2021. december 6.
//
Miklós névnap

A válság prognosztizálható volt / – Stumpf István politológus Veszprémben –

2008. április 9. 23:41
Láthatóan nem hajlandóak a kormánypártiak levonni a konzekvenciát. Innen már nem lehet visszajönni együtt kormányzással – mondta április 8-i fórumán a volt kancelláriaminiszter. A Simonyi iskolában tartott csaknem teltházas rendezvényen Stumpf István úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint a hátralévő két évet kisebbségi kormányzással nem lehet tovább „húzni”.
 

Hihetetlen mélyen vagyunk, s a válság kezelése nem oldható meg hagyományos módon. A folytatás egyedüli lehetséges módja a rendkívüli választások kiírása, ám az is elképzelhető, hogy folytatódik az agónia.

Az SZDSZ körül kialakult helyzetről elmondta Stumpf István, hogy nem tartja valószínűnek a megegyezést, mert az „arcvesztés nélkül nem megy”. Az okok között utalt a köztársasági elnök választása körüli hosszas vitára, a Kóka-féle írásos megállapodás felrúgására stb.

Akkor, amikor romlik az ország megítélése, akkor, amikor növekvő gondok vannak az inflációval, az első feladat, hogy „rendet kell teremteni az állam környékén”. Meg kell erősíteni funkcióját, s a kormánynak a nemzet érdekeit kell szolgálnia.

Stumpf István kitért a legutóbbi népszavazásra is. Ez – mondotta – mintaértékű volt, s a 3,3 milliónyi nem egyértelmű üzenetet jelent. „Ha azt akarják a szocialisták, hogy ne kerüljenek a történelem szemétdombjára, minél hamarább ki kell írni a választásokat” – összegezte a kormánytól elvárható feladatokat a volt kancelláriaminiszter. A konvergenciáról pedig épp az ellenkezője bizonyosodik be – folytatta –, ugyanis az uniótól éppen divergálunk...

Beszéde végén Stumpf István hangsúlyozta, hogy ne lehessen – túlélve az eddig eltelt hat évet – újrakezdeni még akkor is, ha a „jó volt magyarnak lenni” érzést szétzilálták, s tönkretették az ország lelkületét.

 

(A fórumot követően Stumpf István interjút adott a Vehír tudósítójának. A beszélgetést Válságkezelés vagy agónia? címmel olvashatják.)

 

– Zatkalik –

Zatkalik András

További cikkek

Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dózsa utcai épülete előtt már karácsonyi pompájában áll a fenyőfa.
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly címzetes apát gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján szombaton az Óváros téren.
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.