Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Szünetre megy a nyugdíjas egyetem

2019. augusztus 15. 4:00
Lezárult a nyári szemeszter az Északi Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet és a Pannon Egyetem közös nyugdíjas egyetemén szerdán, néhány hét múlva azonban ismét gyűjthetik a krediteket a hallgatók.

A nyári blokk utolsó alkalmán Dolgos Attila, az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke és Ovádi Péter parlamenti képviselő köszöntötte. Dolgos úgy fogalmazott, sikeresnek tekinthető az eddig lezajlott három részes sorozat, hiszen amit megfogalmaztak annak idején – hogy sok érdeklődőt vonzzanak, találjanak olyan témákat, amelyek mindenkinek szimpatikusak és érdekesek, illetve egy közösségi tér alakuljon ki –, az maradéktalanul megvalósult.

Ovádi Péter szerint ez is bizonyítja, hogy Veszprémben a legaktívabbak a nyugdíjasok, hiszen ezúttal is telt házzal zajlott le az esemény. Az utolsó előadás témája ráadásul külön is öröm neki, hiszen a felelőssége alá tartozó 25 település egyike, Herend büszkesége, a herendi porcelán volt a téma, amelynek neve bárhol a világban ismerősen cseng.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója elmondta, ennek egyik oka az, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a tradíciók ápolására és a márkavédelemre. Annak érdekében, hogy a márka véletlenül se sérüljön, évente általában 300 millió forint értékű porcelánt törnek össze: ez azok a hibás porcelánok, amelyek a külső szemlélő számára valószínűleg egyáltalán nem tűnnek selejtesnek, a szakértő szem azonban észreveszi rajtuk azokat az apró hibákat, amik miatt már nem tekinthetők első osztályúnak. Márpedig ez iszonyatosan fontos a cég életében.

„Lehet, hogy iparágon belül csak egyetlen versenytársunk van, a meiseli porcelán, nekünk azonban nem csak velük kell versenyeznünk: minden olyan cég, amelyik luxus kategóriás terméket ad el, konkurensünk. És nekünk azért kell dolgoznunk, hogy ezen a kategórián belül ránk essen a választás a fogyasztók részéről” – emelte ki a vezérigazgató.

A cég egyébként még így is átlagosan 70%-os minőségi kihozatalt tud produkálni, és évente mintegy 350-400 új termék kerül ki a dolgozók keze alól, akik itthon teljesen egyedülálló módon 75%-ban részvényesei a manufaktúrának. „Mi nem vonunk be külső tőkét, mert minden ilyen külső pénzforrás a függetlenséget veszélyeztetheti. Ezért mi a megtermelt javainkból élünk.” – magyarázta Simon Attila. A cégnek így sem lehet oka panaszra: 60 országra kiterjedő kapcsolattal rendelkeznek, 200 éves tradíciókra alapozva, de az innovációra is odafigyelve dolgoznak, mindez pedig garantáltan eredményezi azt, hogy ma nagyjából minden háztartásban ott csücsül legalább egy picurka herendi porcelán.

A hagyományokra épül a Vörösberényi Nyugdíjas Klub Ringató Balaton Táncegyüttese is, akik szintén jelen voltak a kurzuson, hogy kulturális programjukkal búcsúztassák a nyári egyetemet.

A nyugdíjas egyetem ugyanakkor szeptember 18-án ismét visszatér, ahol első alkalommal Mészáros Zoltán fog előadni.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.