Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A dal, ami életet menthet

2019. július 29. 4:05
Van egy zene, ami képes visszahozni az életbe. És nem valamilyen ősi mantráról van szó, elég a hetvenes évek diszkókorszakába visszamenni.

Megmozdulunk rá otthon, koncerten, buliban, vezetés közben, de akkor is, ha csak a háttérben szól. Sokszor függetlenül attól, hogy milyen a zenei ízlésünk, egy fülbemászó dallam ütemére óhatatlanul is elindul a lábunk. Nem is gondolnánk, hogy némely esetben viszont még életeket is menthet egy-egy zene, és most nem a zene lélekre gyakorolt pozitív hatásáról beszélünk, hiszen az mindenkinél más és más.

Születtek viszont olyan zeneszámok a történelemben, amelyek jelentősen segítik azt, hogy vészhelyzet esetén képzettség hiányában helyesen alkalmazzuk a szívmasszázst.

Infarktus esetén a legtöbb esetben hiába észlelik a rosszullétet azonnal, a mentők tárcsázásán kívül nem mernek a beteghez nyúlni, holott a semmittevésen kívül a legegyszerűbb szívmasszázs is életről, vagy halálról dönthet.

Nem tudom, hogyan álljak neki! Félek, hogy csak rosszabbat teszek vele!

- a leggyakrabban elhangzott kifogások.

Pedig csak egy ismert dalt kell dúdolni magunkban és annak ütemére elvégezni azokat a mozdulatokat a beteg mellkasán, amelyeket ha máshol nem, hát a jogosítvány megszerzéséhez kötelező EÜ-képzésen már biztos, hogy megtanultuk.

Na jó, de hogy néz ki az, hogy valakinek megáll a szíve, mi pedig éneklünk?

A valóságban nem is az éneken és a zenén van a hangsúly, hanem a dal BPM ütemén.

A BPM (Battiti per minuto; angolul: Beats Per Minute – percenkénti leütésszám) a metronómon az egy perc alatt elhangzó ütések száma egy adott műben (egy leütés általában egy negyedkottára értendő). A zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység.
Forrás: Wikipedia

Az újraélesztéshez legideálisabb a 100-as BPM, azaz amikor a percenkénti ritmus 100 leütést ad ki. Pontosan ennyi nyomás kell a szívmasszázs során is percenként. De ahelyett, hogy stopperrel próbálnánk eltalálni a helyes ütemet, elég ha lélekjelenlétünkben felidézünk egy 70-es évekbeli klasszikust!

A Bee Gees klasszikusa a Stayin’ Alive még címében is sugallja mögöttes tartalmát: Életben maradni.

Ezen kívül születtek még hasonló alkotások, amelyek felértek a zenei toplisták élére, miközben az is lehet, hogy konkrét életeket mentettek meg korábban.

A teljesség igénye nélkül néhány:

Sweet Home Alabama – Lynyrd Skynyrd

I Will Survive – Gloria Gaynor

Another One Bites the Dust – Queen

A hazai zenei palettán is találhatunk ilyen dalt. Nem is olyan régen az Irie Maffia adott ki egy új dalt Wake Up címmel. A zenekar nem titkoltan direkt az újjáélesztés technikájának népszerűsítése érdekében készítette ezt a dalt, hogy merjünk cselekedni azonnal akkor, ha mellettünk valaki rosszul lesz.

Tehát élvezzük a nyári fesztiválokat, strandolást, a meleget, bulizzunk nagyokat, de ha mégis – bár mindenkinek azt kívánom, hogy ne kerüljön ilyen szituációba – valaki rosszul lesz mellettünk, ne habozzunk cselekedni és idézzük fel magunkban valamelyik klasszikust, miközben nekilátunk az életmentésnek!

Hajas Bálint
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.