Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Nagy sikerrel zárultak a design gyerekfoglalkozások a Dubniczayban

2021. október 17. 13:52
A DEMO Egyesület a VEB 2023 EKF támogatásával design tematikájú gyerekfoglalkozásokat tartott a Dubniczay-palotában helyi kulturális kötődésű témákban. Az egyes szekciókra, mint például a textiltervezés vagy a formatervezés öten jelentkezhettek, de a csapat nyitott volt a túljelentkezésre is, amennyiben a figyelem megosztását nem akadályozta. A DEMO elnökével, Berta Barnával és feleségével Berta-Szénási Pannával – négygyermekes családfőkkel - beszélgettünk a program lezárásának apropójából…

Beszéljünk egy kicsit arról, honnan jött az ötlet, hogy gyerekekkel foglalkozzatok?

Berta Barna: Gyakorlatilag teljesen véletlen, hogy annak idején gyerekekkel kezdtem foglalkozni, egy barátom megkeresett egy ötlettel, akkor még semmi közöm nem volt a gyerekekhez, de belementem a dologba. A MOMÉ-n végeztem formatervezőként, a DEMO, melynek elnöke vagyok 2007 óta létezik, mellyel egyfajta általános műveltséget adunk a gyermekeknek a design világról. A cél soha nem az, hogy volt egyetemünkre keressünk leendő tanítványt, de előfordult olyan is, hogy valakit annyira behúztunk ebbe a művészvilágba, kreatív rétegbe, hogy a későbbiekben hivatásának választotta az adott művészeti területet.

Berta-Szénási Panna: Elsősorban négygyermekes anyuka vagyok, a gyerekeimmel együtt szereztem diplomát. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza vagyok az „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskolában, kutatási területem a különböző nevelési terek megfigyeléséhez köthető. Számomra többek között azért érdekes a DEMO, mert

fontosnak tartom, hogy a gyerekek részt vegyenek az őket körülvevő terekről való gondolkodásban, sőt, kialakításában. Ilyen módon – is – látom, hogy a gyerekek miként gondolkodnak a térről.

Nem titkolt misszióm, hogy a gyerekek az iskolában is megtapasztalhassák miként formálhatjuk az épített- és tárgyi környezetünket, amely lehetőséget ad a közösségépítéshez is, hiszen az ötletelés közben egymást is megismerjük.

Beszéljünk a veszprémi foglalkozásokról! Hány alkalom volt, kik vehettek részt benne és milyen visszajelzések érkeztek?

Barna: Talán mi vagyunk a leghiteltelenebb forrás, de nagyon jól sikerültek a foglalkozások. Ezt a gyerekeken is láttuk, sőt meg is köszönték, de a szülőktől is pozitív visszajelzések jöttek. Három workshop volt – érdekes, hogy már számos helyen, például határon túl is voltunk –, Veszprémben most először sikerült hivatalosan is megvalósítani a foglalkozásokat. Szombatonként tíz és kettő óra között zajlottak a különböző „szekciók”, mint az animáció, az építészet/formatervezés, a fotózás, és a textiltervezés. A foglalkozásokat műhelymunkák előzték meg, a végén pedig kiállítottuk a gyerekek által készített alkotásokat.

Fotó: Oszkai PéterFotó: Oszkai Péter

Hogyan kell elképzelni a foglalkozást megelőző műhelymunkákat?

Panna: Összeállt egy kiváló szakmai csapat, a műhelyfoglalkozáson pedig együtt gondoltuk ki a foglalkozások tematikáját. Olyan hozzáértők álltak mellénk, mint Gopcsa Katalin művészettörténész, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, az Eötvös Károly Városi Megyei Könyvtár és több helyi iskola pedagógusa. A felsoroltak segítségével a helyi értékek mentén alakíthattuk ki a tematikát.

Barna: Így kaptuk meg témaként Verancsics Faustust, vagy az egykori kékfestő műhelyek gazdag világát, illetve a veszprémi könyvkötők és papírművesek gazdag emlékeit. A DEMO a design és egészségmodell szavakból jött létre, a szóban forgó foglalkozások alatt is próbáltuk bujtatottan, de tudatosan az egészséges életmód kialakítására nevelni a gyerekeket. Kisebb elszólások, mint a reggeli vagy a kézmosás fontossága szinte észrevétlenül formálják a gyerekek gondolkodását. Természetesen a foglalkozásvezetők is hiteles emberek, káros szenvedélyektől mentes életet élnek.

A végére egy személyesebb kérdés: a saját gyerekeitek is részt vettek a foglalkozásokon?

Panna: Lujza, Miksa és Vilma igen, de Jakab még csak kétéves. Alapvetően nyolc és tizennégy éves közötti gyerekeket szólítottunk meg, de senkit nem utasítottunk vissza, aki a hatéves gyerekét hozta, hiszen az a fontos, hogy érdekelje a dolog. Különben olykor a szülők is nagy élvezettel szálltak bele a különböző tevékenységekbe.

Borítókép: Oszkai Péter

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.