Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészetet ajándékba

2019. szeptember 11. 11:00
Különleges délutánnal készült a Veszprémi Petőfi Színház kedden a Veszprém Megyei Fenyveserdő Ápoló-Gondozó Otthon lakóinak.

Alig kezdődött el a hét, de a Veszprém Megyei Fenyveserdő Ápoló-Gondozó Otthon udvarán már hétvégi hangulatot idéző kulturális programon vehettek részt a lakók.

- A Veszprémi Petőfi Színház társulatának egy jelentős része, szorosan hozzánk tartozó barátok, fiatalok, kollegák azért jöttünk, hogy egy kis örömet hozzunk a szívekbe - mondta Oberfrank Pál színházigazgató a jótékonysági délután megnyitóján.

Kellerné Egresi Zsuzsanna a színház igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: a színház életéhez már hozzátartozik az érzékenyítés fogalma, hiszen az Érzékenyítő fesztivált is ez a cél hívta életre, illetve számos olyan program mellé igyekeznek odaállni, ami érzékenyítésről, jótékonyságról szól.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a színház egy területi kulturális missziót lát el, amelynek ez az alkalom fontos állomása. Kiemelte, hogy az otthon dolgozói, az ápolók emberfeletti munkát végeznek, amiért mindannyian hálásak lehetünk.

Az érzékenyítés, szociális elfogadás, empátia alapja a megismerés. A "korai érzékenyítés" folyamatához csatlakozva gyereknapi programján a színház ruhagyűjtő akciót hirdetett meg: a gyerekek kinőtt ruhadarabokat hoztak magukkal, amelyeket a Veszprémi Petőfi Színház által kiválasztott intézmény kapott meg.

- Idén a Veszprém Megyei Fenyveserdő Ápoló-Gondozó Otthont választottuk, eljöttünk a társulat néhány tagjával és átadtuk a ruhákat, ám ez nemcsak egy sima átadás volt, hanem valami megtörtént bennünk, a szívünkben és úgy éreztük, hogy folytatni szeretnénk. Egy színház legfőbb eszköze pedig nem más, mint a művészet, kultúra - mondta Kellerné Egresi Zsuzsanna.

Az összefogás elsősorban az otthonban élő gyermekek élményeinek gazdagítására irányul, hiszen vannak olyan lakók, akik nem juthatnak el színházba. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy szeretnék hagyománnyá alakítani a hasonló programokat, minél többször eljönni az intézménybe és nem titkolt céljuk szélesebb körben is felhívni a figyelmet a segítségnyújtás lehetőségére, fontosságára.

A program mellé már számos támogató csatlakozott, akik a saját módjukon tudtak a kezdeményezés mellé állni, így ez a kosár, amit mi művészettel pakoltunk meg, kiegészülhetett még sok mindennel - fogalmazott.

Különleges felajánlással csatlakozott az akcióhoz a Veszprémi Petőfi Színház fodrásztára, akik megbeszélés alapján eljönnek és gondoskodnak a lakók frizurájáról.
Esztergályos Cecília színésznő saját készítésű festményét ajánlotta fel, amelyet a színház előcsarnokába állítanak ki és egy licitet követően az eladásból befolyó összeget az otthon kapja.
Török László a Veszprémi Állatkert igazgatója egy állatkerti látogatást ajánlott fel az otthon lakóinak.
Az otthon lakói közül többen foglalkoznak szőnyegkészítéssel, így érkeztek szőnyegekkel kapcsolatos felajánlások is:
Oberfrank Pál (Veszprémi Petőfi Színház igazgató) 50 ezer forint, Mészáros Zoltán (Veszprém-Balaton 2023 Zrt., Oliva Étterem és Hotel) 30 ezer forint, a Fröhlich család 50 ezer forint, a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. 100 ezer forint, Dékány Dénes (Ring Autó Kft.) 30 ezer forint, Neubauer Sándorné (Villa Medici Kft.) 20 ezer forint, Reizinger Győző (Locargo Kft.) 50 ezer forint, Garancsi Mária (Veszprémber Zrt.) 30 ezer forint felajánlásával vásárolna szőnyeget.
Az MTD Hungária Kft. egy 100 ezer forint értékű fűnyírót ajánlott fel az intézménynek.

Az értékes ajándékok, hozzájárulások felsorolását követően a színház adta át a meglepetését a házhoz hozott művészetet, kultúrát, dalt, prózát.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.