Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Kerékpárút Bándig

2011. július 29. 11:58
Veszprém önkormányzata közös pályázatot nyújt be Márkóval és Bánddal a Közlekedés Operatív Programhoz kerékpárút építésére.

Ma délután Veszprém, Márkó és Bánd települések összevont közgyűlésén mindhárom képviselőtestület támogatta a kerékpárút-építési pályázat benyújtását.

Veszprém 2007 óta engedélyezett tervekkel rendelkezik a Veszprémet és Ajkát összekötő kerékpárút megépítésére. A projektre jelenleg a Közlekedés Operatív Programnál lehet pályázni 100%-os támogatás mellett. A teljes igényelhető támogatás 500 millió forint, s ez elégséges a több mint 6 kilométeres szakasz megépítéséhez. A három önkormányzat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumot hoz létre a pályázat benyújtásához és a megvalósításhoz. A konzorcium vezetője Porga Gyula veszprémi polgármester lesz.

Az építési költség az alábbiak szerint oszlik meg településenként:
Veszprém: 300 520 000 Ft
Bánd: 84 360 000 Ft
Márkó: 23 120 000 Ft
A megépítendő kerékpárút hossza összesen 6210 méter.

A projekt tartalmaz nem elszámolható költségeket is (előkészítés, dokumentáció, sikerdíj), ez összesen 42,5 millió forint. A nem elszámolható összegek felosztásáról eddig nem tudott megállapodni a három önkormányzat, így a döntésig Veszprém bevállalja e költségeket, hogy egyáltalán be tudják adni a pályázatot. Porga Gyula tovább folytatja ebben az ügyben az egyeztetéseket Bánd és Márkó vezetésével. Ha a három önkormányzat nem tud megegyezni az nem elszámolható költségek felosztásáról, az akár a pályázattól való elállást is magával vonhatja. A dokumentáció előkészítésével a közbeszerzési pályázaton kiválasztott Aditus Zrt.-t bízta meg a közgyűlés.


Brányi Mária

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere, a napirend előterjesztője kérdésünkre elmondta: azért kellett összehívni a rendkívüli közgyűlést, és dönteni az augusztus 1-jei határidős pályázat beadásáról, mert bár ősszel is lesz hasonló kiírás, vélhetően valamennyi pályázó a maximális – 500 milliós – forrást fogja megcélozni, és azok, akik előbb „ébrednek”, valószínűleg az összes forrás ki fogják meríteni.

– Nagyon sokszor megfogalmazzuk, hogy Veszprém a Bakony-Balaton térség központja kíván lenni. A térségi turizmusfejlesztési elképzelések alátámasztják e szándékunkat. Elkészült a Balatonalmádit Veszprémmel összekötő kerékpárút, döntöttünk a Nemesvámos felé induló bicikliútról, most fejezünk be egy kerékpárút-nyomvonal fejlesztést, amely Kádártát és Gyulafirátótot érintve a Magas-Bakonyt célozza meg. Az északnyugati irány eddig kimaradt ebből a rendszerből, szükség van erre a beruházásra. Megyeszékhelyként példát kell mutatnunk: ha a saját közigazgatási területünkön levő szakaszokat kiépítjük, akkor ehhez tudnak csatlakozni a környező települések. Így nagy lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a térségi turizmusfejlesztés során értelmesen használható kerékpáros nyomvonalhálózat alakuljon ki – nyilatkozta az alpolgármester asszony.
 

 

A cikkhez csatolt fájlban megtekinthető a tervezett kerékpárút nagyított térképe.
 

Szaksz Balázs
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.