Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C

Bárkit megtalálhat a nagy Ő, aki a pénzt és a lelket is elrabolja

2023. július 24. 16:23
Sugárzó személyiség, tökéletesen összerakott külső, figyelmes és őszinte szavak. Igaz, csak chaten keresztül, de mit számít az, ha online érkezik a „nagy Ő”! A tolvajok újabban már nem símaszkot húznak, hanem kamuprofilokkal regisztrálnak a neten, az ajtó felfeszítése helyett pedig a lelkileg védtelenek bizalmába jutnak be. A rendőrség berkein belül csak „romantikus csalóknak” hívják az ilyen elkövetőket, akik egyszerre okoznak komoly lelki és nem mellesleg anyagi kárt az áldozatoknak.

Az utóbbi időben nem csak a rendőrségi hírek közé, hanem még a bulvármédiába is bekerültek olyan történetek, amikor valaki egy-egy színésznek, celebnek kiadva magát az online térben próbált meg kicsalni pénzt a gyanútlan áldozattól. Egy amerikai nőnek például állítólag maga Dwayne Johnson kezdett el írogatni, akit állítása szerint akkor dobott ki felesége, Lauren Hashian, az új párkapcsolat keresése mellett pedig hamar ráterelődött a szó arra, hogy a hollywoodi színésznek egy kis anyagi kisegítésre is szüksége lenne a válás miatt. De magyar példa is akad hasonló átverésekre, volt, aki az azóta elhunyt celebnek, Berki Krisztiánnak adta ki magát szintén az interneten, hogy hasonló indokkal pénzt csaljon ki gyanútlan hölgyektől.

Ezeket a történeteket már csak a celebfaktor miatt is felkapta a média, de a valójában nem elszigetelt esetek. A magyar nyomozók pontosan ismerik az ilyen „romantikus csalók” módszereit, amik az esetek 99%-ában ugyanazon stratégia mentén zajlanak. Árulkodó jel pedig bőven akad, csupán a lila ködön kell túllátni.

Mint oly sok dolgot az emberek életében, az online csalásokkal szembeni kitettséget is a koronavírus-járvány utórezgéseinek lehet betudni. A karanténban töltött időszak alatt ugyanis még azok is beléptek az online térbe, akik addig idegenkedtek ettől az amúgy sok esetben személytelen környezettől. És mivel az ember társas lény, a Covid alatt az internetes társkereső alkalmazások népszerűsége is megnőtt. Olyanok is kitanulták a használatát, akik addig nem mozogtak otthonosan ebben a térben. De a technikai tudás csak egy dolog, attól még nem ismeri fel mindenki az ilyen terekben zajló kommunikáció rejtelmeit és hátulütőit. A csalók pedig pont ezt a naiv hozzáállást keresik.

Kapcsolódó cikk
Ha Rómeó balra húzza Júliát
Ahogyan a dráma, az igaz szerelem is könnyen megkerülhető, ha nem a valóságban, hanem applikációk párhuzamos használatával igyekszünk fenntartani társas igényeink kielégítését. Társasról beszélünk, és nem csak „nemi”-ről, mert, ha valamire még is jó az említett program valamelyike, az a desztináció nélküli egyéjszakások hajkurászása.
 

Nem kell ahhoz feltétlenül Dwayne Johnosonnak lenni, hogy egy megnyerő profilképpel, intelligens és figyelmes szavakkal szóba elegyedjen két ismeretlen egymással az interneten. Csakhogy rendszeres eset, hogy ilyenkor az egyik laptop mögött nem az élete párját kereső személy ül, hanem egy potenciális csaló, aki csupán az áldozata pénzére hajt.

Mivel a már említett randioldalak egyébként teljes legalitásban működnek, gyakorlatilag nem kell odacsalni az áldozatokat, az ilyen csalók csupán a kellően figyelmetlen és leginkább a törődésre vágyó, kiszolgáltatott embereket keresik.

Portálunknak Gaál Csaba, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója beszélt arról, hogy a kapcsolatfelvétel után milyen technikákat alkalmaznak a csalók, ami minden esetben egy dologra fut ki: megszerezni az áldozat pénzét.

Forrás: freepik.comForrás: freepik.com

Habár léteznek ritkán olyan álomkapcsolatok, ahol a két fél szinte az első mondattól egymásra van hangolódva, valljuk be, hogy a nagyátlag nem ilyen. Az online térben való ismerkedés egy hosszú folyamat, ahol lépésről lépésre alakulhat csak ki a bizalom, ami aztán egy személyes találkozó formájában szakítja át a gátat. Azaz ekkor dől el, hogy valóban létezik-e az a bizonyos kémia.

Namármost az online csalók ezeket a lépcsőfokokat rendszerint hármasával ugorják át, azaz hipergyorsasággal próbálják kialakítani a bizalmi kötődést, rendszerint azzal, hogy végtelenül megértőek a partnerükkel, valahogy mindig egyre jár az agyuk és ugyanolyan gondolatok emésztik őket. Egyszóval egy idealizált képet alakítanak ki magukról és nem ritka, hogy már a harmadik, negyedik üzenetváltás után szerelmet vallanak.

Az online térben való effajta ismerkedést úgy is fel lehet fogni, mintha sűrű tejfölszerű ködben szerveznénk meg a randinkat. Ezt már a párkapcsolati pszichológusok mondják, akik kiemelik, hogy ilyenkor nem áll rendelkezésre minden érzékszervünktől kapott információ, így nem is tűnhet fel sokszor, hogy valami nincs rendben a partnerrel. Furcsa kimondani, de sokszor a személyes találkozások alkalmával nagyobb biztonságban van a delikvens, mint az online térben.

forrás: freepik.comforrás: freepik.com

Visszatérve a bűnügyi vonalhoz, amikor már stabil gyökeret vert a kapcsolat, előállnak egy személyes, anyagi jellegű problémával. Itt már a legváltozatosabb okokat találják ki, hogy milyen életbevágó dolog miatt van szükségük azonnal pénzre, ami nem áll a rendelkezésükre. Lehet egy orvosi kezelés, de nagyon sokszor egy utazás díja, repjegy költsége az, amire szükségük van és áldozatuk segítségét kérik benne. Sokszor olyan élethelyzeteket találnak ki, amiben attól függ a találkozás reménye, ha a potenciális áldozat elindítja a banki utalást.

Habár a csalók által lefestett kép egy ideális partner vízióját mutatja, van néhány egyszerű árulkodó jel, ami egyből gyanakvásra adhat okot. Ugyanis a legtöbb chat-alkalmazás már alkalmas a videóhívásra, ahol képpel és hanggal együtt tapasztalhatjuk meg a másik felet. Az emberek többsége pedig a kellő bizalom kialakítása után szeretne is élni ezzel a lehetőséggel, a csaló fél viszont különféle indokokkal elzárkózik ettől. Megmaradva az írásbeli kommunikációnál, ahol úgy csűri és csavarja a mondatokat, ahogy neki tetszik.

Ezt digitális bizonyítéknak is nevezik. A randipartnereknek csúnyán szólva tényfeltáró újságírónak kell lenniük az ismerkedés elején. Mindez tény és való, hogy a legkevésbé sem illeszkedik a nagykönyvben megírt randevúkhoz, de valljuk be, az online társkeresés is csak egy 21. századi trend, aminek megvannak a maga íratlan szabályai.

Gaál Csaba a „romantikus csalók” módszereinek bemutatása mellett néhány klasszikus példát is hozott, hogy kinek szeretik kiadni magukat az effajta csalók.

forrás:freepik.comforrás:freepik.com

Több kelet-európai amerikai nagykövetség oldalán nem véletlenül szerepel egy levél, amiben azt taglalják, hogy az amerikai katonák bárhol szolgálnak, nem szorulnak rá a civil segítségre, pláne nem anyagi támogatásra. Ennek a nyilatkozatnak egyszerű oka van. A csalók előszeretettel adják ki magukat olyan személynek, aki éppen a Közel-Keleten, vagy valamilyen háború sújtotta térségben szolgálja a rend védelmét, de leszerelése után magára maradt és a végtelenül szimpatikus áldozatban találta meg azt a személyt, aki mellett szeretne megállapodni. Ehhez viszont pénzre van szüksége, hogy a kapcsolatban is egyről a kettőre lépjen.

Egy másik elterjedt fikciós személyiség az, amikor valamelyik nemzetközi segélyszervezet tagjának adják ki magukat és hasonló célból kérnek pénzt a gyanútlanoktól. Mindegyik esetet összeköti az, hogy valamilyen köztiszteletben álló hivatást gyakorló személy álcáját öltik magukra. Mondani sem kell, hogy ebben az esetben is a bizalom magvainak elültetéséről van szó csupán.

forrás:freepik.comforrás:freepik.com

Ráadásul az egyre inkább fejlődő fordítóprogramok segítségével már a nyelvi akadályokat is át tudják hidalni ezek a csalók. Még egy gyakran alkalmazott módszerük az, hogy a saját kitalált élettörténetükbe belevisznek egy szálat, miszerint például dédszülei magyarok voltak, és bár ő már nem beszéli a nyelvet, szeretne gyökereihez visszatérni és Magyarországon letelepedni „élete szerelmével” jelen esetben az áldozattal.

Volt olyan eset is, amikor az becsapott ember nem csak a megtakarítását utalta el a csalónak a szép szavak után, hanem banki kölcsönhöz is folyamodott, hogy segítsen rajta. Ebben az esetben nem árt tudni, hogy a pénzintézet nincs tekintettel arra, ha később bebizonyosodik, hogy becsapták az ügyfelét, a törlesztőrészletet ugyanúgy fizetni kell.

Az anyagi kár viszont csak az egyik, amit okozhatnak az ilyen csalók. Az áldozatok komoly lelki sérülést is szerezhetnek. Az sem példa nélküli, hogy saját családtagjaikkal is megromlik a kapcsolatuk, akik külső szemlélőként esetleg hamarabb gyanút fognak, hogy szerettük veszélyes vizekre evezett az online társkeresések területén.

És ha azt gondolnánk, hogy csak a szeretetre és törődésre vágyó hölgyek esnek bele ilyen hibába, a tapasztalatok szerint férfiakat is sikerült nem egyszer megtévesztenie ilyen női csalóknak. Igaz, hogy feljelentést ők kevesebbszer tesznek, vélhetően a szégyenérzet, ami ezzel jár erősebb annál, hogy akár egy nyomozóval, bizalmi viszonyban is megosszák balszerencséjüket.

Hajas Bálint
további cikkek
Szerelmet színlelt, közös jövőt ígért, lelépett a pénzzel Szerelmet színlelt, közös jövőt ígért, lelépett a pénzzel Egy pétfürdői nő tett bejelentést a rendőrségre 2024. május 8-án, hogy csalás áldozata lett. Az interneten keresztül megismerkedett egy férfival idén februárban, aki szerelmet és közös jövőt színlelve kihasználta jóhiszeműségét. Rávette arra, hogy hiteleket vegyen fel és a pénzt odaadja neki. Az esetről a rendőrség számolt be honlapján. ma 13:16 Helikopter-balesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter Helikopter-balesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap - jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn. tegnap 10:47 Egy egész csapat kapta a Pro Civitate díjat Egy egész csapat kapta a Pro Civitate díjat Abban, hogy mennyire lesz jó vagy jobb az életünk, néha sokkal nagyobb szerep jut a körülöttünk élő embertársainknak, mint a politikának. Jól igazolják ezt a hivatalos baráti körök is, melyek az összetartozás élményét, az odafigyelést adják nekünk. Nem véletlen, hogy idén egy ilyen csapat nyerte el a Pro Civitate díjat. tegnap 10:58 Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. 2024. május 18. 16:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.