Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kultúrának ki kell nevelnie a közönségét és a saját utánpótlását is

2022. április 14. 4:00
A Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivált alapító és sikerre vivő román rendező-színházigazgató Constantin Chiriac tartott előadást és beszélgetést a veszprémi színházi élet alakítóival kedd délután a Hangvillában.

Chiriac a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház (Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu) igazgatója - ez az egyetlen nemzeti színház Romániában, ami nem a Kulturális Minisztériumhoz, hanem a helyi közösséghez tartozik.  Önmagát olyan emberként jellemezte, aki anélkül ad, hogy ellentételezést várna, ahogy a nap is fényt és meleget ad nekünk anélkül, hogy bármit kérne cserébe. Fesztiváligazgatóként egy árva fitying fizetést sem vesz fel: a rendezvénysorozat az ő gyereke, ahogy fogalmazott, butaság lenne pénzt kérni azért, mert felnevelte.

A kultúra nem csak viszi a pénzt

1994-ben alapította a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivált (FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu), ami kevesebb mint egy évtized alatt Európa harmadik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. Nagyszeben 2002-ben pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre, amit aztán 2007-ben viselhetett: így Románia már az első uniós évében magára vonhatta a kontinens figyelmét, amiben nem kevés munkája volt Chiriacnak is. Az igazgató tapasztalata az, hogy a címviselés évét követő esztendőkben gyakran visszaesik az érdeklődés az adott városok iránt, Szebenben azonban tudatosan készültek ennek a trendnek a megfordítására, ami végül sikerült is: 2008-ban már négy százalékkal több turistát vonzott a település, mint az ünnepi évben. 

Photo: Rares Helici / sibfest.roPhoto: Rares Helici / sibfest.ro

Eredményei elismeréseként aztán Chiriac az EKF-pályázókat elbíráló zsűri munkájában is részt vehetett; 2010-től kezdve 96 város pályázatát ismerte meg. Mint mondta, első kérdése a kulturális főváros titulussal kacérkodó városvezetők felé mindig ugyanaz: a település költségvetésének mekkora részét fordítják kultúrára? A válaszok jellemzően a “0 egész valamennyi – 1 egész valamennyi” nagyságrendben mozognak, a legnagyobb arányú ráfordítás, amivel ítészként találkozott, 3 százalék körüli volt. Viszonyításként hozzátette: Nagyszebenben 14 százalékot tesz ki a kultúra támogatása és finanszírozása a városi büdzsében. Sokhelyütt gondolják azt, hogy a kultúra csak viszi a pénzt, de ha jól és előrelátással tervezik meg, akkor valójában gazdaságélénkítő szerepe is lehet.

Megtanulták érteni a színházat

A Nemzetközi Színházi Fesztivál Nagyszeben minden kulturális intézményét, templomait, tereit használja: a település főtere 30-40 ezer ember befogadására alkalmas, és további 9-10 olyan kisebb terük van, amik alkalmasak produkciók befogadására. 

Photo: Dag Jenssen / sibfest.roPhoto: Dag Jenssen / sibfest.ro

Chiriac fontosnak tartja, hogy a fesztivál megteremtse saját közönségét: igyekeznek tanítani is őket, szeretnék, ha a programokat nem kellene lenyomni a nézők torkán, hanem értő közönségként fogadnák a műveket. Ennek meg is van a látszatja: az első években a helyi idős nénik még keresztet vetettek az Afrikából érkezett gólyalábasok láttán, mostanság pedig már a rendező szemére vetik, ha nem sikerül tartalmában felülmúlni az előző évet. “Constantin, a tavalyi program jobb volt” – ez a mondat igazán jól esett az igazgatónak, mert azt jelezte: nézőinek kifinomult az ízlése. Mekkora utat tettek meg a kezdetek óta! 

Amikor a fesztivál – átvitt értelemben és szó szerint is – beköltözik a családok otthonaiba

A folyamatosan növekvő fesztivált aztán a pandémia új kihívás elé állította. Amikor 2020 márciusában Romániában is megállt az élet, el kellett gondolkozni azon, ilyen helyzetben mit lehet adni a közönségnek. Ekkor született meg az a digitális felület – egy “színházi Netflix” –, amelyen online hozzáférhető tartalmakat tettek közzé az érdeklődők számára. Kezdetben ezek egyszerűbb performanszok voltak, a bezárt színházak művészei meséltek történeteket, amiket otthon rögzítettek, hamarosan azonban bővítették a kínálatot. Chiriac felvette a kapcsolatot azokkal a világhírű művészekkel, akik személyesen is megfordultak már Nagyszebenben, és arra kérte őket, hogy járuljanak hozzá saját produkcióikkal a platform felfutásához. A siker még a tapasztalt direktort is meglepte: kétmillió nézőt vonzott a lehetőség. Azóta már tudatosan építik a videotárat, a fesztivál és a színház előadásait úgy tervezik meg, hogy azokat rögzítve az otthoni nézők számára is élményt nyújtsanak, de az itt fellépő művészekkel készült interjúkat is elérhetővé teszik, több nyelven feliratozva.

Photo: Max Shuz / sibfest.roPhoto: Max Shuz / sibfest.ro

A fesztiválhoz kapcsolódóan grandiózus önkéntes-programot is létrehoztak, ahova a világ minden tájáról várják a jelentkezőket, akik közül évente öt-hétszáz fiatalt válogatnak be a csapatba. Az önkénteseket aztán képzik, és szebeni tartózkodásuk alatt olyan román családoknál szállásolják el őket, amelyeknek hasonló korú fiatal tagjai is vannak. Ezáltal a helyi lakosságot is “nevelik”: megtapasztalhatják a vendéglátó szerepét és a messziről jött fiatalok révén kinyílnak a nagyvilágra. A vendégek pedig az itt megszerzett tudást és tapasztalatot hazaviszik magukkal, és a saját környezetükben kamatoztatják azokat. Chiriac példaként a japán önkénteseket említette meg, akik odahaza is közösségformáló tényezővé váltak. Azokon a helyeken, ahol a Nagyszebent megjárt önkéntesek tevékenykedtek, mérhetően csökkent a fiatalok – Japánban szomorúan magas – öngyilkossági statisztikája. Az akkori japán császár fia személyesen köszönte meg Chiriacnak a munkáját, a román rendező pedig most is azon kevesek közé tartozik, akiknek az azóta már császárrá előlépett Naruhito mindig szívesen felveszi a telefont. 

Veszprém számára minden adott a sikerhez

Constantin Chiriac előadását követően a veszprémi színházak – a Petőfi, a Pannon és a Kabóca – képviselői mutatták be teátrumaikat egy-egy prezentációval. Ezekre reagálva a román fesztiváligazgató örömét fejezte ki, hogy mindegyik intézmény nagy hangsúlyt fektet a fiatalok bevonására, az utánpótlás-nevelésre. Chiriac szerint nagyon fontos a jövő generációja iránt mutatott felelősségvállalás, be kell őket vonni minden munkafolyamatba, meg kell tanítani nekik, hogyan épül fel egy-egy projekt, hogyan működik a finanszírozása. A veszprémi törekvésekkel kapcsolatban megjegyezte: ő maga nem egy kedves ember, ezért súlya van annak, amikor dicsér. Veszprémnek pedig – így látja – megvannak a történelmi, gasztronómiai, természeti és kulturális adottságai, amiket be lehet csatornázni a turizmusba – az Európa Kulturális Fővárosa program sikerén dolgozók eddig jó munkát végeztek. 
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.