Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új év, új virágzás: Évadot zárt a Petőfi Színház / Kőrösi Csaba Petőfi és Latinovits-díjas

2008. június 23. 13:38
Az elmúlt fél évben, mióta Bujtor István és Eperjes Károly vezetik a veszprémi Petőfi Színházat nagyrészt letudták a korábbi adósságot, gazdaságilag stabilizálták az intézményt, megduplázták az előadások s ezzel a nézők számát. Röviden így lehetne összefoglalni annak a munkának az eredményét, amit a művészpáros erőfeszítéseinek köszönhetünk. Az évadzáró társulati ülésen a múlta való visszatekintésen túl inkább a jövőbe igyekeztek tekinteni a teátrum vezetői, hiszen ha a munka ilyen irányba és ilyen lendülettel folytatódik tovább, s ebben partner lesz a közönség, néhány éven belül a Petőfi Színház visszanyerheti mára kissé megkopott fényét.
Bizonyára emlékeznek, Vándorfi László távozásával megindult a színház hanyatlása. Kolti Helga és Rácz Attila igazgatása idején valahogy elszoktak a nézők, töredékére esett vissza a bérletesek száma, s már a színészek sem érezték igazán jól magukat ebben a társulatban, ami az előadások színvonalán is meglátszott. Eperjestől és Bujtortól is többször hallhattuk, mindenki azon a véleményen volt a szakmában, aki Veszprémbe jön színházigazgatónak, az aláírja a halálos ítéletét. Ez a két művész-ember bátor volt, és bátorságukat jutalma sem maradt el. Nem volt viszont könnyű a dolguk. Az évadzárón Bujtor István emlékeztetett, hogy számos előre nem tervezhető kiadás terelte a kasszát, de mára szerencsére nincs 36 napon túli kifizetetlen számlája a színháznak. Ehhez sok elmaradt ezt-azt kellett rendezni: az elődök végkielégítését, kifizetetlen jogdíjat, rendezői díjat olyan előadásért mely még csak színpadra sem állíttatott Veszprémben, sőt még egy 2005-ös villanyszámla is előkerült valamelyik fiók mélyéről, - mondta a direktor.


Jó néhány változást eszközöltek már az idei programtervben, de így is csak félig mondható saját évadnak a 2007-es. Gyrekdarabnak a Zsuzsika hangját hozták el Fehérvárról, a Háztűznéző helyett Bereményi Géza megrendezte az Indul a bakterházat, melyet a mai napig telt házzal játszik a színház. A Bakterház és az Én és a kisöcsém, épp a nagy sikerre való tekintettel átcsúszik a jövő évadba is.  

Az új ötleteket, s talán populárisabb előadásokat jól fogadta a közönség. Január elseje és május 31-e között kétszeresére nőtt az előadások, de a nézők száma is. Ezzel mintegy 8 millió forinttal sikerült túlszárnyalni a tervezett bevételt.  Még így is kevés az előadás – mondta Bujtor – ezt a színházat nem ennyi bemutatóra tervezték. Példaként említette Sopront, ahol egy évben 256-szor játszik a színház. Nem ez a cél, de meg kell találni az arany középutat, - jelentette ki a teátrum igazgatója. Beszélt arról is, hogy 8-12 millió forintot terveznek felújításra, amit már nem lehet tovább halogatni. 1988 óta esetleg kisebb simítások történtek, ma rossz az akusztika, beázik a tető, a színészházról nem is beszélve, mely egy komplett rekonstrukciót igényelne. Ez csak álom marad, egyelőre szobáról szobára haladnak a felújítással. Megújul viszont a művészbejáró, a folyosó, az irodák és az öltözők, hogy emberibb körülményeket tudjanak biztosítani a színészeknek. Az akusztika javítása érdekében Bujtor István a színház korábbi 1988-as belsőépítészével, Szenes Istvánnal tárgyal.  Változás lesz továbbá, hogy a pénztárat betelepítik az előcsarnokba, a színház oldalában lévő szobába beköltöztetik a szervezőirodát, ezzel közel 3 millió forintot tudnak megspórolni.

Áldozó Tamás, a megyei önkormányzat képviselője emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes években még országos híre volt Veszprém színházénak. Majd jöttek a nehéz évek, a nagy viharok, amik megtörték a színház fényét, ami az utóbbi években komoly aggodalmakra adott okot. Most örülnek annak, úgy tűnik a felelős fenntartó felelős vezetőkre talált. Nyugalom költözött a színházba, így méltón ünnepelhetik a századik évfordulót. A jubileum kapcsán Áldozó elmondta, hogy mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia a megyének, de reméli ehhez a Veszprém város önkormányzata is hozzájárul majd.  Debreczenyi János erre a lehetőségekhez mérten ígéretet is tett. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a színházkertet haladéktalanul rendbe kell tenni, mert méltatlan a nevére. Ahogy Debreczenyi János fogalmazott, az ocsmány kertmozit már lebontották, most rendezni kell a növényzetet, a világítást és a kerítést. Ez utóbbin már dolgoznak, még az idén teljesen elbontják a fémkerítést és kiépítik a kőből készült újat.

Eperjes Károly ismertette a követező évadtervet. Mint mondta, nem lesz könnyű a repertoár. Bemutatják a 2005-ös budapesti Pro Urbe-díjas Bulgakov drámát, az Álszentek összeesküvését, Moliere címen, Valló Péter megrendezi az Édes Annát, Bujtor pedig az elmúlt 20 év egyik legsikeresebb drámáját, a Kakukkfészket. De Veszprémben rendez jövőre Bereményi Géza és Szinetár Miklós is. A felhozatal művészi, izgalmas és sokszínű lesz szeptembertől. Ha ezt a közönség fogadja, akkor 2-3 éven belül méltók lehetünk a nagy elődökre, ha nem, akkor bajban vagyunk, mondta a művészeti vezető.

Az évadzárón a szakszervezet részéről Tóth Attila köszöntötte és jutalmazta a színház kitartó dolgozóit, akik 5, 10, 15, 20, illetve 30 éve szolgálják a művészetek. Tóth Attila is megerősítette a vezetést, mint mondta, egy éve még borúsabban látta a jövőt. Majd átadták az idei Petőfi és Latinovits díjat is. A Petőfi-díjra minden évben a közönség adhatja le szavazatait, a Latinovits-díj esetében pedig a szakma választja ki a kitüntetésre legérdemesebb színházi dolgozót. Nem kifejezetten művészt, hanem a színház bármely alkalmazottját, hiszen ahogy Latinovits Zoltán mondta, a színházi végtermékben, az előadásban mindenkinek a munkája benne van a büféstől a jegyszedőig. Az idei évben mind a Petőfi-díjat, mind pedig a Latinovits-díjat egy azon színművész, Kőrösi Csaba kapta, aki az idei évadban 6 előadásból négyben játszott főszerepet.

A színház vezetése az évad zárásával 5 színésztől vált meg. Közülük ketten, Németh Judit és Szerémi Zoltán önszántukból távoznak, szeptembertől mindketten Jordán Tamás szombathelyi társulatát erősítik. Ónodi Gábor, Subi Zoltán és Trimfuj Mihály szerződést nem hosszabbították meg.

 

Füssy Angéla
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.