Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C

Széchenyi-ismereti füzet nemcsak diákoknak / – olvasásra is ösztönöz –

2008. június 24. 13:31
Hiánypótló füzetecske jelent meg a közelmúltban a balatonfüredi Széchenyi Társaság gondozásában. A kiadvány nem az életmű feldolgozásával, elemzéssel foglalkozik, hanem kérdez. Éppen ez adja nagyszerűségét.
A Széchenyi-hagyományokat példaértékűen ápoló társaság már korábban is felhívta magára a történész szakma, a pedagógusok, s a közvélemény figyelmét rendezvényeivel, kiadványaival. Sikerüket nemcsak az elhivatottság, hanem a szorgalom és a pontosság is indokolja.

A Széchenyi-ismereti füzet, melyet dr. Kővári Miklós szerkesztett, dr. Horváth Attila lektorált (felelős kiadó: Logod Bt., Budapest) kérdésekkel bombázza olvasóját. Ezek felépítése egyfajta kronológiát követ, de nemcsak a legnagyobb magyarra, hanem atyjára, Széchényi Ferencre, illetve a kortársakra is koncentrál.

A 49 kérdés mindegyikének a megválaszolása alapos történelemtudást igényel. A tudáspróba végén megtudhatjuk, vajon elegendő-e a Széchenyiről elsajátított tudásunk, avagy még van pótolnivaló. Egy kis táblázat segítségével értékelhetjük is tudásunkat. Szerencsénkre a válaszok megtalálhatók a füzetecske végében, így megvan (meglesz) a kontrollra is a lehetőség. A szerkesztők tapintatosan fel is hívják a figyelmünket arra, hogy ne essünk kétségbe, ha eredményünk nem a legjobb, hiszen a Széchenyiről készült irodalom olyan gazdag, hogy annak egy-egy szeletének alapos ismerete is tekintélyt parancsoló lehet.

Kinek is érdemes tudáspróbát tennie? Gyakorlatilag bárkinek: érettségire vagy vetélkedőre készülő diáknak, tudását szinten tartani, avagy éppen fejleszteni akaró fölnőttnek stb.

A kérdések között nem egy igen izgalmas, érdekes, megdöbbentő. Szinte hihetetlen, de megtudhatjuk belőle, hogy a Lánchidat Haynau (!) avatta fel…

Zatkalik András
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. ma 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.