2020. április 6. // Vilmos, Bíborka névnap

Elégedettség és értelem

2010. október 8. 0:10
Magyarországon nagyon sok emberben él a hajlam, hogy Buddhaként viselkedjen.

A tibeti buddhizmus meghatározó mestere, Láma Ole Nydahl tartott előadást csütörtök este a Veszprém Arénában. A tanító a sportcsarnokba érkezve először a sajtó munkatársaival találkozott, a vehir.hu kérdéseire is szívesen válaszolt a 69 éves tanító.

– Mit ad önnek a buddhizmus?

– Elégedettséget és értelmet az életemnek. Módszereket, hogy irányítani tudjam a saját tudatomat, és hogy megtapasztalhassam az általam vágyott érzéseket. Néha ejtőernyőzöm, olykor motorozom, fiatal koromban bokszoltam, de igazán a buddhizmus és annak módszerei adnak értelmet egész életemnek. Ez sűríti egy irányba az egészet, és teszi hasznossá mások és saját magam javára.

– Fiatal korában nagykanállal ette az életet. Mi volt az a pont, ami megváltoztatta?

– Talán az a rádöbbenés, hogy ha magamért csinálok valamit, az csak a saját hasznomra van, ha pedig másokért, az sok mindenki javára válhat.

– Minek tartja a buddhizmust? Vallás, hit, megszállottság, vagy csupán egy menekülő út a hétköznapi gondok elől?

– Talán egyik sem. A buddhizmus módszerek tömege, amivel a tudat lehetőségeit lehet kifejleszteni. Nem csak öregebb leszek minden nap, hanem bölcsebb is. Megadja a fejlődés örömét, az ember úgy érzi, hogy minden egyes nappal újabb értelmet ad az életének.

– Mit üzen azoknak, aki nem vallják magukénak a buddhizmust?

– Nem mindenki lesz boldog azáltal, hogy ugyanazt a kalapot viseli. A népesség egy része azonban igent tud mondani a buddhizmusra, válassza mindenki azt a vallást, amit közel érez magához.

– Milyen szerepet tölt be a buddhizmus hazánkban?

– Elmondhatom, hogy mint nemzet, örömteliek és bátrak vagytok. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokan szeretnék a buddhizmus azon részét gyakorolni, amit gyémánt útnak nevezünk. Vannak más országok is, ahol az emberek szintén tudatába szeretnének kerülni különböző dolgoknak, mint például az ok és okozat, vagy esetleg mély érzéseik vannak, és a filozófiáról szeretnek beszélni. Magyarországon nagyon sok emberben él a hajlam, hogy Buddhaként viselkedjen, egészen addig, amíg azzá nem válik.

Láma Ole Nydahl több mint 1500 ember előtt tartott nyilvános előadást a Veszprém Arénában. Fotó: Udvarhelyi LászlóLáma Ole Nydahl több mint 1500 ember előtt tartott nyilvános előadást a Veszprém Arénában. Fotó: Udvarhelyi László

– Beszélgetésünket követően elsőként a gyermekeket áldja meg. Mit éreznek ebből a legkisebbek?

– Ez mindenkinél mást vált ki. Remélem, érzik majd, hogy barátságos hatással vagyok az életükre. Gaonak nevezik, amivel áldást adok. Ez egy olyan szelence, amely Buddha idejéig, 2500 évvel ezelőttre visszavezethető ereklyéket tartalmaz. Nagyon erőteljes, és nagy áldással bír. Akiket megérintek ezzel, egyfajta bizalmat, védelmet éreznek. Jó energiát hagyok hátra, ami védeni fogja őket az életük hátralévő részében. Bár jobban szeretek felnőtteket tanítani, fontos a gyermekek megáldása is. A kritikus felnőtteket kedvelem a legjobban, ők utalnak arra, hogy a buddhizmus stabil.

– Elégedett a munkájával?

– Teljesen. Látva a barátaim fejlődését, visszatekintek a munkámra, és több vagyok, mint elégedett. Inkább hálás. Nem is tudnék jobbat tenni az életemmel. 69 éves vagyok, de minden nap úgy érzem, hogy a dolgok újak és frissek.

Cseh Zoltán
2020. április 6. // Vilmos, Bíborka névnap