Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Hatvan éve együtt a színházi közönséggel

2021. szeptember 25. 4:00
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.

– Jó humora lehetett az elődöknek hatvan évvel ezelőtt: nem máskor, mint 1961. október 13-án, pénteken jött létre a Petőfi Színház állandó társulata, s mutatta be első saját előadását a színház. Úgy tűnik, az ősök mégis csak nagyszerű döntést hoztak és biztos alapokra építettek, amikor arra a különleges utazásra vállalkoztak, amit egy társulat létrehozása jelent – fogalmazott az ünnepségen tartott köszöntőjében Porga Gyula.

A polgármester felidézte, bár Veszprém városának már 1908 óta volt teátrum, a Medgyaszay-féle épület sokáig csak befogadószínházként működött. Több mint 50 évnek kellett eltelnie ahhoz a szintlépéshez, amely egy saját társulat létrejöttét jelenti, s ami egyben lehetővé tette, hogy helyben szülessenek olyan produkciók, amelyek nemesítik a várost is.

Egy társulat persze mit sem ér önmagában, ha nincsenek ott a másik oldalon a nézők, akik évről évre bérletet váltva, pártoló tagokká válva tulajdonképpen a színházhoz kötik magukat abban bízva, hogy mindig kapnak majd valami szépet, ami gazdagítani tudja őket a hétköznapokon.

Az öröm tehát kettős – a 60 éves társulatot és a bérletezést is ünnepelhette a színház, részben olyan személyekkel is, akik a kezdetektől fogva a társulat tagjai, vagy a színház pártolói. Ilyen Perlaki Róbert, a színház örökös tagja, egykori műszaki vezetője, aki röviden felidézte, hogyan „épült be gyakorlatilag az épületbe” mostanra maga is. „Vegyes érzésekkel állok most itt: egyszerre tölt el a boldogság, mert hatvan éve játszhatok a világ legszebb és legnehezebb társasjátékában, s gondolok arra nehéz szívvel, mert nem ismételhetem meg ezt a hatvan évet” – vallotta meg őszintén.

Perlaki Róbert az első társulati előadás eredeti plakátjávalPerlaki Róbert az első társulati előadás eredeti plakátjával

Az egykori műszaki vezető esetében egyébként nem túlzás a kifejezés, hogy szinte beépült az épületbe: a társulat létrejötte előtt a teátrum épületében korábban a Petőfi Mozi és presszó működött, majd amikor magáncégek összefogásával ismét színházként működhetett tovább, ő maga is ott volt azok között, akik beépítették a színpad fölötti mennyezetet vagy a függönyöket, s felügyelték az első premiert, A kőszívű ember fiait. Utóbbi eredeti plakátját egyébként a mai napig megőrizte Perlaki, melyet most a kerek évforduló alkalmából a színház jelenlegi vezetésének ajándékozott.

De az örökös tagok között van Benczédi Sándor, Joós László, Petrik Sándor, Bakody József, Völgyesi Gyöngyi vagy éppen Perlaki Ilona is, s a bérletesek között is akad olyan, akik már 40-50-60 éve kísérik figyelemmel a színház előadásait. Őket hűségükért egy-egy ajándékkal lepte meg Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes és Oberfrank Pál igazgató.

Csiszár Józsefné hatvan éves hűséges bérletese a színháznakCsiszár Józsefné hatvan éves hűséges bérletese a színháznak

Aki szeretne még többet megtudni a színház elmúlt hatvan évéről, az egy kiállítást is megtekinthet a teátrum előcsarnokában összegyűjtött korabeli újságcikkekkel, előadásplakátokkal. Oberfrank Pál igazgató a kiállítás kapcsán elmondta, nagyon jó érzés itt lenni, egy ilyen izgalmas és szép pillanatot olyanokkal ünnepelni, akik tulajdonképpen már családtagokká váltak – ide értve a korábbi és jelenlegi társulati tagokat, a színház háttérmunkásaikat és a nézőket is, akikért a színház is létezik. „Ez egy szolgálat tulajdonképpen, amit végzünk: mi nem azért vagyunk, hogy önmegvalósítsunk vagy megmondjuk a tutit. A nézőket akarjuk szolgálni, azért vagyunk, hogy újra és újra ilyen találkozásokat élhessünk meg együtt, és a kistérség szívévé-lelkévé váljunk” - emelte ki.

Az elmúlt több mint egy évben ez a fajta felelősségvállalás különösen fontossá vált a színház számára, s ha hagyományok körülmények között nem is tudott a társulat és a közönség találkozni, a kitelepülések, közös karácsonyi, húsvéti, anyák napi szereplések katartikus pillanatokat jelentettek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a színház támogatója szerint igazán példaértékű, hogy a teátrum ezekben az időkben sem zárkózott be, hanem utat mutattak az összefogáshoz. Most azonban az utolsó, Hárman a padon című előadás után újabb premiert ünnepelhet a színház A hőstenor című darab bemutatásával, ami remélhetőleg csak a kezdetet jelenti: egy klasszikus formában zajló, lélekerősítő évad kezdetét.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.