Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
17°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
17°C

Területet bővítene a veszprémi állatkert / Ötletpályázatra várják az építési szakembereket: Milyen legyen a jövő állatkertje?

2008. április 9. 1:11
Ötletpályázatot ír ki a veszprémi önkormányzat. Az építészetben jártas szakemberek egyéni ötleteikkel járulhatnak hozzá a jövő állatkertjének kiépítéséhez. A tervekhez már a területi bővítés lehetősége is adott, hiszen egy 10,2 hektáros területről mondott le a honvédség a veszprémi állatkert javára. A közgyűlés döntése alapján az önkormányzat is igényt nyújt be a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hoz a jelenleg kihasználatlan erdős részre. Ez már pusztán formalitás. Ha a végleges határozat megszületik, több százmilliós fejlesztés valósulhat meg az idén 50 éves vadasparkban.
Régi álma válhat valóra a közeljövőben az állatkertnek, hiszen az előző igazgató, Zsigmond István még 2001-ben készítette elő a fejlesztési terveket. Ahhoz, hogy a vadasparkba új, nagy testű állatok, például elefántok vagy bölények kerüljenek mindenképpen új területekre van szükség. Az uniós és hazai jogszabályok szigorú feltételekhez kötik ugyan is a nagytestű állatok tartását. A megfelelő méretű kifutókat az állatkert jelenlegi helyén nem tudják biztosítani, hiszen az már most telített – mondta Török László igazgató. A Magyar Honvédség még szeptemberben közölte, hogy lemond a tulajdonában lévő területről, mely az állatkert felső kijárata és a Gulya domb közti 10,2 hektáros szakasz.



A jogszabályok szerint a következő lépésben az önkormányzatnak kell ezt igényelnie a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, majd ha már a tulajdonában van, akkor adhatja azt át az állatkertnek. Bár több elképzelés is van a fejlesztésekre, a cél az, hogy erről ne egy ember döntsön, közölte Török László. Éppen ezért ír ki az önkormányzat, Milyen legyen a jövő állatkertje? címmel egy ötletpályázatot, amire bármely építész, tájépítész jelentkezhet. A pályázaton elnyerése nem csak az ötlet befogadását jelenti. A városvezetés úgy döntött, hogy 6 millió forintot fordít a díjazásra, hogy ezzel motiválja a szakembereket a pályázaton való részvételre. Az előkészítés és a munka addig sem áll meg, hiszen március 31-én nyújtotta be pályázatát a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz, mintegy 420 millió forintos fejlesztési forrásra.



Ebből a keretből valósulhatna meg a csimpánzház, az Afrika ház, ahol zsiráfokat szeretnének bemutatni, valamint megépülhetne a trópusi házban egy játszóház és egy oktatóközpont is. A kiíró fejlesztési tanácsnak 3 hónap áll a rendelkezésére, hogy elbírálja a pályázati anyagot. Az állatkert vezetője bízik abban, hogy eredményes lesz a pályázat, hiszen mint mondta, ezen múlnak az elkövetkező évek hosszú távú fejlesztései.
Füssy Angéla
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.