Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Erősödő dán kapcsolatok

2019. június 13. 1:00
Kirsten Geelan-nek, Dánia magyarországi nagykövetének célja, hogy kiküldetési idejében ellátogasson és megismerje a jelentősebb magyar városokat. Szerdán Veszprém volt soron, ahol Porga Gyula polgármester fogadta a Városházán a nagykövet asszonyt. A protokolláris megbeszélés mellett EKF témában is kért tanácsot a dán diplomata.

Kirsten Geelan 2016 óta látja el a nagyköveti megbízatást Magyarországon. Előtte Nepálban, Cipruson és Észtországban is dolgozott hasonló pozíciókban. A találkozó alkalmával elmondta, kifejezett célja nagyköveti ideje alatt, hogy minél közelebbről megismerje a magyarországi városokat.

Veszprémben korábban még nem járt, ami viszont elsőre feltűnt neki, az a város gazdag határon túli kapcsolatrendszere, ami Dániáig is elnyúlik.

Veszprém testvérvárosi kapcsolatot ápol a dániai Gladsaxe várossal is.

A polgármester és a nagykövetasszony megbeszélésén szóba került a megyeszékhely 2023 Európa Kulturális Fővárosa címe is. Kirsten Geelan az EKF céljai mellett részletesen érdeklődött, hogy mi volt Veszprém sikerének a titka a pályázatban.

Porga Gyula elmondta, hogy a térségi, regionális együttműködés miatt esett Veszprémre a zsűri választása. Nagy versenyben sikerült nyernünk, erős, gazdag nagyvárosokat előztünk meg. Pályázatunkban a következő évek, évtizedek problémáira keresünk megoldást, valamint, hogy ezekre a művészettel és kultúrával hogyan tudunk választ adni – emelte ki a polgármester.

fotó: Városházafotó: Városháza

A beszélgetés végén szóba került, hogy Rasmus Lauge Schmidt kézilabdázó lesz az első dán játékos, aki Veszprémbe érkezik a nyártól. Dánia és Veszprém között ezzel egy újabb területen erősödnek a kapcsolatok.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím 1985 óta tartó történelmében ezidáig két dán város viselhette ezt a kitüntetést: 1996-ban Koppenhága, legutóbb pedig 2017-ben Aarhus. 2023-ban Veszprém egyedüliként fogja betölteni ezt a rangos címet, azaz nem kell osztoznia más európai városokkal rajta. Dán város legközelebb 2032-ben fogja viselni Európa Kulturális Fővárosa címet, viszont az, hogy melyik város lesz, az még a jövő zenéje.

Hajas Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.