Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Aki elbeszélgetne egy tündével is

2020. június 2. 5:01
A XX. század egyik, ha nem a legnagyobb kitalált eposzában nem csak mitikus lények és népek történetét ismerheti meg a regényolvasó, hanem önálló nyelveket is megtanulhat, amit mind-mind egy személy fantáziája szült meg. Egy veszprémi angoltanár most elkalauzol a tündék földjére és megszólalunk a tündék nyelvén is.

Középfölde harmadkorára a noldák nagy része már visszament Valinorba, így az általuk használt quenya (ejtsd: kvenya) nyelv sem élt a mindennapokban, a tündék a sindarint (ejtsd: szindarin) beszélték egész Középföldén. Ezt ismerik többen a tündék nyelveként, habár olyanról nem beszélhetünk, hogy „tünde nyelv”, ahogy szlávul sem beszél senki, de oroszul, csehül, szlovákul igen.

Ez a rövid leírás nem egy középkori nyelvtörténeti enciklopédiából származik, bár az is lehetne. Erre azok, aki jártasabbak J. R. R. Tolkien Gyűrűk Ura univerzumában, valószínűleg már rájöttek olyan kulcsszavakból, mint Középfölde, vagy, hogy tündék.

Tolkien gyakorlatilag az egész életét arra tette fel, hogy megalkosson egy világot, saját eredettörténettel, mitológiával, népekkel, hősökkel, de ha ez még nem lenne elég, az egyes népeknek külön nyelvet hozott létre. Hogy őt idézzük: "Senki nem hiszi el nekem, amikor azt mondom, hogy könyvem egy kísérlet arra, hogy megalkossak egy valósnak tűnő világot, amelyben a nyelvi forma megfelel személyes esztétikai ízlésemnek. Pedig így van.”

J. R. R. Tolkien nagy rajongója volt a pipáknak, ez a szenvedélye néhány hősénél is megjelenik a regényekbenJ. R. R. Tolkien nagy rajongója volt a pipáknak, ez a szenvedélye néhány hősénél is megjelenik a regényekben

A legismertebb ezek közül – ami a Gyűrűk Ura filmben is többször visszaköszön – a tündék által beszélt sindarin nyelv volt. És ha azt gondoljuk, hogy ez a nyelv csak abban a pár mondatban létezik, amit például Galadriel, vagy Legolas mond a cselekményben, nagyot tévedünk, hiszen a sindarin a maga kb. 2500-3000 szavas szókincsével és nyelvszabályaival egy beszélhető nyelv lehetne ma is, akárcsak a vele rokon quenya, a maga kb. 4500 szavas szókincsével és kidolgozott nyelvtanával.

Néhányan pedig vannak, akik hosszú évek alatt hobbiból, vagy inkább szenvedélyből elmélyültek annyira Tolkien hagyatékában, hogy meg tudnak szólalni ezen a nyelven is, aminek saját szótárát és nyelvtörvényeit is meg lehet találni az interneten, vagy könyvtárakban.

Az egyikük Rácsai Róbert, aki polgári foglalkozását tekintve angoltanár a veszprémi Dózsa György Iskolában, mellette viszont már évtizedek óta kutatja, tanulja és ápolja Tolkien hagyatékát, elsősorban a nyelvész-író által megalkotott nyelveket.

Mielőtt azonban belemennénk részletesen ebbe a munkásságba, Róbert segítségével tisztázzunk pár alapfogalmat!

Rácsai RóbertRácsai Róbert

Az első és legfontosabb, amit mindenkinek érdemes tudnia, aki kicsit is el akar mélyedni a Gyűrűk Ura legendás népének, a tündéknek a nyelvében, hogy olyan, hogy tünde nyelv nem létezik. A tündék egy nyelvcsaládba tartoznak, ahol a sindarint és a quenyát beszélték, ezeknek pedig további számos dialektusa létezik, amit mind-mind Tolkien alkotott meg, összhangban a tündék eredettörténetével. Még a ragozásuk is más, amíg a quenya egy ragozós, agglutináló nyelv, addig a sindarinra inkább magánhangzó és mássalhangzó mutációk a jellemzőek. Tolkien egyébként a finn nyelv nagy csodálója volt, ezt vette alapul a quenya hangzásának a megalkotásánál is, de a wales-it is nagyon kedvelte – ez hasonlít a legjobban a sindarinra - és persze több európai nyelvcsaládhoz tartozó nyelv is hatással volt rá.

Róbert sok másik megszállott társához hasonlóan a quenya nyelvben van otthon, az ő nevéhez egy nyelvkönyv (Tie Quenyanna) és egy szótár (Quenya-Magyar, Magyar-Quenya) is tartozik már. Ő maga egyébként a katonaság alatt vette kezébe először Tolkien Babó – azóta új fordításban A Hobbit – című könyvét, majd nyelvtanárként érdeklődése egyre inkább elmélyedt ebben a mondavilágban és a kitalált nyelvekben.

Ezzel a szenvedélyével nem volt egyedül, de eleinte még csak nemzetközi levelezőlistákon gyakorolhatta a quenya nyelvet, majd később létrejöttek különböző honlapok és fórumok is, addigra pedig autodidakta módon folyamatosan fejlesztette magát. Mivel hazánkban nagyon kevés azok száma, akik szintén ilyen mélységekben foglalkoznak a Gyűrűk Urában feltűnő nyelvekkel, mint Róbert, ő sem tudja egy szintnél tovább fejleszteni tudását, hiszen nincs akivel társaloghatna. Elmondása szerint mondatokat könnyen megalkot, de a hétköznapi életben már bajban lenne, hiszen számos általunk napi szinten használt szóra, vagy kifejezésre nincs quenya vagy sindarin megfelelő, ezeket ilyenkor körül kell írni, meg kell magyarázni a meglévő szókincs segítségével. Persze ez sem lehetetlen feladat, de sokkal körülményesebb.

Mivel ezekhez nyelvekhez saját írásrendszereket is alkotott Tolkien – pl. az úgynevezett Tengwar rendszer, egyfajta ABC, - Róbertet időről időre megkeresik ismerősök, vagy Gyűrűk Ura-rajongók, hogy segítsen például egy tetoválás szövegének lefordításában, de olyan is volt már, hogy egy Radnóti verset fordított magyarról sindarinra, sőt egy zenekar egyszer felkérte, hogy létező daluk szövegét fordítsa le quenyára. Emellett saját verseiből is lefordított párat.

Időről időre felteszik a kérdést Róbert felé, elsősorban baráti társaságokban, hogy létezik-e valamelyik tünde nyelven káromkodás? Mivel a tündék a monda szerint egy emelkedett, kifinomultabb faj, így káromkodni nem szoktak, de Róbert a számos érdeklődés miatt alkotott egy sajátot, amit magyarul így lehetne lefordítani: anyád orkokkal hál (Amilelya hume as orqui).

A teljes Gyűrűk Ura univerzumban megszámlálhatatlan népcsoport jelenik meg, ezek legtöbbjének pedig külön történetet és sok esetben nyelvet is alkotott. Habár Róbert szerint Tolkien csak a quenyát és a sindarint dolgozta ki olyan szinten, hogy azokkal ténylegesen is kommunikálni lehessen, a regényekben legalább 15 olyan kitalált nyelv jelenik meg, amelyek vagy szószedettel, és/vagy kidolgozott nyelvtannal is rendelkeznek.

Részlet a Gyűrűk Ura filmből, Celeborn és Galadriel, akik a tünde néphez tartoztak Részlet a Gyűrűk Ura filmből, Celeborn és Galadriel, akik a tünde néphez tartoztak

A mesterségesen megalkotott nyelvek egyébként nem új keletűek, gondoljunk csak az eszperantóra, de ha csak a misztikus világoknál maradunk, a Star Trek-ből ismerhetjük a klingon nyelvet, a Harry Potterben a főhős párszaszóul, azaz a kígyók nyelvén szólalt meg, de a Trónok harca sorozat kedvéért is alkottak új nyelveket.

Visszatérve a Gyűrűk Urához, a jövőben nagyon valószínű, hogy a quenya és a sindarin nyelv fejlesztése megmarad a rajongók kiváltságának – már amennyire erre lehetőség van – hiszen Tolkien életműve az író 1973-mas halála után már értelemszerűen nem tud gyarapodni, viszont így is rengeteg olyan kézirat maradt ránk, amelyek feldolgozása ezekben az időkben ér véget. Ezek főleg az eredettörténethez kapcsolódnak, tehát nem Frodóék történetét fűzte tovább Tolkien, viszont számos olyan háttértörténet vázát megalkotta még, ami választ adhat több középföldi nép és hős titkaira.

Az, hogy a Gyűrűk Ura trilógia a mozivásznon megszülethetett annak köszönhető, hogy az író még halála előtt eladta a jogokat. Ha ez nem történt volna meg, Hollywood-nak sokkal nehezebb dolga lett volna, hiszen az író fia Chrisopher, aki a hagyatékot gondozta, nagyon elutasító volt a különböző filmekkel és sorozatokkal szemben, apja örökségét önmagában szerette volna megőrizni.

Nemsokára megjelenik az utolsó komolyabb történetgyűjtemény a Gyűrűk Ura univerzumból, ezzel pedig véget ér Tolkien munkáinak feldolgozása (History of Middle-Earth, Középfölde Történelme 12 kötetes sorozat fordítása). Viszont ez az életmű alkalmas arra, hogy mi is éveket, évtizedeket szenteljünk a részletes felfedezésének, amibe akár az is beletartozhat, hogy elsajátítjuk valamely tünde nyelv alapjait.

Végezetül Róbert üzenete a Vehir.hu olvasóinak:

Hantan i hentie! Nai meluvalye i Heru Cormaron! Namárie, Anar caluva tielyanna! Vagyis: Köszönöm a figyelmet (olvasást)! Remélem, tetszik a Gyűrűk Ura! Minden jót, a Nap süssön utatokra!

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.