Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A zene ünnepe Veszprémben / Kocsis Zoltánnal, Mozarttal és Beethovennel nyitott az idei Ünnepi Játékok

2008. július 23. 23:48
Az esős, hideg idő miatt nem a várban, hanem a hétvégén átadott Veszprém Arénában nyitották meg a Veszprémi Ünnepi Játékokat. Végre méltó helyére került a rendezvény, hiszen eddig a Március 15 úti sportcsarnok volt az esőhelyszín, ami valljuk be, nem igazán illet a zene nagyjaihoz, - mondta köszöntőjében Mészáros Zoltán fesztiváligazgató, a VeszprémFest főszervezője, majd megköszönte a korábbi és a mostani városvezetésnek, hogy felépülhetett a Aréna. Ha marad a rossz idő, a koncerteket itt fogják megtartani.

Ahogy azt már az Ünnepi Játékokon megszokhattuk, nem a város valamely vezetője, hanem egy neves művész, a fesztivál egyik vendége, Kocsis Zoltán nyitotta meg az idei programsorozatot, akitől megtudtuk 2335-dik alkalommal áll a színpadon. A kétszeres Kossuth-díjas, Bartók-Pásztory-díjas karmester örömmel konstatálta, hogy értékes kultúrát terjeszthet itt Veszprémben is. Mint mondta, korábban úgy érezte, a vidéki fellépés olyan akár a nagy fővárosi színpadra lépések főpróbája, de véleménye mára megváltozott. Vidéken sem kisebb a felelősség, hiszen nincs kicsi és nagy, jobb, vagy rosszabb közönség – mondta a művész. Végül Pablo Casals gondolataival zárta köszöntőjét: Bízzuk a tudatlanokra és az ostobákra, hogy a hibákat firtassák, nekünk hálásnak kell lennünk minden eljátszott hangjegyért.

Nem is akármilyen hangjegyeket hoztak a Nemzeti Filharmonikusok az első estére. Kocsis Zoltán vezényletével Klukon Edit, a Kossuth-díjas Ránki Dezső és a zenészházaspár mindössze 13 éves kisfia, Ránki Fülöp közreműködő zongorajátékával Mozart F-dúr versenyműve és Beethoven VIII. Szimfóniája csendült fel az Arénában.  Végül ráadásként azt a bizonyos második tételt is eljátszották Beethoventől, melyet csak Rossini paródiájaként emlegetnek.

Kocsis Zoltán elmondta, hogy ha Beethoven egy kicsit hosszabb ideig lett volna Salieri tanítványa, bizonyára nagy olasz operaszerző vált volna belőle. Rossini nagyobb sikerét annak köszönhette, hogy a napóleoni háborúk után az emberek sokkal nyitottabbak voltak az operára, mint a fúgákra. De Beethoven megmutatta, ha akarna operákat is tudna írni ( Beethoven élete során egyetlen operát írt, a Fideliot. Jean Nicolas Bouilly , Leonóra című színműve nyomán, szerk.) – ezt bizonyítja a VIII. Szimfónia második tétele, mellyel elbúcsúztak Veszprémtől s az idei évi Ünnepi Játékoktól a Nemzeti Filharmonikusok.

Szerda este, rossz idő esetén szintén a Veszprém Arénában Herbie Hancock, 12 Grammy-díjjal kitüntetett, világhírű jazz zongorista-zeneszerző ad koncertet.


Füssy Angéla
további cikkek
Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.