Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

… ahol fülig ér a szád

2011. április 23. 11:52
A XXIII. Veszprémi Egyetemi Napok nem csupán a szórakozásról, hanem a hagyományőrzésről szól.

A VEN hagyományairól és az újításokról beszélgettünk Siklódi Leventével, az egyik szervezővel.

– Milyen újítások lesznek az idei Veszprémi Egyetemi Napokon?

– A hagyományos elemeket próbáljuk felrázni, ezzel küzdünk már jó pár éve, emiatt rendezzük meg évente az eseményt. Az egyetemi napokat és az AKÓ-t összevontuk olyan formában, hogy az AKÓ-n bemutatkoztak a csapatok, ezen felül az AKÓ-nak az eredményhirdetése a VEN dörgedelem elhangzása előtt lesz. A nyertes csapat tagjai ekkor kapják meg a bort és a sült malacot. Ezzel mind a két rendezvényt próbáltuk erősíteni. A nem hagyományos elemek tekintetében célunk, hogy valamilyen nevesebb külföldi előadót el tudjunk hozni. Évek óta látjuk, hogy sajnos csak a fellépők területén tudunk úgy előre lépni, hogy egy nagyobb bázist hozzunk be a rendezvényre. A magyar élvonal és a Parov Stelar Band révén a külföldi fellépők is megjelennek.

Idén Muraközi Péterrel közösen szervezzük a rendezvényt, átadtuk neki a program szervezését. Az ötleteket ők hozták, a zenekarok minden egyéb intézését rájuk bíztuk. Ezzel is erősíteni szeretnénk a rendezvény színvonalát.

– Megvan-e még a VEN Szelleme?

– Megvan, megvolt és meglesz! Kár tagadni, hogy kicsit haldoklik. Nem tudom, hogy ezen tudunk-e majd változtatni. A legoptimálisabb hozzáállás is azt sugallja, hogy nagyon nehéz lesz. A VEN Szelleme azokban az emberekben van még meg, akik nagyjából velünk együtt kezdték az egyetemet, illetve pár fiatalban, akik szervesebben is belefolytak a rendezvénybe. Változtak a fiatalok, változnak az emberek, nem tudom, hogy vissza lehet-e hozni. Pont azért van két nap tanítás, hogy ne menjenek haza a hallgatók. Mindegy volt, milyen programot hoztunk be, a diákok jelentős része úgy vette, hogy ez egy egyhetes szünet. Most az órák miatt itt maradnak, így lejönnek a rendezvényre is.

– Hogyan értékeled az évente megrendezett VEN-t?

– A legfontosabb, amiért évente rendezzük meg a VEN-t, hogy a csapatoknál legyen meg az utánpótlásbázis kialakításának a lehetősége. 2008 volt az utolsó olyan VEN, amikor kétévente tartottuk meg. Abban az évben merült fel, hogy legyen évente. Csináltunk egy komoly felmérést, komoly egyeztetések előzték meg a döntést. Nem csak mi láttuk azt a problémát, hogy a VEN Szelleme haldoklik, hanem sokan mások is. Lecsökkent az oktatás ideje is, ha valaki pont páratlan évben kezdi az egyetemet, akkor előfordúlhat, hogy csak egy VEN-en tud résztvenni tanulmányai során. Az évente VEN folytonosságot ad a rendezvénynek. Szervezési szempontból is van vonzata, mivel így többször összeülünk a zsűrivel is, meg tudjuk beszélni, min változtassunk.

– A mai fiatalok inkább a közösségi portálokon élik az életüket. Tudtok még közösséget teremteni az egyetemi napokkal?

– Tudunk, de a közösségi portálok segítségével. Most is megcsináltunk minden olyan marketing elemet, ami szokott lenni ilyen rendezvényeken, de a legaktívabb az a facebook. Kifejezetten erre a területre van egy ember, aki koordinálja a megjelenést. Ott azért még nem tartunk, hogy a rendezvényeknek ne legyen létjogosultsága, 2100-ban elképzelhető, hogy laptopok előtt fogunk bulizni, de most még nem.

– Nehéz feléleszteni a hagyományokat?

– Igen. Megpróbáltunk most is sok mindent. Azokra a programokra, amik napközben zajlanak, általában csak a csapatok és az azokhoz közelálló emberek mennek el. A többség eljön egy esti koncertre, és hajnalig szórakozik. A csapatok programjai mellé próbáltunk plusz dolgokat behozni. Most is vannak civil eseményeink, az MKB kézilabdásai is részt vesznek egy szurkolói kocsma formájában..
Felmerült az igény, hogy próbáljunk csinálni egy olyan helyszínt is, ami nem kifejezetten a bulis, dübörgős dolgokhoz kapcsolódik. Ezt civil zenei színpaddal valósítjuk meg. A Continental Kft. hoz majd gokart pályát és lesznek kinn játékkonzolok, ami erősíti a napközbeni időtöltést.

– Tudja erősíteni a VEN a város és az egyetem kapcsolatát?

– Maximálisan, sőt ebben az egyetemi napoknak zászlós hajóként kell funkcionálnia. Eddig a város és az egyetem elélt egymás mellett. Meg kell találnunk azokat a kapcsolódási pontokat, ahol az egyetemisták és a városlakók együtt tudnak lenni, ebből a szempontból a VEN tökéletes. Nagy a felelősség rajtunk.

– Mi a jelentősége az egyetemi napoknak?

– Nosztalgiát és emlékeket jelent számomra. Amikor elsősként ide kerültem, a részvétel egészen más volt. Nyilván más szerepkörben voltam, most már szervezőként tekintek az egészre. Nekem a legjobb emlékeimet jelenti. Arra szeretnénk törekedni, hogy a városlakóknak és az egyetemistáknak is ugyan ezt jelentse, egy olyan eseményt, amire mindig szívesen gondolnak vissza, ahol barátságokat kötöttek, ahol nagyon jól szórakoztak.

Janni Anikó
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.