2019. július 21., vasárnap
Dániel névnap

Megújul Veszprém

Zöld utat kapott a „Belváros funkcióbővítő rehabilitációja” elnevezésű projekt, így ősszel elkezdődhetnek a munkálatok.


Porga Gyula

– Országosan egyedülálló módon Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és 26 konzorciumi tag együttes összefogásával valósul meg Veszprémben a belvárosi rehabilitáció – jelentette be Porga Gyula polgármester május 25-én a városházán.


Postatér

Több éves előkészítő munka után idén ősszel elkezdődhet a 3,6 milliárd forintos beruházás, amely összköltségvetésének a felét, 1,8 milliárd forintot nyert el a város uniós pályázaton. A városi költségvetésből 320 millió forintot különítenek el a beruházásra, a költségek többi részét a konzorciumi partnerek állják.


Aluljáró

Galovicz Mihály, a VÁTI Nonprofit Kft. területi irodavezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, mindenki számára nagy kihívást jelent a projekt, majd átadta Porga Gyulának a hatályos szerződést.


Posta

A konzorciumi tagok képviseletében Fröhlich Krisztián mondta el, hogy már régóta gondolkodnak közös fejlesztésen a várossal, mely több, mint egy ingatlanfejlesztés. Ezzel a projekttel építészeti, kereskedelmi és városképi céljaik vannak. A belváros különböző építészeti stílusban épült házai egységes képet kaphatnak, valamint 2013-ra a sétálóutca betölthetné eredeti funkcióját.


Postatér a "Lepényről"

– Van egy belvárosunk, amit megszoktunk, de kihalt lett. A fejlesztések azt szolgálják, hogy ezt a területet újra élettel töltsük meg. A munkálatokat pedig szeretnénk úgy elvégezni, hogy ez minél kevesebb gondot okozzon a veszprémieknek és az ide látogatóknak. A közbeszerzési pályázatok kiírása után remélhetőleg ősszel megkezdődhetnek a másfél évig tartó munkálatok – mondta el Bischof Péter projektvezető.


Játszótér

A projekt keretében 26 ezer négyzetméternyi közterület újul meg. A beruházás szakmai lebonyolítását az önkormányzat cége, a Pro Veszprém Kft. végzi. A fejlesztés érinti a belváros központi területét, megújul és új burkolatot kap a sétálóutca, teraszok, tágas közösségi terek alakulnak ki jelentősen megnövelt zöldterülettel.


Hangvilla

Átépül az aluljáró, amely a Kossuth utcát, illetve a vásárcsarnok – buszpályaudvar tömbjét köti majd össze. A lépcsők helyett fokozatosan emelkedő rámát alakítanak ki. A húszemeletes alatt található úgynevezett „Lepény” épület külső homlokzata is megújul. A volt Séd mozi épületében teljes átalakítás után hangverseny-, konferencia- és rendezvényterem várja majd a veszprémieket és az ide látogatókat. A kulturális központ a Hangvilla elnevezést kapta.


Korona szálló

A volt Korona szálló épülete visszanyeri korábbi, elegáns, a város történelmi múltjához méltó külsejét. A belváros megközelíthetőségén sokat javít majd a két tervezett parkolóház megépülése a Bagolyvár utcában. Az Óváros tér melletti Vas Gereben utcában épülő mélygarázs pedig a történelmi várnegyed közlekedési gondjain enyhít majd.


A Vas Gereben utcai mélygarázs terve

A beruházás befejezése 2013 tavaszára várható.

A másfél éves megvalósítás alatt egy kommunikációs cég folyamatosan tájékoztatja majd a lakosságot a médián keresztül, valamint szórólapokkal és plakátokkal, hogy a belváros mely területén folyik a munka. Az önkormányzat szeretné, ha a projekt a lehető legkevesebb kellemetlenséggel valósulna meg.