Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így mentett meg egy fiatal életet egy telefonhívás Veszprémben

2023. április 20. 22:03
Akár tragédia is lehetett volna a közelmúltban történt esetből, amikor egy fiatal tizenötéves lány a veszprémi Vidauktról leugorva akart véget vetni az életének. Ma mégis úgy emlékezhetünk erre az esetre, mint amikor tökéletesen működött az a civil segítségnyújtó szolgálat, ami, mint a mellékelt példa mutatja emberéletet is megmenthet. A fiatal lány megmentése után Kiss Katalin, a veszprémi "Kapaszkodó" Mentálhigiénés Egyesület részéről nyilatkozott portálunknak. Ők a veszprémi képviselői annak a telefonos lelki elsősegély szolgálatnak, akik csupán a beszélgetés erejével hoznak vissza embereket az öngyilkosság kapujából, ahogy ez legutóbb is történt.

A Viadukt korlátján néhány méterenként van egy figyelemfelhívó tábla, vagy matrica, ami a 116-123-as telefonszámot hirdeti. Szokatlan megoldás, ám nem véletlenül kerültek oda. Ezt a számot a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége üzemelteti azért, hogy legyen egy mentsvár, egy kapaszkodó azoknak, akikben szuicid gondolatok fogalmazódtak meg és látszólag egyedül maradtak ezzel a krízissel.

A hét minden napján, a nap 24 órájában hívható számon olyan anonim segítők jelentkeznek be, akiknek egy céljuk van, a szavak erejével a vonal túlsó végén segítsenek azoknak, akiknek válságba jutott életük és segítséget kérnek.

Röviden összefoglalva valami ilyesmi játszódhatott le a közelmúltban a Viadukton is, amikor egy fiatal lány mielőtt a mélybe vetette volna magát, felhívta a 116-123-as telefonszámot, ma pedig ugyanúgy köztünk él.

Kiss Katalintól megtudtuk, hogy az országban több városban vannak olyan önkéntesek, akik fogadják ezeket a hívásokat, a veszprémi esetnél is egy másik város önkéntese volt az, akinél csörgött a telefon. Általában 7-12 ilyen kolléga fogadja a hívásokat egyszerre, ők mindannyian a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) tagjai, de anonimitásuk mindvégig biztosított.

Kapcsolódó cikk
Név és arc nélkül segítenek pusztán a beszélgetés erejével
Létezik egy ingyenes telefonszám, amit ha valaki felhív, egy olyan emberrel találkozhat a vonal túlsó végén, aki minden esetben feltétel nélkül meghallgatja a hívót és segít a lelki eredetű problémák megoldásában. A telefonos lelki elsősegély szolgálatnak Veszprémben is vannak munkatársai, de hogy kik ők valójában, arra ebből a cikkből sem kapnak választ. Viszont sok másra igen, a lelki krízishelyzetekről, némely esetben az öngyilkosságok problémájáról és megelőzéséről is.

A mostani veszprémi eset kapcsán a rendőrségi beszámoló arra is kitér, hogy a hatóságokat a telefonszolgálat ügyeletese értesítette. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ez az általános protokoll része-e?

A protokoll az, hogy a 112-t abban az esetben értesíthetjük, ha a hívó ebbe beleegyezik, jóváhagyja, hogy segítséget küldjünk, vagyis itt is tudott a lány róla. A hívások anonimek, földrajzilag bárhonnan befuthatnak, vagyis a hívó beleegyezése nélkül nem tudunk fizikális segítséget küldeni, hiszen nem tudjuk, hova kell mentő, rendőrség, tűzoltóság. De addig, amíg elérünk a kommunikációban odáig, hogy ezeket megadja a hívó, egyrészt sok idő eltelik a hívás kezdetétől, másrészt a segítőbeszélgetés összes technikáját alkalmazzuk, a tudásunk legmélyére is lenyúlunk, hogy megakadályozzuk a tragédiát. – mesélte  Katalin portálunknak.

Miután Veszprémben a fiatal lánnyal sikerült odáig eljutni, hogy elárulta, hogy éppen hol van és milyen célból ment ki a közel 40 méter magas hídra, valamint beleegyezett, hogy értesítsék a mentőket és a rendőrséget, a hívás még mindig nem szakadt meg.

Ebben az esetben azt gondolom akkornyugodott meg a kolléga, amikor a kiérkező rendőr átvette a telefont és beleszólt. A fizikális segítség megérkezéséig minden bizonytalan, hisz bármi lehet a végkifejlet. Csak a fülünkre hagyatkozhatunk és verbálisan, a vokális elemekre koncentrálva ott kell lenni. Itt nincs hibázási lehetőség, nem lehet ismételni, egy rossz reagálás a részünkről (ami nem is biztos, hogy rossz, de a hívó úgy érzi, hogy mást várt), és a hívó megszakítja a vonalat. Fontos, hogy ott tartsuk őket a vonalban, az „itt és mostra” koncentrálva, mert ebben a cry for help (utolsó segélykiáltás) helyzetben csak így lehet eredményes a munkánk. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy sikerült! A helyszínre kiérkező kollégától nem kapunk bővebb információt – XY vagyok átvettem, köszönöm -, hisz más feladatai vannak, neki akkor arra kell koncentrálni.

A mostani eset különösen nagy nyilvánosságot kapott, tekintettel a fiatal lány életkorára is, viszont Katalin megosztott velünk egy esetet, ami éppen veleük történt meg pár hónapja. Akkor a hívó úgy hívta fel a 116-123-at, hogy már bevette a gyógyszereket azért, hogy kioltsa az életét, de kollégájának sikerült elérnie, hogy elárulja helyzetét, és beleegyezett, hogy segítséget küldjenek neki.

A Viadukton kétségbeesett lány is ezt a számot tárcsázta, aminek a hat számjegye több táblán is látszik az ominózus hídon. Katalin elárulta, az, hogy ezek a prevenciós elemek kikerülhettek oda egy civil összefogásnak az eredménye, amiről eddig kevesebb szó esett. A grafikát a  Paper Dog Hungary kollégái tervezték ingyenesen, a kihelyezésben pedig egy kádártai vállalkozó, Gazsi Tamás segített. Ő, amikor Katalin megkérdezte, hogy mivel tartoznak a munkájáért állítólag azt mondta: „Semmivel, ha csak egy életet mentek meg ezzel a munkával, már meg volt a fizetség!” A mostani esetre pedig így reagált szintén Katalinnak: „Azt gondolom, ez volt a legkifizetődőbb projektem."

Ha önnek vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége hivja az ingyenes lelkisegély szolgálatot a 116-123 számon.

Hajas Bálint
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.