2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Győztes iparisok

2011. március 4. 3:00
Az Audi Kreaktivity technikai verseny első helyét a veszprémi Ipari iskola tanulói nyerték el szén-dioxiddal működő kisautójukkal.

Az első helyezettnek járó háromnapos németországi kirándulásról a napokban jöttek haza a fiatalok, erről számoltak be az érdeklődők előtt csütörtökön délután középiskolájukban, ahol a győzelmet jelentő kisautót is beüzemelték.

Enyingi Donát, Szőlősi Ákos és Fódi Tamás tavaly áprilisban találkozott az Audi pályázatával, ami olyan autó megépítését írta elő, melynek meghajtása nem lehetett villany-, illetve belsőégésű motor. Feltétel volt az is, hogy elektromos áramot termeljen a jármű.

A fiatalok úgy döntöttek, szén-dioxid meghajtású, légmotoros kisautót gyártanak, aminek megalkotása jelentős fejtörést okozott számukra – derült ki beszámolójukból. Fódi Tamás érdeklődésünkre elmondta, a kismotor elindítása fizikai segítséget igényel, majd a folyamatos nyomásbeáramlásnak köszönhetően marad működőképes. A nyomási energiát kell átalakítani mozgási energiává – mutatott rá. Az autó elején egy látszólag oda nem illő berendezés, egy kisrádió is helyet kapott. – A pályázati kiírásban szerepelt, hogy a jármű elektromos áramot állítson elő, ezt bizonyítja a működőképes rádió – árulta el.

36-an jelentkeztek a pályázatra, a döntőbe jutott nyolc csapat végül júliusban mérte össze tudását a győri Audi Hungaria Forumban. A két hónap alatt elkészült, 1 hengeres, 0,27 köbcentiméteres lökettérfogatú munkahengerrel felszerelt kisjármű végül meghozta számukra a győzelmet és az ezzel járó háromnapos németországi városlátogatást.


Poór Attila

Az Ipari könyvtárában összegyűlt diákoknak az előadás részeként előbb Poór Attila, az Audi Hungária személyzeti referense mesélt a vállalatról, majd a verseny résztvevői prezentálták, hogyan készültek a versenyre, illetve milyen élményekben volt részük a nyeremény utazáson, aminek részeként eljutottak az Audi ingolstadti központjába, megnézték a müncheni olimpiai stadiont, és még egy sörgyárba is ellátogattak.

A csapat tagjai nem először kamatoztatták együtt tudásukat, s már tervezik a következő projektet, amiben a napenergia kap főszerepet.

 

Cseh Zoltán

További cikkek

Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Mától újra lehet szabadtéri rendezvényeket tartani – a védőtávolság megtartására azonban szigorú előírások vonatkoznak.
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Paradicsomot és uborkát termeszteni a kiskertben, kovászt érlelni és élvezni a vidék békéjét, egyszerűbben, de biztonságban élni. A karantén időszak és a kifosztott üzletek zűrzavarában többekben felmerült, milyen lenne egy kicsit visszatérni az öngondoskodó falusi életmódhoz. De vajon tényleg tudjuk, mit jelent a gyakorlatban az önfenntartó életmód?
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap