Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is

2022. április 8. 2:39
Veszprém 56 szavazókörének eredményeit megvizsgálva kirajzolódik, hogy melyik városrészben dominált a kormánypárt és hol volt népszerűbb az ellenzék. Az adatokból viszont az is kiolvasható, hogy a győztes Ovádi Pétert sokan még úgy is támogatták, hogy a pártlistánál nem a Fidesz-KDNP-t ikszelték be.

Veszprémben a választójoggal rendelkezők 75%-a gondolta úgy vasárnap, hogy él ezzel a demokratikus jogával és elmegy szavazni az országgyűlési választáson, ez több, mint 31 ezer embert jelent. Ezzel a megyeszékhely részvételi arányokat nézve túlteljesítette az országos átlagot is. (A 2022-es országgyűlési választáson a szavazójogú magyar lakosság 69,54%-a vett részt.)

Az eredmények ismertek: Ovádi Péter a teljes választókörzetet (Veszprém és 24 környező település) figyelembe véve 51,2%-kal megnyerte a választást. Ez az arányú győzelem azért is figyelemre méltó, mert egyszerű matematikával kiszámolható, ha a kormánypárti politikus összes ellenfelének a szavazatát összeadjuk, akkor is a második parlamenti ciklusát megkezdő Ovádi került volna ki győztesen.

De nézzük kifejezetten a veszprémi számokat, hogyan szerepelt az öt jelölt - Ovádi Péter (Fidesz-KDNP), Csonka Balázs (Ellenzéki összefogás), Vértesi Benjámin (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Kovacsics Zsolt (Mi Hazánk Mozgalom), Simor Attila (Megoldás Mozgalom) - a megyeszékhelyen.

A cikk megírásának napján a teljes feldolgozottság 98,92%-os, ez viszont csupán néhány tizedesjegy eltéréssel járhat a végleges eredmények után.

Az egyéni jelöltekre leadott szavazatok alapján Veszprémben valamivel szorosabb volt a küzdelem, a több, mint 31 ezer leadott szavazatból Ovádi Péter 14,3 ezret szerzett meg, míg első számú kihívója, Csonka Balázs 13,6 ezret. Ezzel Ovádi 46,2%-os támogatottsággal behúzta a megyeszékhelyet is. Ami a további sorrendet illeti, Csonka Balázs 43,9%-ot kapott, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Kovacsics Zsolt valamivel gyengébben szerepelt, mint pártja országosan, ő Veszprémben 5,8%-ot kapott, a negyedik helyen a viccpárt jelöltje, Vértesi Benjámin végzett 2,8%-kal, míg a Megoldás Mozgalomtól Simor István 1,3%-os támogatottságot tud felmutatni a Királynék városában.

Bár a pártlistára leadott szavazatok jegyzőkönyvét még nem minden választókörben tették elérhetővé, a választás.hu-n megjelent számok alapján már több helyen látszik, hogy Ovádi Pétert többen támogatták, mint ahányan ugyanabban a szavazókörben a Fidesz-KDNP listájára leadták a szavazatukat. Ez pedig megalapozza azt a következtetést, hogy

Ovádi személye némely esetben meggyőzőbb volt még azoknak is, akik egyébként párthovatartozás szerint másik politikai erőt támogattak.

Veszprém 56 szavazóköre közül 31-et nyert meg Ovádi, 24-et Csonka, míg Jutaspusztán szavazategyenlőség alakult ki a két jelölt között, mind a kettő 148-148 voksot kapott.

Százalékosan Ovádi Szabadságpusztán tarolt a legjobban, itt a szavazatok közel 70%-át szerezte meg, de a kormánypárti politikus erős volt még a Dózsavárosban, ahol egyébként tradicionálisan jól szerepel a Fidesz, valamint az egyetem környékén, itt mindenhol 50% fölött hozott. Ezen kívül Kádártán és Gyulafirátóton is egy kivételével az összes szavazókört megnyerte, még úgy is, hogy a két településrésznek Katanics Sándor személyében ellenzéki önkormányzati képviselője van.

Érdemes megemlíteni a haszkovói szavazóköröket is, a korábbi választásokhoz képest itt erősödött a Fidesz támogatottsága, amellett, hogy Csonka Balázs nyertes szavazóköreiből több is erről a területről került ki.

Ami az ellenzéki kihívót illeti, Csonka főleg a Cholnoky-lakótelepen volt népszerű, valamint ő is bezsebelt több szavazókört a Haszkovón, illetve a Bakonyalján és a Március 15. utca környékén.

A többi induló közül a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjére Kádártán és Gyulafirátóton, valamint a Bakonyalja néhány szavazókörében voksoltak a legtöbben, a Kétfarkú Kutya Párt az egyetemi városrészben és a Haszkovón volt erősebb az átlagnál, míg a Megoldás Mozgalom a város különböző szavazóköreiben múlta felül önmagát, az egyetem környékén, az Újtelepen, illetve a Haszkovón is volt olyan szavazókör, ahol 2% fölött hozta el a szavazatokat Simor István.

A számokon túl a veszprémi kampány értékelésekor érdemes arra is kitérni, hogy bármennyire is feszült volt az országos politikai helyzet a két nagy tömb között, a bakonyi megyeszékhelyen nyugodt mederben zajlott a kampány, amiben kétségkívül az öt jelöltnek van a legnagyobb szerepe, akik – ahogy Ovádi Péter is fogalmazott az eredményértékelő sajtótájékoztatóján – korrekt módon kampányoltak és megőrizték Veszprém méltóságát.

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.