Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Megfilmesített dolgos hétköznapok

2019. május 31. 5:00
Középiskolás diákok pályázhattak kisfilmjeikkel a második alkalommal meghirdetett versenyen, ahol a cél különböző hiányszakmák bemutatása volt a fiatalok szemüvegén keresztül.

A „Foglalkoztatási együttműködés a Veszprémi járás területén” és a „Veszprém megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című EU-s projektek keretén belül a szakmák megismertetése, vonzóbbá tétele céljából hirdette meg Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprém Megyei Önkormányzat a szakmai kisfilm készítő pályázatot.

Vörösmarty Éva, a megyegyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy különböző szakmákat népszerűsítsünk úgy, hogy a diákok szemszögéből láthassák az adott területet az érdeklődő fiatalok és ez segítse a megfelelő pálya kiválasztását a későbbiekben. Az ötperces kisfilmek egy-egy szakma működését, életkörülményeit mutatják be.

Elmondta, hogy különböző szakmákba nyerhettek betekintést a kisfilmek értékelése során: hegesztő, könyvelő, CNC gépkezelő, villanyszerelő, felszolgáló. Az alelnök szerint a film készítőinek és a nézőknek is értékes tapasztalatot nyújtott a lehetőség.

- Hét kisfilm alapján hat hiányszakma kulisszatitkait ismerhettük meg, ám a verseny más készségeket is fejlesztett: a filmkészítés technikáinak széleskörű, változatos módjait alaposan megismerve láthattunk párbeszédeket, látványos képi megjelenítéseket. A filmek készítői elmélyültek a filmezés világában, ezzel is bővítve ismereteiket - mondta Brányi Mária alpolgármester.

Az alpolgármester kiemelte, hogy reméli, újabb szakemberekkel bővülhetnek az említett területek a filmek hatására.

A verseny első alkalommal 2017-ben indult, a Pro Veszprém Nonprofit Kft. kezdeményezésére, majd a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve idén egy kibővített, újabb pályázatot hirdethettek meg a diákoknak.

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a verseny egyfajta pályaorientáció jellegű segítség egy teljesen új, fiatalos módszerrel. A pályázat sikerét mutatja, hogy a kisfilmeket a résztvevő cégek használják a toborzáshoz, illetve hogy több korábbi pályázó diák az adott területeken helyezkedett el.

Hozzáfűzte: kiemelt cél, hogy jó szakemberek álljanak rendelkezésre és Veszprém megye munkaerő piacát segítve, ezek a jó szakemberek itt maradjanak és a helyi cégeknél kamatoztassák a tudásukat, ezért az ilyen jellegű projekteket érdemes folytatni.

A beérkezett kisfilmeket kilenc fős zsűri értékelte, döntésük alapján a “Faller villanyászok” csapata érdemelte az első helyet a 2019-es pályázaton: Angyal Gábor, Marosi Dávid és Schmidt Marcell a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma várpalotai tagintézményének tanulói (felkészítő tanár: Kukucskáné Báter Mónika).

A kisfilm a zirci Detherm Kft. közreműködésével készült el: részletesen mutatta be a villanyszereléssel kapcsolatos hétköznapi munkafolyamatokat és izgalmasabb projekteket. A díjat Farkas Áron a Detherm Kft. ügyvezetője adta át a nyertes csapatnak.

Az eredményhirdetést követően a kisfilmek készítőit apró ajándékokkal lepték meg a helyszínt, szakmai hátteret, segítséget biztosító cégek.

Közreműködő cégek: Detherm Kft., Jost Hungária Kft., Pepperl+Fuchs Kft., Bakonykarszt Zrt.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.