2021. december 6.
//
Miklós névnap

Válság vagy agónia? / – interjú Stumpf István politológussal –

2008. április 10. 0:40
Láthatóan nem hajlandóak a kormánypártiak levonni a konzekvenciát. Innen már nem lehet visszajönni együttkormányzással – mondta április 8-i fórumán a volt kancelláriaminiszter. A Simonyi iskolában tartott csaknem teltházas rendezvény után Stumpf István a Vehírnek adott interjút.
 

– Ön egy prognosztizálható válságról beszélt. Mik ennek az alapelemei?

– A válságot az jelenti, hogy a kormánykoalíció felbomlott. Amire felhatalmazást kapott a szociálliberális kormányzat, azt nem tudták maguk megcsinálni. S ezt részben maguk vallották be azzal, hogy a kisebbik koalíciós partner kivált a kormányból, mondván, hogy a miniszterelnök feladta ezt a programot. Úgy tűnik, hogy egy kisebbségi kormány körvonalazódik, amely gyakorlatilag intézményesíti a kormányzásképtelenséget. Ez Magyarország számára azért okoz problémát, mert egy kiélezett nemzetközi versenyhelyzet van, ahol az EU új tagjai a források lehívásáért, a befektetésekért is küzdenek. Nekünk pedig van egy olyan kormányunk, amelyik béna kacsaként működik, nem képes a konfliktusok megoldására, hanem maga is konfliktusokat termelő politikai szervezetté vált.

Az 1988-89-es válsággal is összevetette a mait. Mi a hasonlóság és mi a különbség?

– Úgy tűnik, itt is újra kell rendezni a viszonyokat, lehet, hogy egy új alkotmányos szerkezetet kell kidolgozni az elmúlt 18 év tapasztalatai alapján. Valahogyan kezelni kell a piaci defektek által okozott súlyos társadalmi feszültségeket, s olyan mechanizmusokat kell kialakítani, amelyek egy élhető országot teremtenek. Úgy, hogy a szolidaritás, a versenyképesség, a munkahelyteremtés és a tisztességes emberi magatartás feltételei biztosíthatóak legyenek

– Úgy fogalmazott, hogy az egyetlen lehetséges megoldás az új választások kiírása. Mit gondol erről az MSZP és az SZDSZ?

– Természetesen egyik sem szeretne rendkívüli választást, mert az a számukra súlyos vereséget jelentene a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján. Egyre inkább úgy látom, hogy a folyamatok egyre inkább kikerültek a kormányzás, a kormányzat kontrollja alól, tehát lehet hogy nem akarják, de a kisebbségi kormányzással a lépést ők maguk teszik meg efelé.

– Mennyire kiszámíthatóak az SZDSZ további lépései?

– Nehezen kiszámíthatóak, hiszen ott egyéni túlélési játszmák is vannak: a pártelnök szeretné a helyzetét stabilizálni, de van vele szemben egy elég masszívan szerveződő (Fodor Gábor által vezetett) ellenzék. Egy olyan kényszerhelyzet állt elő, hogy nyilván a többség elleni lázadás az SZDSZ szakadását is hozná, ami pedig végképp a liberálisok eltűnését jelentené a következő választásokon.

– Négy társadalmi figurát említek, kérek négy gondolatot róluk. Gyurcsány Ferenc…

– Gyurcsány 2006-ban igen komoly politikai tőkét halmozott fel, amit rendkívüli gyorsasággal elherdált. Azt gondolom, sokan bíztak abban, hogy valóban meg tudja újítani a baloldalt, de már 2004. december 5-e jelezte, hogy rossz pályán van nemzeti kérdésekben a szocialisták üdvöskéje.

– Kóka János?

Ő vállalkozóként került bele a politikába, s valószínűleg akként is fog kikerülni. Lehet hogy az üzleti szférában hatékonyan működő konfliktustűrő technikáival sikerült kivívnia egy darabig a népszerűségét, de láthatóan a pártját olyan mélyre harcolta le, hogy komoly bizalmi válság keletkezett vele szemben. Nem véletlen, hogy a pártelnök-választások körüli csalások is az ő legitimitását vonják kétségbe.

– Dávid Ibolya?

– Politikusként vagy egyetlen markáns női szereplőként tudja tartani a népszerűségét, de ezt soha nem tudta átváltani a pártja népszerűségére. Vagy meg tud a mostani helyzetben erősödni az MDF, de ennek a jeleit nem látom, mert ehhez ki kellene tágítania az integráló képességét. A pártjában van néhány nagyon tehetséges fiatal, s ezt figyelembe kell vennie. Különben a perifériára szorulhat.

– Orbán Viktor?

– Orbán Viktort már sokan leírták, s gyakorlatilag az elmúlt két év az ő feltámadásáról szól. Egy olyan politikai stratégia érvényesült a népszavazáson keresztül, ami végül is olyan felhatalmazást adott arra, hogy egy egységes jobboldallal úgy veheti kezébe a kormányrudat, hogy talán először lehet a problémákra koncentrálni, s nem a hatalmi alapokat kell szem előtt tartani, hogy a koalíció működőképes kegyen.

  

– Zatkalik –

Zatkalik András

További cikkek

Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dózsa utcai épülete előtt már karácsonyi pompájában áll a fenyőfa.
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly címzetes apát gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján szombaton az Óváros téren.
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.