Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Zeneiskola után sem kell eltenni a fúvós hangszert, van hol muzsikálni vele

2023. július 23. 12:22
Van az a furcsa anomália az életben, hogy gyerekként még számos művészeti tevékenységet végzünk, felnőve viszont sokszor csak a szekrényben elzárva fekszik a klarinét vagy éppen a megszáradt festőkészlet. Pedig ennek nem kellene így lennie. Remekül példázza ezt az Utcazene Fesztiválon is fellépő, újjáalakult Erkel Ferenc Fúvószenekar.

Egyszer volt, hol nem volt, létezett egykor Veszprémben egy Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar. A felnőtt fúvósegyüttes a 70-es évektől a 80-as évek közepéig működött – eredetileg a Bakony Művek amatőr együttese volt, majd a Dimitrov átadása után immár városi fúvós zenekarként került át a művelődési központba. 1977-től Szuromi Miklós vezette a zenekart, aki kezdetben zenész tagja, majd karnagya volt az együttesnek, mely rendszeresen működött közre olyan állami és városi ünnepségeken, rendezvényeken, mint a szovjet hadsereg napi megemlékezés, később pedig térzenéket is adtak. 1985-ben azonban a zenekar megszűnt, ekkor jött létre ugyanis a mai Légierő Zenekar elődje, a helyőrségi zenekar, mely innentől kezdve lényegében átvette szerepét.

A fúvószenekar emléke innentől kezdve már-már feledésbe merült, akik pedig felnőttként is szerettek volna zenélni egy együttesben, kénytelenek voltak Balatonfüredre, Ajkára vagy Várpalotára utazni. Az elmúlt időszakban viszont többen úgy érezték, jó lenne feleleveníteni a hagyományt. „Tavaly februárban kezdtük el hirdetni, hogy várjuk az újjáalakult Erkel Ferenc Fúvószenekarba a veszprémi és Veszprém környéki muzsikusokat. Akkoriban 7-9 fővel indultak meg a próbák a Csermák Antal Zeneiskolában, majd április-májusban Zeitler Dénes, a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar karnagya vette át a vezetését. Ez a taglétszámra is pozitívan hatott, hirtelen 20 fölé emelkedett a szám, majd szeptemberre 35-40-re duzzadt. Természetesen mivel dolgozó emberekről van szó, akik a szabadidejüket áldozzák a zenekarra, vannak hiányzások, állandó jelleggel kb. 30 fő vesz részt a heti rendszerességű próbákon, és inkább fellépések előtt vagyunk többen” – mondta el Uher Bertalan, a zeneiskola intézményvezetője.

Az együttes bemutatkozása itt zajlott, az első komolyabb városi fellépésük pedig a Lovassy László Gimnázium tornatermében megtartott Zenei világnapi koncerten volt tavaly ősszel. Közben két sikeres pályázatot is benyújtottak a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-hez, amelyek támogatást nyújtanak a zenekar működéséhez és programjainak megvalósításához, valamint az EKF 2023 programsorozaton való szerepléshez. Még ebben az évben egy közös adventi koncertet is adtak a Veszprémi ifjúsági Fúvószenekarral, a munka pedig azóta is töretlen. Idén március végén a zeneiskolában tartott telt házas Fúvós Flow koncerten már a műsoridő legnagyobb részében ők játszottak, illetve felléptek ott is az ifjúsági tagok is, a Gizella napokon pedig velük együtt összesen öt fúvós zenekar játszott a Fúvós fesztiválon: vendégük volt egy nyitrai fafúvós együttes, a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, valamint fellépett a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar is.

Uher Bertalan elmondása szerint az együttes újjáalakításában motivációt jelentett az is, hogy a zeneiskolában sok évtizedes hagyománya van a fúvószenekari munkának. Az elmúlt években szerveződött újjá az ifjúsági zenekar, második éve működik a Veszprémi Kisfúvósok; így az iskolába beiratkozó diákok hosszú távban gondolkodhatnak, hiszen a továbblépési lehetőségeknek köszönhetően akkor sem kell letenniük a hangszerüket, ha befejezik tanulmányaikat: felnőve is van lehetőség hol muzsikálni. Másrészt a közös zenélésnek közösségépítő szerepe is van: „nincsenek éles határok az együttesek között, az Erkel Ferenc Fúvószenekarban is akadnak olyanok, akik még tagjai az ifjúsági zenekarnak is, de már beülnek a felnőttek közé. Sőt. Már családok is megjelentek: papa, mama, gyermek együtt muzsikál. Nagyon fontosnak tartom, hogy ha már Veszprém elnyerte az UNESCO – A zene városa címet, akkor valóban legyen lehetőség arra, hogy kortól függetlenül bárki muzsikálhasson, ne csak a négy fal között, hanem fellépési lehetősége is adódjon.”

A formáció célja éppen ezért az, hogy minél hamarabb megszerezzék a szakmai minősítést és koncert-fúvószenekarként működhessenek, városi rendezvényeken, valamint önállóan is felléphessenek.

Repertoárjukat is ennek megfelelően alakították ki, amelybe az Utcazene Fesztivál pénteki napján a szélesebb közönség is bepillanthatott: az indulókat játszó és menetelő zenekarokhoz hasonlóan néhány induló is van a tarsolyukban, de inkább stilizált, koncerten is előadható formában, emellett a 20. század első felétől kezdve egészen napjainkig szerepelnek, klasszikus és kortárs szerzőktől is szerepelnek dalok a műsoron – így például Sinatra I love you baby című számát is hallhattuk pénteken.

Az együttes ezzel a meglepetés koncerttel nem titkoltan önmagát is szerette volna népszerűsíteni, hiszen folyamatosan keresik a fellépési lehetőségeket, ami motiválóan hat a meglévő tagoknak is, másrészt szeretettel várják a muzsikálni vágyó új érdeklődőket is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. ma 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. ma 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.