Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Komolyzene költözik a város minden zugába

2019. július 28. 4:00
Idén ötödik alkalommal rendezik meg az Auer Lipót, veszprémi születésű hegedűművészről elnevezett Auer Fesztivált július 30 és augusztus 4 között. Kováts Péterrel, a fesztivál főszervezőjével, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetőjével beszélgettünk.

Azt hiszem, kijelenthetjük, a fesztivál annyira nem új, hiszen már az ötödik alkalommal rendezik meg. Hogyan képesek évről évre megújulni, illetve frissülni? Mi a titok?

Veszprém különösen híres arról, hogy nagyon nagy az érdeklődés a klasszikus zenei koncertek iránt, ez természetesen sok munkának az eredménye, amiért az elődjeimmel együtt sokat tettünk. Ami viszont plusz öröm, hogy nyáron is van érdeklődés, bár Veszprémből sokan mennek a Balaton-partra; kicsit kiürül a város, ilyenkor a veszprémieket nehezebb becsalogatni, de szerencsére sokan már ehhez igazítják a nyaralásukat. Illetve észrevettük, hogy nemcsak a királynék városából érkeznek érdeklődők.

Milyen korosztályt szólítanak meg, egyáltalán meg kell-e célozni egy bizonyos korcsoportot?

Azt hiszem, a klasszikus zenei közönség jellemzően középkorú és annál idősebb, de persze sok fiatalt, illetve családokat is látni. Ez egy természetes dolog: az életkor előre haladtával az ember közelebb kerül a klasszikus zenéhez, ugyanúgy, mint más művészeti ágakhoz is. Egyszerűen nyitottabbak lesznek. Kell a fiatalok felé is nyitni, emellett pedig bemutatni nekik, hogy mit keressenek a klasszikus zenében. A fiatalok sokszor azt gondolják, hogy a klasszikus zenéhez úgysem értenek, ezért akár elutasítják.

Az idei műsor milyen tematika alapján állt össze?

Nincsen tematika, sokkal inkább a változatosság fogalmának szeretnék eleget tenni. Emellett a stílusok és a formációk különbözőségére figyeltünk: lesz kamarazenei koncert, zenekari koncert szólistával, idén a vokális zene felé is nyitottunk, egy csodálatos német énekegyüttes, az Amarcord Ensemble jön Magyarországra, egyébként még soha nem jártak itt. Kellően változatos és érdekes lesz a program, de nem egy központi téma köré szoktuk építeni a műsort, persze elképzelhető, hogy egyszer olyan is lesz.

Olybá tűnik, hogy évről évre magasabbra teszik a lécet…

Nagyon kell vigyáznunk arra, hogy Auer Lipót szintjén keressük a közreműködőket, Auer munkásságának és szellemi hagyatékának tiszteletet adva, így igyekszünk minden évben minél színvonalasabb programkínálatot nyújtani. A fesztivál első évében sem volt titkolt cél, hogy hosszútávú legyen az Auer Fesztivál, és most, hogy Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, pláne gondolkodunk a fejlesztésen.

Maxim VengerovMaxim Vengerov

A közönségnek mi a hívószó? Nevekre, vagy a zeneművekre jönnek be inkább?

Ez is, az is jellemző. Idén Maxim Vengerov, a világhíres orosz hegedűiskola jeles képviselője a díszvendég, egy ilyen névnél hamar elfogynak a jegyek. Egyébként idén is három helyszínen várjuk a komolyzene kedvelőit: a Hangvillában, a Megyeházában található Szent István-teremben, és a Szent Imre Piarista Templomban. Mindegyik terem másra jó, hiszen különböző méretű és akusztikájú helyszínekről beszélünk, minden koncert a műfajhoz igazítva a legkedvezőbb helyszínen lesz.

A teljes program itt olvasható.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.