Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C

Veszprém történelme a családok szemén keresztül

2023. október 5. 22:01
A történelemkönyvek lapjain bárki elolvashatja a nagy visszhangot kapott eseményeket, de ezek mindig csak fragmentumok lesznek. Mert a történelem nemcsak forradalmak vagy felfedezések idején íródik, hanem a hétköznapok apróságai által is. Erre világít rá a Privát Veszprém projekt.

Emlékszem, történelemórán mindig csak amolyan ajánlott olvasmányként, hosszúra nyúlt lábjegyzetként szerepeltek az őseink hétköznapjaira – étkezési szokásaikra, öltözködésre, rituálékra – vonatkozó fejezetek. Nem időztünk el felettük, mert nem voltak annyira fontosak. Pedig az identitásunkat sokszor pont az ilyen lényegtelen részletek formálják. Ki vagyok én? Mivel foglalkoztak az őseim? Ők is azt szerették, amit én? Miként gondolkodtak az életről? Hogy érezték magukat a lakóhelyükön?

De nem csak egyénenként lehetnek fontosak ezek a részletek. Egy város identitását ugyanúgy formálják az ott élők. Vállalkozásokat alapítanak, közösséget formálnak, a beköltözők hozzák a világlátásukat, a szokásaikat, amiket mások átvehetnek, és aztán ezek a részletek azok, amik összeadódnak és az alapját adják a nagyobb, sorsformáló eseményeknek.

Ezt szeretné megmutatni az Európa Kulturális Fővárosa program részeként létrejött Privát Veszprém projekt is, ami ismert és ismeretlen veszprémiek életén keresztül avat be a helytörténetbe. Egyrészt egy kiállítással: csütörtökön nyílt meg az ActiCityben a Veszprémi családtörténetek című szabadtéri tárlat, mely a város történetét az itt élők privát történetein keresztül mutatja meg. Régi, archívumokból előkerült és mai, Csobay Bence által fotózott képek egymás mellé helyezve veszprémi családokról: van köztük négy generáció óta a Temetőhegyen élő német földműves család és pár éve beköltözött fiatal házaspár, büszke jeruzsálemhegyi iparos família és katonaként betelepedett veszprémi is. Fiatalok és középkorúak, többgenerációs családok, unokatestvérek és egyedülálló családtagok, akik szívesen elhozták régi fényképeiket és meséltek történetükről.

A projekt egyébként nem előzmény nélküli. Brányi Mária alpolgármester a megnyitón elmondta, 2010-ben hasonló kezdeményezést indítottak útjára a Veszprémi Kaleidoszkóp sorozat kapcsán, amikor családi fényképek segítségével mutatták be a Cserhátot. Ezúttal nem városrészről van szó, de a projekt – melynek ötletgazdái és alkotó Szauder Dávid médiaművész és Can Togay, a VEB2023 művészeti és kreatív főtanácsadója voltak – hasonló elképzelésen alapul, azaz azon, hogy a polgárok aktív bevonásával fedjük fel a város történelmét.

A kiállítás mellett pedig egy másik kezdeményezés is mesél a múltról: az az öt köztéri installáció, mely során a város életét jelentősen alakító híres veszprémi személyiségek szobrai kerültek ki egykori otthonaik elé. Ennek kapcsán Can Togay arról beszélt, bár nem látjuk őket, elődeink minden pillanatban velünk vannak, az otthonunkban, az épületben, ahol dolgozunk, a pékségben, ahol a kenyeret vesszük, a kulturális intézményekben vagy éppen az utcán járva. Lépteikkel egykor ők koptatták ki a köveket, kezük formálta az épületeket, összességben a várost, amiben élünk. Ezeknek a köztéri installációknak és a kiállításnak köszönhetően, melyek 150 évre mennek vissza, egy egész város nézhet szembe a történelmével, saját gyökereivel, és arra is rájöhetünk, hogy életünk elmúltával belőlünk is ugyanúgy marad itt majd valami.

Kapcsolódó cikk
Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin?
Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre.
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.