Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Röplabda: lépéshátrányban Puspánék

2011. április 19. 22:02 // Forrás: Rodics Dániel - hunvolley.blog.hu
A Dági hazai pályán 3:1-re nyert a Veszprémi RC ellen a férfi Extraliga 5. helyéért zajló rájátszásnak 1.mérkőzésén

Dágra utazni továbbra is fantasztikus élmény, pláne ha ilyen csodálatos tavaszi idő van, mint kedden, hiszen a hegyen-völgyön, erdőn-mező át vezető vadregényes utak romantikus szépsége feledteti a zsúfolt, szürke nagyváros monoton, unalmas lüktetését.

Ezúttal sem tudott teljes kerettel elutazni a Veszprém, most Cziczó Gábor, Puspán Balázs, Katona Péter és Kráml Szilveszter hiányzott. A hazaiaknál nem volt Bársony Tamás és Szombath Szabolcs.

Czintula Mihály ejtésével a bakonyiak szereztek vezetést, Pollák Ferenc egyenlített. Már a legelején látszott, hogy a vendégek készültek a Dág életveszélyes centertámadásaiból. Tóth Tibor antennát ütött, ezzel már a hazaiaknál volt az előny (3:2). Tóth javított, de jól tartotta magát a kistelepülés együttese. Oszuska II Zoltán blokk nélkül támadhatott, Szauter Péter ejtett (6:4). Jól szervált a Veszprém, de pontosan fogadott a Dág. Hármas blokk védekezett a centerrel szemben, ez Magyarországon nagyon ritka, de Szauter Péter ezt is átütötte, aztán nyitott egy ászt (8:5). A szélről is eredményesek voltak a hazaiak, de a remek hatékonysággal és eredményességgel támadó Czintula jó megoldásai révén próbált látótávolságban maradni a látogató. Horváth Szabolcs szépen blokkolt, Czintula megállíthatatlan volt, tehát a bakonyiak akcióival nem volt, védekezésben viszont nem tudtak megfogni egyetlen labdát sem, mivel a Dág is parádésan támadott. Tóth Tibor ászértékűt nyitott (12:10), Seck György varázsolt a hálónál, de Oszuska II Zoltán és Pollák Ferenc után Jánossy Bálint is elkezdte termelni a pontokat szélről (14:12).

Kifejezetten színvonalas, izgalmas, látványos, kiélezett volt a játék. Czintula Mihály megfogott egy labdát mezőnyben, majd az ellentámadást a hátsó sorból értékesítette, ezzel felkapaszkodott mínusz egyre együttese, de Pollák Ferenc két jó megmozdulásával a házigazda a második technikai szünetben ismét három ponttal vezetett (16:13). Dolgos Attila nyitott egy rafinált ászt (16:15), de egyenlíteni ezután sem tudott a Veszprém. Pollák után Tóth Tibor köszönt be, majd Oszuska II Zoltán bivalyerős bombája után időt kért Nyári Sándor (19:16). Nem röplabdázott rosszul csapata, nem is hibázott sokat, de a Dág nem adta ki kezéből a játék irányítását. Jánossy Bálint ütése nyomán a labda Tóth Tibor blokkjáról a vonalon kívülre pattant. Vagy a vonalra? Mindegy, a lényegen ez már nem változtat, mivel a következő labdamenetben is Jánossy volt eredményes, tulajdonképpen eldőlt a szett a sokkal agresszívabban szerváló és hatékonyabban támadó hazaiak javára. Nyári mester kikérte második idejét is (21:16), a Dág pedig innen már nem hibázott, szépen, nyugodtan bemasírozott a célba. Czintulát nagyon szigorúan őrizték blokkal, s ezzel végül célt értek, hiszen hibázásra kényszerítették. Szauter Péter centerből nullára bebombázta a labdát, de a hálóba ért, Seck György sáncolt, az első szett Tóth Tibor nyitásrontásával ért véget (25:19, 1:0).

Két veszprémi rontással, így hazai ponttal indult a második periódus, amelyben már Németh Ervin játszott centert Seck György helyett. Czintula egy ütéssel és egy nagy blokkal egyenlített, egy újabb pontosan kivitelezett támadással pedig megszerezte a vezetést csapatának (2:3). Igaz, közben Tóth Tibor szabálytalan labdakezelését fújni kellett volna... A ragyogóan röplabdázó Pollák Ferenc pontjaival fordította Dág, volt közte ütés és ásznyitás is (5:3). Tóth Tibor foghatatlan szervájával egyenlített a látogató (5:5), Szauter Péter elkapkodott befejezésével pedig úja vezetett (6:7). Ezekben a pillanatokban a Veszprém irányított, Németh Zoltán ütése után jöhetett az első kötelező pihenő (6:8). A visszatérés után nagy lehetőséget szalasztottak el a vendégek, könnyedén vezethettek volna három ponttal is, ehelyett két hibával felhozták riválisukat. Ritkán látható megoldás: Németh Ervin a hátával szerzett pontot! Czintula a hálóba támadott a hátsó sorból, megint a Dág állt jobban (10:9), de Dolgos Attila jó nyitásának köszönhetően kisvártatva megint a bakonyiak vezettek (10:11). Németh Zoltán kerülte a blokkot, emiatt sokat hibázott támadásban, de egy ászszervával kompenzált, Oszuska I Zoltán időt kért (11:13).

Hiába mentett nagyot Dolgos, mert Czintula a hálóba passzolt, de egy szélről eleresztett bombával gyorsan javított. Nem hagyta meglépni riválisát a Dág, a szurkolók lelkes és hangos bíztatása közepette szoros volt az állás. Igen ám, de jól nyitottak a bakonyiak is, mezőnyben óriási mentéseik voltak, és mivel a befejezések is egyre gyakrabban sikerültek, a második technikainál hárommal vezettek (13:16). Érdekes módon döcögött a házigazda nyitásfogadása, ez ritka! Mezőnyben korrigálni tudtak a dágiak, és amikor Tóth Tibor ütése néhány centivel hosszúra sikeredett, visszakapaszkodtak mínusz egyre (15:16). Németh Ervin nagyon élt centerben, de Szauter Pétert sem kellett félteni, ő is kegyetlenül odavágott középről. Dolgos Attila ejtése megint bejött, majd Tóth Tibor jóvoltából tartották előnyüket a bakonyiak. Németh Zoltán ászértékű nyitására időkéréssel reagált Oszuska I Zoltán (18:21). Nagy Attila is pályára lépett, ezzel Nyári Sándor kihasználta mindkét cserelehetőségét. Nagy nyitást rontott, Németh Ervin centerezését pontot érően blokkolta Horváth Gábor, így a hárompontos veszprémi vezetés majdnem teljesen elolvadt, a mester is időt kért (21:22).

Tóth Tibor nem hibázott, Jánossy Bálint hosszú és széles ütésébe beleért a sánc (22:23). Szauter Péter brutálisan blokkolta Tóth Tibor ütését, Nyári Sándor ismét időt kért (23:23). Czintula ütése majdnem földet ért, de megmentették a hazaiak, a pont mégis a Veszprémnek járt. Oszuska I Zoltán egyenlített ismét (24:24), de aztán kulcsfontosságú helyzetben hálót nyitott. A bakonyiak kezében volt a játszmalabda, de nem éltek vele, Jánossy egalizált, Pollák óriási blokkal pedig fordított (26:25). Czintula a hátsó sorból ütött, Horváth Szabolcs próbálkozását sáncolta Oszuska Gábor, de Tóth Tibor gondoskodott róla, hogy még ne érjen véget a szett (27:27). Pollák Ferenc ütését nem tudták védeni a bakonyiak, aztán az ő kezükben is ott volt a játszmalabda, de a látogatók nagy mentése után Czintula ütött pontot. Pollák elrontott egy keresztütést, de ezúttal Oszuska II Zoltán volt az egyszemélyes felmentő sereg (29:29). Czintula duplázott, de a kettő közül a második ütése félarasznyi out volt, mégis a vendégek kaptak érte pontot, ezzel lezárult ez a maratoni hosszúságú szett (29:31, 1:1).

Percre pontosan egy órája voltak pályán a csapatok, és még csak két szettet játszottak le. Németh Zoltán jó nyitásával és Czintula Mihály ütésével indult a harmadik etap, Tóth Tibor bombájával és blokkjával pedig már kettő volt a különbség (1:3). Dolgos Attilánál szabálytalan labdakezelést látott a játékvezető, ami talán igaz is volt, de mindez azért történhetett, mert belenyúltak a feladásába. Jánossy Bálint pontjai után Szauter Péter blokkolt (5:3), majd a center egy ártatlannak tűnő szituációban, a hálótól távol megsérült. Letámogatták a pályáról, a bokáját fájlalta, Balázs Bence állt a helyére. Hogy csapata megérzi-e a hiányát, ekkor még nem lehetett tudni. Németh Ervin jó támadásbefejezőnek bizonyult, de a másik oldalon Balázs Bence szerzett pontot ejtésből (8:6). Jól tartotta magát a házigazda, nem tudott egyenlíteni a Veszprém (10:9), sőt Oszuska II Zoltán ponterős játékának és Balázs Bence sáncának köszönhetően már négy ponttal vezetett a Dág, amikor Nyári Sándor időt kért, és heves kiabálással adta játékosai tudtára teljesen jogos nemtetszését (13:9).

Tóth Tibor ejtett, aztán egy jó nyitás után ütött is, majd szervált egy ászt (13:12), a kistelepülés együttese is időt kért. Oszuska II Zoltán továbbra is magabiztos ítéletvégrehajtó volt, Németh Ervin centerütése széles volt, Tóth Tibort pedig alaposan betakarta Jánossy, így a Dág megint néggyel vezetett a második technikainál (16:12). A visszatérés után, Oszuska II Zoltán újabb jó támadása nyomán úgy tűnt, hogy tulajdonképpen eldőlt a szett a hazaiak javára (17:12). Czintula nagy mentése és Dolgos okos, pontos feladása után Tóth Tibor szerzett rendkívül szép megoldás után pontot, de Oszuska II megállíthatatlan volt. Pollák Ferenc akcióját sáncolta Dolgos. Nem fújták a hibás labdaérintéseket a bírók. Tóth Tibor mínusz egyre hozta fel a Veszprémet (19:18), mégsem dőlt el a szett? Ismét érkezett Pollák a szélen, és nem hibázott (20:18). Tóth rontott el csúnyán egy keresztütést, Nyári Sándor kikérte második idejét (21:18). A bakonyiak egy rossz nyitásfogadással nehezítették a helyzetüket, majd Czintula duplája következett. Oszuska I Zoltán időt kért, majd Czintula sáncolt nagyot (22:21). Horváth Gábor középről ütött, ez volt a kulcsmomentum a hajrában, mert ezután Czintula még betalált, de Jánossy előbb játszmalabdához juttatta a Dágot, majd be is fejezte a szettet (25:22, 2:1).

Erőteljes ütésváltással kezdődött a negyedik rész is, Czintula háromszor is eredményes volt, vezetett a Veszprém (2:4). Jó nyitása után Németh Ervin szerzett újabb pontot, Oszuska I Zoltán nem várta meg az első technikai szünetet, gyorsan időt kért (2:5). Oszuska II ütéseire alapozva kezdett zárkózni a Dág. Czintula ütött, de Balázs Bence is eredményes volt, Németh Zoltán megint rontott, s máris csak egy pont volt a differencia (6:7). Újfent Tóth Tibor mentette meg a helyzetet, ráadásul a technikai előtt és után is betalált, Németh Zoltán pedig ászt nyitott (6:10). Őrizte előnyét a bakonyi együttes, de Jánossy Bálint ütésével felkapaszkodott a hazai csapat, Nyári Sándor időt kért (10:12). Előbb Czintula, majd Németh Ervin akadályozta meg a Dág egyenlítését (12:14), amely Németh Zoltán ütésrontásával mégis bekövetkezett. Miután Czintula próbálkozása a hátsó sorból széles volt, már vezetett a házigazda (15:14), de a vétkes hamar javított. Németh Zoltán immár sokadszor nem találta el a pályát, jöhetett a második kötelező pihenő (16:15).

Lendületbe jött a hazai alakulat, Nyári Sándor időt kért (17:15). Czintula ütött, aztán sáncolt, máris egál (17:17), a liberó, Zirigh Balázs kezében megcsúszott a labda, ezzel megint a Veszprém állt jobban, ezúttal Oszuska I Zoltán kért időt (17:18). Horváth Gábor kétszer ért a labdához, mehetett tovább, Pollák volt eredményes a labdamenet végén. Horváth blokkjára Tóth ütése volt a válasz, de Pollák Ferenc megint a Dágnak szerzett vezetést (20:19). Tóth rossz labdát kapott, Jánossy sáncolta, aki a következő percben újabb ponttal segítette együttesét (22:19). Czintula Mihály sáncolt, aztán ütött, ezzel megint csak egy pont volt a különbség (22:21). Jánossy kegyetlenül bemészárolta a labdát, Horváth Gábor a hátsó sorból bevágott egy kényszertámadást, meccslabda (24:21). Oszuska II lehúzta az átpattantót, nagy csatában, férfias küzdelemben, nagyon látványos, izgalmas, színvonalas találkozón győzött a Dág (25:21, 3:1). Az ilyen meccsekért érdemes Magyarországon röplabdát nézni!

A párharc második mérkőzését pénteken 18 órától rendezik Veszprémben. A Dágnak meglehetősen nehéz dolga lesz, hiszen Szauter Péter bokája nem úgy néz ki, mint amelyikkel néhány nap múlva ugrálni lehet...

A mérkőzés legjobbja
Nagyon sok jó teljesítmény volt a találkozón! A veszprémieknél Czintula Mihály 35, Tóth Tibor 22 pontot szerzett, és bár mindketten többször hibáztak, összességében nagyszerűen, hasznosan röplabdáztak. A feladónak, Dolgos Attilának volt egy-két pontatlansága, de összességében végig pontosan passzolt és jól irányított. Németh Zoltánt érdekes kettősség jellemezte, nagyon jól fogadott és nyitott, de támadásban ezúttal sokat rontott. A győztes hazaiak közül a feladó, Oszuska Gábor megint ragyogóan játszott! Hibátlanul, pontosan passzolt és nagyszerűen irányította összeszokott csapatát, klasszisteljesítményt nyújtott. Nálunk ő lett a mezőny legjobbja, mert az ütőjátékosok közül egyszerűen nem tudnánk választani, ugyanis Oszuska II Zoltán, Pollák Ferenc és Jánossy Bálint is elsőrangú, kiváló teljesítményt nyújtott védekezésben és támadásban egyaránt.

Férfi röplabda Extralig az 5. helyért, 1. mérkőzés:
Dági KSE – Company Nyelviskola-Veszprémi RC 3:1 (19, –29, 22, 21)
Dág, 100 néző. Játékvezetők: Csikós, Nagy L.
Dág: Oszuska G. 2, Szauter P. 7, Oszuska II Z. 17, Pollák 14, Jánossy 19, Horváth G. 10. Csere: Zirigh (liberó), Balázs B. 3. Edző: Oszuska I Zoltán, Szauter Ferenc.
Veszprém: Dolgos 5, Seck 2, Czintula M. 35, Tóth T. 22, Németh Z. 6, Horváth Sz. 1. Csere: Horváth Á. (liberó), Németh E. 8, Nagy A. Edző: Nyári Sándor.
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:5, 14:12, 19:16, 23:17. 2. játszma: 6:8, 12:14, 17:19, 21:23, 26:25. 3. játszma: 8:6, 14:12, 19:16, 23:21. 4. játszma: 6:8, 12:14, 19:19, 23:21.
Az egyik csapat második győzelméig tartó párharc állása: 1:0, a Dág javára.

Edzői értékelések

Oszuska I Zoltán: – Nagyon örülök a győzelemnek! Rengeteg bajunk van, valaki iskolában volt, azért nem tudott eljönni, valaki nem hozott mezt, valakinek megoperálták egy hete a térdét, és az egyik legjobb játékosunk, Szauter Péter megsérült. Az ő helyén nagyon jól helyt állt a 15 éves Balázs Bence. Abban a helyzetben már nem volt sok esélyünk, de elkezdett mindenki jól játszani. Szerintem így is jobbak voltunk, mint az ellenfél. Nagyot hajtottunk, és sikerült! Csoda lenne, ha tudnánk Veszprémben is nyerni, de hátha...

Nyári Sándor: – A Dággal harmadszor találkoztunk a jelenlegi szezonban, és mindhárom meccs színvonalas, jó csatában dőlt el, tehát ez is. A hazaiak nem ismertek elveszett labdát, az én csapatom is nagyszerűen küzdött, azt hiszem, a pozícióharcunknak megfelelően remek mérkőzésen egy árnyalattal jobb volt a hazai csapat, és megérdemelten nyert.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.