Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Kötetlen vakuhasználat

2019. június 18. 9:12

Ahogy a fényképezőgép, úgy a hozzá tartozó vaku funkcióit is idő és gyakorlás elsajátítani. Lépésről lépésre haladva tapasztaljuk, hogy mire megtanultunk egy-egy új fogást, addigra már más kihívások elé állít minket a technika. Haladó szintre lépve a fotózás is egyre összetettebbé válik, egyre több elméleti tudást és technikai eszközt, kiegészítőt használunk fel a jó felvétel elkészítése érdekében. A vaku használata - nem csak a piacon fellelhető számos vakutípus miatt -, szintén sok gyakorlást igényel. Egyik fontos kiegészítője a vakukioldó, amit kreatív fényalkotásnál használunk. Ha a megvilágításhoz eltávolítanánk a vakut a fényképezőgép tetejéről, vagy egyszerre több vakut szeretnénk villantani, akkor lép be a képbe a vakukioldó.

Vakukioldók

A vakukioldóknak három fajtája ismert: a vezetékes, az infra és a rádiós kioldó. A vezetékes, ahogyan neve is mutatja, az összeköttetést kábelen keresztül oldja meg. Ez annyiban lehet nehézkes megoldás, hogy fotózás alkalmával érdemes minél kevesebb kábelt használni a könnyebb, szabadabb mozgás miatt. Ezt a kábelnélküliséget az infra kioldóval érhetjük el. Itt arra kell figyelni, hogy a jeladó és a vevőegység – általában ez maga a vaku – lássák egymást, ne kerüljön semmi az útjukba. Stúdióvaku és rendszervaku használata esetén is a legelterjedtebb vakukioldó a rádiós típus.

Új szereplő a rádiós vakukioldók között

A rádiós vakukioldó alkalmazása biztosítja legjobban a szabad mozgást, és vezetéket sem kell közben kerülgetni. A legtöbb rádiós kioldó márkaspecifikus. A Godox piacra dobta az X1T utódját, az X2T rádiós kioldót. Az X2T nagyméretű LCD kijelzővel és Quicklock, gyorskioldású vakutalppal rendelkezik. A régi modellhez képest a tárcsát felváltotta az öt nyomógomb, amelyek gyors és egyszerű hozzáférést biztosítanak egy adott vakucsoport rapid és könnyű beállításához. A kommunikációs csatorna szkennelésével lehetőségünk van a legkevésbé zavart csatorna megtalálására. Az eszköz elején újdonság az AF segédfény, a másik oldalon pedig C típusú micro USB csatlakozási pont kapott helyet.

Új megoldás: Bluetooth

Az elődhöz képest az X2T hasznos és szükséges újításokkal jelentkezett, a gyártó reagált az első generációs kioldó néhány hiányosságára. Megmaradt a könnyű kezelhetőség, az egyszerű, de tetszetős dizájn, de a legfontosabb újítás a Bluetooth-os kommunikáció. Hallgatva az idők szavára és a felhasználók igényeire, a Bluetooth segítségével akár telefonról vagy tabletről is irányíthatjuk a vakurendszert. Azoknak, akik stúdióban például tárgyfotózáson dolgoznak, nagy segítség lehet a Godox X2T rádiós kioldója.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.