2023. március 28.
//
Gedeon névnap

A jó kritikának ereje van – megjelent a legújabb Séd

2020. szeptember 8. 13:00
Végre ismét kézbe lehet venni a Séd – veszprémi kritikai lapot. A bemutatón az idei év 2. 3. és 4. lapszámát ismertették.

Az újság lapszámának tematikájához igazodva a bemutató helyszínéül a Vár utcában található Hősök kapuja szolgált, ami jelenleg a Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményének kiállítóhelye.

A jó kritikának ereje van – kezdte meg beszédét Brányi Mária alpolgármester, aki elmesélte, a Séd egykori lapszámában valaki megfogalmazott egy igencsak jó kritikát egy szobor elhelyezésével kapcsolatban. A kritika elolvasása után a városvezetés úgy döntött, foglalkozik az üggyel. Az alpolgármester egyébként is rendszeres olvasója a lapnak, mint mondta, az újság igazi minőségi lap, amely friss és naprakész.

Géczi János író, a folyóirat szerkesztője elsőként a szerzőknek köszönte meg munkájukat, hiszen az elmúlt félévben a pandémia eseménytelenebb időszakában is kitartottak. Most viszont egyszerre három lapot foghatnak kezükben az érdeklődők, hiszen egy időben jelenhettek meg, de a kisebb „szabálytalanság” ellenére is rendkívül színes irományok születtek.

Márkusné Vörös Hajnalka Otthonok című írásában betekintést nyújt a Cholnoky család múltjába, méghozzá földrajzi megközelítésből. De ezzel az írással még nem merítette ki a harmadik lapszám a Cholnokyék témakörét, hiszen a Cholnoky Jenő-emlékévhez kapcsolódva számos írás született a családról különböző megközelítésekből.

Igazi csemege - szintén a harmadik lapszámban - Palágyi Sylvia régész írása A balácai jeneszterhez címmel, amelyben nem csupán térben  - a Veszprém melletti Balácára kalauzolja az olvasókat -, de időben is utazásra invitálja az érdeklődőket. Szintén folytatódik a jeneszter mediterrán cserjéről szóló értekezés, méghozzá Strenner József munkájában.

Az összművészetek zenei ága sem maradhatott el, a negyedik lapszámban Nyakas Krisztián ír a Presszókerti Pál utcai Fiúk koncertről. Egy egészen új műről, Can Togay Átmeneti ember című kötetéről is kritika született, Éltető Erzsébet tollából.

A tárhely ezzel nem fogyott ki, a Séd folyóiratokat már a terjesztési pontokon "várják" olvasóikat. 

Szabó Eszter

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.