Mendelssohn Kamarazenekartól Veszprém Vegyes karáig. Az őrségi Hétrét Fesztivált szintén köszönet illeti, mely mára már testvérfesztiválnak számít. Fellépőik ingyen jönnek fellépni Kapolcsra is. Vagyis nem egészen ingyen. A gázsi az útiköltségen túl, zsíros kenyér és savanyúság. Ehhez naponta 50 kiló sárgacímkés kenyeret a nagyvázsonyi pékség, György Balázs biztosít. Hozzá a zsírt, naponta 25 kilót Márvány Elli, a Noszlopi Finomságok pedig száz üveg savanyúságot ajánlott fel. Lehet, hogy az idei mély pont lesz a völgy életében, de lehet, hogy kimagasló. Egyelőre nem tudni. Egy biztos, jövőre húsz évesek leszünk. A jubileumot szeretnénk méltón megünnepelni, remélem ezt meghallja, akinek meg kell hallania, jelentette ki Márta.

 

Galkó Balázs szintén a kitartás mellett érvelt. Nagy László Adjon Isten című versével fohászkodott a segítségért, egyben ezzel a művel nyitotta meg a Malomszigeten a nagyközönség előtt is a Bűvészeti Napokat. A Dutar együttes alapítója, Csőke Renáta először lóvári nyelven énekelt, majd Szép Ernő Recept című versének megzenésített változatával adott erőt a további kitartáshoz.

Az elkövetkező 9 napban Kapolcs számos udvarában láthatók kiállítások. Idén is van népművészeti vásár. Többek közt a már megszokott Malomszigeten, a Nyomdaudvaron, a kastély udvarán, a Csigaházban, a Faluházban és a felállított színpadokon több mint 600 program várja a művészet szerelmeseit. Galkó Balázs minden este Hrabal műveiből olvas, itt lesz az Irodalmi Rádió, a Nyugat 100 Busz, az Új Színház stúdiósai József Attila verseket hoznak, míg Jordán Tamás a Szabad ötletek jegyzékét. És ez még csak a kezdet. Akad irodalmi, zenei, képző és iparművészeti csemege bőven. Kapolcson kívülre is terjed a Völgy. Vigántpetenden a Tókertben már áll az cirkuszi sátor és a Gála Színpad. Taliándörögd, Monostorapáti az Örökség Völgye, Nagyvázsony pedig a Völgy tornáca.

A részletes program honlapunkról is elérhető!

Tekintse meg képgalériánkat!

 

Füssy Angéla
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.