Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Kassák Lajos és Nyáry Krisztián írásain keresztül ismerhetjük meg Egry Józsefet, a Balaton festőjét

2023. március 16. 11:08 // Forrás: VEB2023
A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretein belül, Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást szervez.

Az évfordulóhoz kapcsolódva szimbolikusan 140 műalkotást felvonultató tárlaton a festő Balatonhoz és Itáliához kötődő műveit ismerhetjük majd meg. A múzeum hangjáték sorozattal készül a festő március 15-i születésnapja alkalmából.

Idén Egry József születésének kerek évfordulóját egy nagyszabású kiállítással ünnepli a Laczkó Dezső Múzeum. Nem csoda, hiszen az intézmény képzőművészeti gyűjteményében tekintélyes, közel 50 darabot számláló Egry-kollekció található. Ráadásul a múzeum adattára számos személyes jellegű, a művészhez köthető levelet és fényképet is őriz. Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egryt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Így a készülő kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is. Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat törzsanyagát fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiben, elsősorban raktárakban őrzött művek alkotják. Egry József művei 2023 nyarán nem csak a Laczkó Dezső Múzeumban bukkannak fel, hanem a Művészetek Háza Veszprém is szentel egy kisebb, kiegészítő tárlatot a festőnek.

A VEB2023 EKF képzőművészeti koncepciójában hangsúlyos szerepet a régió természeti és kulturális öröksége mint az inspiráció tárgya, ami hosszú idők óta vonzza a Balaton mellé az alkotókat. A ’Tükörkép’ nevű klaszterben azokat a projekteket mutatja be az EKF programsorozat, amelyek hazai és európai művészek szemével mutatják be azt a különleges szépséget, amely erre a térségre jellemző. A festő tekintetén keresztül a szemlélődő belecsöppen a múlt századi balatoni hétköznapok egyszerű, de mégis varázslatos világába. Egry József festészetében különösen erősen jelenik meg a balatoni táj és az itt élő emberek szoros, elválaszthatatlan kapcsolata. Azokat a karaktereket, egyszerű átlagembereket ábrázolja a művein, akik annak idején fontosak voltak az életében. 

A kiállítás felvezetéseként a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült egykori interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását dolgozza fel hanganyag formájában. A művész születésének 140. évfordulóján, 2023. március 15-én induló sorozat célja, hogy a közönség még a kiállítás előtt megismerkedhessen a festő életével. Az összeállítás kezdő részében Kassák Lajos és Egry József beszélget a festő műtermében. Az interjú 1941 őszén készült, de csak december 26-án jelent meg az akkori Magyar Nemzet hasábjain. A tudósítás a maga műfajában is igazi csemegének számít, hiszen Egry és Kassák baráti beszélgetésén keresztül ismerhetjük meg a festő akkori élethelyzetét és gondolatait. Az interjú készítésekor már ismert és elismert Kassák ráadásul nem is marad meg a klasszikus újságírói szerepben, esztétikai elemzésbe bocsátkozik és barátként is megszólítja a festőt. 
A sorozat következő részeiben az érdeklődők a Színház és a Magyarország című lapok hasábjain megjelent további három interjún, és Nyáry Krisztián Festői szerelmek című kötetében megjelent Egry József és Pauler Juliska című írásán keresztül ismerhetik meg az alkotót. A hetente megjelenő epizódok a Laczkó Dezső Múzeum web- és Facebook oldalán, valamint YouTube és SoundCloud csatornáján lesznek elérhetőek.
 

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.