Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatvan éve együtt a színházi közönséggel

2021. szeptember 25. 4:00
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.

– Jó humora lehetett az elődöknek hatvan évvel ezelőtt: nem máskor, mint 1961. október 13-án, pénteken jött létre a Petőfi Színház állandó társulata, s mutatta be első saját előadását a színház. Úgy tűnik, az ősök mégis csak nagyszerű döntést hoztak és biztos alapokra építettek, amikor arra a különleges utazásra vállalkoztak, amit egy társulat létrehozása jelent – fogalmazott az ünnepségen tartott köszöntőjében Porga Gyula.

A polgármester felidézte, bár Veszprém városának már 1908 óta volt teátrum, a Medgyaszay-féle épület sokáig csak befogadószínházként működött. Több mint 50 évnek kellett eltelnie ahhoz a szintlépéshez, amely egy saját társulat létrejöttét jelenti, s ami egyben lehetővé tette, hogy helyben szülessenek olyan produkciók, amelyek nemesítik a várost is.

Egy társulat persze mit sem ér önmagában, ha nincsenek ott a másik oldalon a nézők, akik évről évre bérletet váltva, pártoló tagokká válva tulajdonképpen a színházhoz kötik magukat abban bízva, hogy mindig kapnak majd valami szépet, ami gazdagítani tudja őket a hétköznapokon.

Az öröm tehát kettős – a 60 éves társulatot és a bérletezést is ünnepelhette a színház, részben olyan személyekkel is, akik a kezdetektől fogva a társulat tagjai, vagy a színház pártolói. Ilyen Perlaki Róbert, a színház örökös tagja, egykori műszaki vezetője, aki röviden felidézte, hogyan „épült be gyakorlatilag az épületbe” mostanra maga is. „Vegyes érzésekkel állok most itt: egyszerre tölt el a boldogság, mert hatvan éve játszhatok a világ legszebb és legnehezebb társasjátékában, s gondolok arra nehéz szívvel, mert nem ismételhetem meg ezt a hatvan évet” – vallotta meg őszintén.

Perlaki Róbert az első társulati előadás eredeti plakátjávalPerlaki Róbert az első társulati előadás eredeti plakátjával

Az egykori műszaki vezető esetében egyébként nem túlzás a kifejezés, hogy szinte beépült az épületbe: a társulat létrejötte előtt a teátrum épületében korábban a Petőfi Mozi és presszó működött, majd amikor magáncégek összefogásával ismét színházként működhetett tovább, ő maga is ott volt azok között, akik beépítették a színpad fölötti mennyezetet vagy a függönyöket, s felügyelték az első premiert, A kőszívű ember fiait. Utóbbi eredeti plakátját egyébként a mai napig megőrizte Perlaki, melyet most a kerek évforduló alkalmából a színház jelenlegi vezetésének ajándékozott.

De az örökös tagok között van Benczédi Sándor, Joós László, Petrik Sándor, Bakody József, Völgyesi Gyöngyi vagy éppen Perlaki Ilona is, s a bérletesek között is akad olyan, akik már 40-50-60 éve kísérik figyelemmel a színház előadásait. Őket hűségükért egy-egy ajándékkal lepte meg Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes és Oberfrank Pál igazgató.

Csiszár Józsefné hatvan éves hűséges bérletese a színháznakCsiszár Józsefné hatvan éves hűséges bérletese a színháznak

Aki szeretne még többet megtudni a színház elmúlt hatvan évéről, az egy kiállítást is megtekinthet a teátrum előcsarnokában összegyűjtött korabeli újságcikkekkel, előadásplakátokkal. Oberfrank Pál igazgató a kiállítás kapcsán elmondta, nagyon jó érzés itt lenni, egy ilyen izgalmas és szép pillanatot olyanokkal ünnepelni, akik tulajdonképpen már családtagokká váltak – ide értve a korábbi és jelenlegi társulati tagokat, a színház háttérmunkásaikat és a nézőket is, akikért a színház is létezik. „Ez egy szolgálat tulajdonképpen, amit végzünk: mi nem azért vagyunk, hogy önmegvalósítsunk vagy megmondjuk a tutit. A nézőket akarjuk szolgálni, azért vagyunk, hogy újra és újra ilyen találkozásokat élhessünk meg együtt, és a kistérség szívévé-lelkévé váljunk” - emelte ki.

Az elmúlt több mint egy évben ez a fajta felelősségvállalás különösen fontossá vált a színház számára, s ha hagyományok körülmények között nem is tudott a társulat és a közönség találkozni, a kitelepülések, közös karácsonyi, húsvéti, anyák napi szereplések katartikus pillanatokat jelentettek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a színház támogatója szerint igazán példaértékű, hogy a teátrum ezekben az időkben sem zárkózott be, hanem utat mutattak az összefogáshoz. Most azonban az utolsó, Hárman a padon című előadás után újabb premiert ünnepelhet a színház A hőstenor című darab bemutatásával, ami remélhetőleg csak a kezdetet jelenti: egy klasszikus formában zajló, lélekerősítő évad kezdetét.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.