Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hurrá nyaralunk! – de mi legyen házikedvencünkkel?

2019. július 23. 1:12
Igaz, a nyár fele már eltelt, de vannak, akik a pihenést a nyár utolsó hónapjára hagyták. Szálláshely lefoglalva, utazás megtervezve, az új fürdőruha már a bőröndben. De gondoltunk arra, hogy mi legyen házikedvencünkkel?

Annak ellenére, hogy a kutyák olyan társasági állatok, akik igénylik az ember és más négylábú barátaik szeretetét, társaságát, szerencsére egyedül is kellemesen el tudják tölteni az időt. Ezzel szemben viszont mindegyik kutya más, és személyiségüktől függően különbözőképpen élik meg az egyedüllétet. Kutyád lehet elég független típus, és előfordulhat, hogy nem bánja, ha néhány órára egyedül hagyod, míg más kutyák kezdetben nehezen birkózhatnak meg a helyzettel.

Ezért is nehéz kérdés (hát még választ találni rá) sok kutyatulajdonosnál - Mit tegyünk kedvenc ebünkkel, ha nyaralni megyünk? Vigyük magunkkal, vagy adjuk kutyapanzióba? Ha visszük, miről kell gondoskodnunk, milyen körülmények között utaztassuk, ha nem, akkor kire bízzuk?

Nyaralás kutya nélkül

Ha úgy döntünk, hogy a kutya marad, csak azt kell elintéznünk, hogy találjunk számára valakit, aki megfelelően tud gondoskodni róla. Ez elsőre talán egyszerűen hangzik, pedig közel sem az. Nem egy zökkenőmentes feladat alkalmas pótgazdit találni, ugyanis az állat rendszeres sétáltatása, itatása és etetése időigényes. Kutyánknak természetesen az a legjobb megoldás, ha már egy számára is ismerős rokon tud vigyázni rá. Ha megoldható, azzal is kellemesebbé tehetjük hiányunkat, ha kedvencünket az illető saját otthonába is be tudja fogadni, így megkímélve a hosszabb egyedülléttől. Ha nincs más lehetőség, kérjük meg szomszédunkat vagy ismerősünket, hogy legalább napi egy etetés és sétáltatás erejéig szánjanak időt háziállatunkra.

Nyaralás gazdi nélkül

Ha nincs olyan megbízható ismerősünk, aki vállalná a feladatot, vagy nem akarjuk az ebet hosszabb időre magányban tudni akkor érdemes olyan szakembert keresni, aki bizonyos díjazásért otthoni körülmények között, hozzáértően gondoskodik az állatról vagy elhelyezhetjük kedvencünket egy állatpanzióban is.

Nem kell aggódnunk, hiszen a gazdikat minden esetben alaposan kikérdezik az állat igényeiről és szokásairól. Nagyon lényeges, hogy ilyenkor ne hallgassunk el semmit, számoljunk be a neveletlenségekről, rossz szokásokról is, hiszen az ideiglenes gondozóknak bizony ezekről is tudniuk kell ahhoz, hogy megfelelően tudjanak bánni házikedvencünkkel.

A színvonalas állatpanziók maximálisan alkalmazkodnak az állat táplálkozási igényeihez is. Előre leadhatjuk a szükséges ellátmányt az állat megszokott ételeiből, de kérésre akár be is szerzik azt.

Nekünk, veszprémieknek nem kell a fővárosba utaznunk kedvencünkkel, hogy biztos helyen „nyaralhassanak”, hiszen a környéken is találhatunk megbízható kutyapanziót.

  • Tessa-Lak Kutyapanzió és Kutyanapközi (Balatonalmádi)
  • Füredi kutyaiskola (Vászoly)
  • MINI DOG balatoni kutyapanzió (Aszófő)

Közös nyaralás

Abban az esetben, ha a kutya is velünk tart a nyaralásra - hiszen már egyre több olyan szállás van Magyarországon és külföldön egyaránt, ahol szívesen látják házikedvencünket -, több dologra kell ügyelnünk. Az egyik legfontosabb, hogy az út során mindig legyen számára bőven elegendő ivóvíz, valamint edény, hogy bárhol lehetősége legyen az állatnak a folyadékpótlásra! Emellett ne felejtsük otthon a pórázt, a szájkosarat és az egyéb megszokott eszközeit, játékait sem!

Ha autóval indulunk útnak, oda kell figyelnünk a klíma megfelelő hőmérsékletére vagy a szükséges szellőzésre, és természetesen arra, hogy a kutya soha ne maradjon egyedül az autóban!

Ha külföldi útra készülünk, már jóval korábban el kell kezdenünk foglalkozni az állattal kapcsolatos elintéznivalókkal. Előfordulhat, hogy egy-egy engedély beszerzése hónapokig is elhúzódhat, ezért a szükséges intézkedéseket ne halasszuk az utolsó pillanatra! Ha kedvencünket ki akarjuk vinni az országból, szüksége lesz kisállat útlevélre, és nem szabad megfeledkeznünk a mikrochip beadatásáról sem.

Az Unión kívüli országoknál már helyenként eltérőek a beutaztatás szabályai, ezért érdemes mindenképpen felkeresni az adott állam nagykövetségét, és ott érdeklődni a határátlépés feltételeiről és a visszaúttal kapcsolatos előírásokról. Ezt célszerű minél előbb elintézni. Ugyanis esetenként az ország kérhet akkreditált laborban készült vér laborvizsgálatot, amellyel igazolnunk kell kutyánk veszettség elleni védettségét, ez pedig akár egy hónapnál tovább is elhúzódhat.

Ha valamilyen mediterrán vagy trópusi vidékre utazunk, kérjük saját állatorvosunk segítségét, aki a megfelelő készítményt tudja ajánlani számunkra, amellyel megvédhetjük háziállatainkat a regionálisan gyakran előforduló parazitás betegségektől. A külföldre való beutaztatás szabályairól bővebb információ található a www.petpassport.hu oldalon.

Bárhogyan döntünk is, azt tartsuk szem előtt, hogy melyik megoldás a legjobb és legkényelmesebb kutyánk számára. Mérlegelnünk kell több tényező szerint is. Az idő, a pénz és a környezet engedi-e az állat utaztatását, valamint elég hosszú időre utazunk-e el ahhoz, hogy felbolygassuk kedvencünk megszokott mindennapjait. Ha végül otthon marad, válogassuk meg, kire bízzuk, ha pedig velünk jön, ne felejtsünk el időben gondoskodni kisállatunk utazásának minden feltételéről! És ha végül mindent kipipáltunk az összeírt leltárból, ezután már gondtalanul élvezhetjük a nyaralást kutyánkkal, vagy nélküle.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.