2021. december 6.
//
Miklós névnap

Ötven éves az állatkert / – nagyon kell a pályázati pénz –

2008. április 9. 23:01
A fennállásának ötvenedik évében járó vadaskert az elkövetkező hónapok mindegyikében igyekszik egy-egy érdekes programokkal meglepni látogatóit. A szezonnyitó hónapban – áprilisban – egy 16 esztendeje útjára indított sportrendezvényével hívja fel magára a figyelmet a zoo. Ez pedig a „Fuss az állatkertért!”, amelyre idén is tömegeket várnak. Az eseményről április 9-én tartott sajtótájékoztatót Török László ügyvezető igazgató, Szabó Zoltán és Endrédi Lajos.
 

A futás ötlete egy amerikai tanár nevéhez fűződik, aki akkor éppen a veszprémi egyetemen tanított, s mint nagy állatbarát, javasolta a nálunk még kevésbé ismert népszerűsítő, de a bevételeket is gyarapító (a nevezésnek ugyanis díja van) esemény meghonosítását. Amerikában már régen „bevett” szokás az ilyen jellegű akció, de nálunk ugyancsak úttörő ötletnek számított, így aztán nem csoda, hogy némi pesszimizmussal tekintettek a veszprémiek a dolgok elébe. Ezen hamar túl is tették magukat, s a magyarokra oly jellemző kreativitással ki is bővítették a futást. Az állatkert területén ugyanis számos szórakoztató programmal, játékkal vártak minden korosztályt. Igyekeztek megnyerni az ügynek néhány jó nevű előadóművészt is, s a siker nem is maradt el. A támogatók száma növekedett az elmúlt évek alatt, s az állatkert a bevételt az utolsó fillérig a cél érdekében (egyre kulturáltabbá váló körülmények a látogatók számára, fejlesztések, állatok ellátása, kommunikáció stb.) fel is használta.

A futás útvonala többször is módosult, s a jubileum évében szeretnék a rendezők, ha a kezdeti hagyományokhoz térhetnének vissza. Az április 19-i futóversenyre fél kilenckor lehet nevezni a Jutasi úti Barátság parkban, majd egy kis bemelegítő következik a VESC Wildfires amerikai focicsapattal. A rajt a tervek szerint Csiszár Jenő fővédnök bábáskodásával kezdődik, s a 2-3 kilométer lefutása után ér a mezőny az állatkert főbejáratához. A műsorterv szerint ott lesz Rudi bohóc, az Anaconda Rock & Roll Táncegyüttes, a litéri Zöldág Táncegyüttes, a Los Andinos, Nacsa Olivér, Ganxsta Zolee, az El Nino, a Mini Cirkálók, a Sub Bass Monster, Lola és a Viktória együttes.

A nevezési díj felnőtteknek 1000, gyermekeknek 500 Ft.

Egy nappal korábban, április 18-án nyílik az a 30 négyzetméter felületű kiállítás, melynek a „Fél évszázada a mi állatkertünk” címet adták. Török László elmondta, hogy valamennyiüket meglepte a lakosság aktivitása: olyan mennyiségű kép, dokumentum érkezett, hogy nem győzték szelektálni azokat. Igazi ritkaságok is várják a látogatókat. Ilyen a rövidesen megnyíló „Maki ösvény”, ahol naponta 14 órától az etetést is megtekinthetik a vendégek, mégpedig testközelből (ha úgy tetszik, ketrecen belülre kerülhetünk négylábú társainkkal). A próbaüzem már folyik, a tapasztalatok összegyűjtésével azonban még várni kell. Nagyon fontos, hogy bármennyire kedvesek is az állatok, ne simogassuk, ne etessük őket – hangsúlyozta Török László.

                 

A továbbiakban szintén lesznek kiemelt napjai az állatkertnek. Ilyen a gyermeknap, a fák napja. A jubileumi főünnepségekre augusztus 2-3-án kerül sor.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a 2008-as esztendőre nincs központi forrás, ugyanis ennek központi alapja egy éve megszűnt. Éppen ezért – tette hozzá az igazgató – a belső lehetőségeket mozgósították. Mindemellett a ROP (Regionális Operatív Program) kínálta pályázati lehetőségekkel élni kíván a vadaspark. Ez 420 millió Ft nettó fejlesztésből áll össze, mely magában foglalja a csimpánzok elhelyezését, az Afrika-házat, a kiállító termet, melyben trópusi belteret alakítanak ki. A tervek közt szerepel még egy oktató központ kialakítása, egy bemutató tér a Bakony ősi mesterségeinek (mészégetés, zsindelykészítés, faszénégetés stb.) reprezentálására. Török László szerint égetően fontos a sikeres pályázat (melynek bírálatára június elején kerül sor), mert legközelebb csak 2013-ban lesz ilyenre lehetőségük. Örömmel jelezte, hogy mind a megyei, mind a városi önkormányzat támogatja elképzeléseiket.

Kép és szöveg: Zatkalik

Zatkalik András

További cikkek

Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Orbán: januárban 5 százalékos nyugdíjemelés lesz
Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
Iskolások díszítették a tűzoltók karácsonyfáját
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dózsa utcai épülete előtt már karácsonyi pompájában áll a fenyőfa.
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly címzetes apát gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján szombaton az Óváros téren.
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.