Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A győzelemig vágtatott a fiatal csetényi lovas

2019. október 27. 15:14
Múlt héten rendezték meg 12. Nemzeti Vágtát Budapesten, ahol a csetényi Vörös Tamara diadalmaskodott a legfiatalabb versenyzők között.

A Nemzeti Vágtán belül az úgynevezett „Kishuszár Vágtán” indultak a legfiatalabb lovasok, ahol megyénk egyik kiválósága, Vörös Tamara vágtatott be elsőként a célba Nárcisz nevű pónilovával.

Tamara 15 éves, Csetényben lakik, de Veszprémben a Jendrassik-Venesz Szakközépiskolában tanul. A lovassport családi hagyomány náluk, ő is egészen kiskorában közel került a lovakhoz, édesapja pedig 2015-ben második lett a felnőttek között.

A Nemzeti Vágtán sem idén indult először, de a korábbi dobogós eredmények után idén sikerült először győznie.

Vörös Tamara a Kishuszár Vágtán Nárcisz nevű póniájvalVörös Tamara a Kishuszár Vágtán Nárcisz nevű póniájval

A fiatal lány a verseny után készült interjúban elmondta, hogy a jövőben sem szeretne felhagyni a lovaglással és versenyzéssel, jövőre egyértelmű célja a címvédés, azt követően pedig szeretne elindulni a felnőttek között is, valamint megmérettetni magát fogathajtásban is.

Elmondta, hogy büszke arra, hogy egy ország megismerte a nevét és a Veszprém megyei települést, ahonnan jött, de ő továbbra is marad a lósportot kedvelő vidéki lány.

Tamara felkészüléséről egy rövid videó is készült, amit ezen a linken tekinthetnek meg.

 Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében az Andrássy úton megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több, mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, melyet évente megrendeznek. A verseny ötletadója és kezdeti időszakában szervezője Geszti Péter volt, aki az első Nemzeti Vágtát Mátyás király trónra lépésének 550 éves alkalmából, a magyar huszárság emlékének szentelte. A huszárság motívuma azóta is minden évben erőteljesen jelen van az eseményen. A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. A három napos rendezvényen a lovak és a lovassportok kapják a főszerepet, valamint a különböző korok korabeli lovasságának bemutatása. Az esemény központi eleme a névadó „Nemzeti Vágta”, melyre évente mintegy 100 település nevezi be a lovát és lovasát.

Képek: Nemzeti Vágta

Hajas Bálint
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. tegnap 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  ma 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.