2023. június 3.
//
Klotild névnap

Nyártól látogatható a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-vár

Négy évszakos turisztikai attrakció lesz a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, amelyet a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újítottak fel nettó 1,6 milliárd forintból. Hétfő délután a sajtónyilvános bejáráson elhangzott az is, hogy milyen modern, interaktív bemutatóterekkel bővülnek a vár látogatóterei, amelyek idén nyártól nyitják meg a kapuikat a látogatók előtt.

A Kinizsi-vár Magyarország egyik közkedvelt turisztikai attrakciója Nagyvázsonyban, amelynek rekonstrukciós fejlesztésével a műemlék történelmileg hiteles képe állt helyre. A program keretében egyszerre történt meg a műemléki értékek megőrzése és korhű bemutatása. Mindezt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramból finanszírozták „A nagyvázsonyi Kinizsi-vár turisztikai célú fejlesztése” (GINOP-7.1.1-15-2017-00031) elnevezésű projekt keretében. Az összesen 1.608.566.548 forintos forrást 100%-ig EU költségvetési támogatásból finanszírozták.

A hétfői sajtónyilvános bejáráson Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár már idén nyáron kinyit a látogatók előtt, jelenleg a kiállítóterek berendezésein és a kiállítási tárgyakon, interaktív megoldásokon dolgoznak, viszont a vár felújított udvarát a tervek szerint már húsvétkor megnyitják a látogatók előtt.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos ismertette a Kinizsi-vár történetének fontosabb állomásait, amely a 14. és 15. század fordulópontján indult, amikor a Vezsenyi-család felépítette az akkor még csak az udvarház méretű épületet. Ennek helyén emeltette 1463–64 körül Vezsenyi László, Mátyás király lovászmestere Vázsonykő várát, amely a mai belsővárral azonos. A vár egyik leghíresebb tulajdonosa Kinizsi Pál volt, akinek 1473-ban a király adományozta oda az erősséget. Ő átépítette és kibővítette a várat. Feltehetően ekkor készült el a téglalap alaprajzú, ekkor még csak ötszintes lakótorony, és ekkor készült el a nyugati szárny második emelete.

Az évszázadok alatt a Kinizsi-vár végvári szerepet is betöltött, de volt Bocskai István, Bethlen Gábor, majd Thököly Imre kezén is. Az erősség a Rákóczi-szabadságharc után elvesztette hadi jelentőségét, az új tulajdonos, a gróf Zichy család uradalmi börtönként és gazdasági célokra használta az egyre jobban leromló állapotú épületet. A romeltakarító és helyreállító munkák 1954-ben indultak meg, ekkor költözött ki a lakótoronyból utolsó lakója. A régészeti feltárások 1955 és 1960 között folytak, a műemléki helyreállítás – amely döntően a meglévő falak konzerválását jelentette – ezzel párhuzamosan zajlott. A Nemzeti Várprogram keretében 2018-tól régészeti, művészettörténeti és falkutatások kezdődtek a várban, amelyekre korábban még nem volt példa.

A miniszteri biztos úgy fogalmazott, a mostani fejlesztéssel a várnak visszaadták a monumentalitását és azt a küllemet, amilyen fénykorában volt.

Ami a kiállításokat illeti, a lakótoronyban és a palotaszárny rekonstruált tereiben az erősség és a nagyvázsonyi pálos kolostor történetét, 3 dimenziós rekonstrukcióit, kőfaragványait, Kinizsi Pál életét és a hozzá fűződő történeteket, középkori enteriőröket, fegyver- és ruhamásolatokat, valamint a török kori Balaton-felvidéki végvári harcokat bemutató interaktív kiállításokat alakítanak ki, a történetmesélés révén bemutatva a vár fordulatos évszázadait. Az érdeklődők azokra a kérdésekre is választ kapnak majd az érdekességek mentén, hogy egy várban mi volt a gyilokjáró, a farkasverem vagy a barbakán.

A palotaszárnyban elhelyezkedő emeleti nagyterem a jövőben múzeumpedagógiai foglalkozásoknak és kulturális rendezvényeknek ad otthont. A jellegzetes négyszögletes alaprajzú lakótorony tetején megújuló kilátópontból pedig a Balaton-felvidék látképében gyönyörködhet a látogató.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere a sajtóbejáráson rávilágított arra, a nagyvázsonyi várfejlesztés túlmutat azon, hogy a település vonzerejét egy egész éves turisztikai attrakcióval erősíti. Emellett a helyi gazdaságra és közösségfejlesztésre is rendkívül pozitív hatást gyakorol. A vár környéki ófaluba már több fiatal család is beköltözött, de több olyan kulturális program is született már, amelynek a koncepciója szintén a Kinizsi-várra épül. Arról nem is beszélve, hogy 17 új munkahelyet is teremtettek azáltal, hogy teljes egészében megújították a várat.

A polgármester kiemelte, mindez annak is köszönhető, hogy Magyarország kormánya szívén viseli a vidék sorsát, valamint a magyar családokat, Nagyvázsony pedig mindkét szempontból nyertese ennek a támogató hozzáállásnak.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos az eseményen méltatta a Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogramot, mint mondta, ennek köszönhetően félhalott állapotból sikerült visszahozni a magyar kultúrtörténet szempontjából kiemelten fontos épületeket.

A kormánybiztos szerint Nagyvázsony esetében nem csak a vár újjáépítéséről van szó, hanem a térség gazdasági növekedésében is szerepet vállal a fejlesztés. Navracsics Tibor reményét fejezte ki, hogy a helyiek kreativitásával és a Kormány támogatásával a jövőben a környék további ilyen ikonikus történelmi épületei is megújulhatnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztéseiben Veszprém megye országosan dobogós helyen áll, hiszen a nagyvázsonyi Kinizsi-vár mellett a sümegi érseki palota, valamint ugyanitt a vár, a somlói vár, valamint a várpalotai Zichy-kastély is ennek köszönhetően újult, vagy újul meg a jövőben.

vehir.hu

További cikkek

A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Különleges helyszínen, a Szent Margit romoknál tartja legújabb bemutatóját a Kabóca Bábszínház június 6-7-én.