Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A tanításon túl...

2019. május 30. 18:36
Idén is átadták a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat három pedagógusnak, akik a munkájukon túlmutatva kiemelkedően fontos szerepet töltenek be településük életében.

Sok esetben csak a tanulmányi eredményekből, a minél szélesebb lexikális tudás átadása alapján értékelik a pedagógusok munkáját, ám ez a hivatás sokkal több a szorzótábla, az írás és az olvasás elsajátításánál.

- Szerintem nincs olyan ember, aki ne tudna felidézni gyermekkorából egy olyan pozitív élményt, amely egyik tanárához kötődik és később esetleg sorsfordító volt az életében: egy mondat, egy gesztus, ami akkor nem is jelentett sokat, mégis idővel óriási jelentősége lett - fogalmazott Ovádi Péter országgyűlés képviselő.

- A jó pedagógus igazságos, aki ha kell megvédi a gyengébbet és igazságot teremt a kicsi gyermekek óriás problémáiban. A jó pedagógus példakép, aki ha kell saját életével és döntéseivel segíti a szülőket és a gyermekeket a nehézségekben. A jó pedagógus következetes, aki ha kell vállalja a kritikát annak érdekében, hogy a rá bízott kis életek a jövőben is megállják a helyüket a világban. A jó pedagógus szeretetteljes, aki ha kell vigasztal, meghallgat, saját vállára veszi mások problémáit. A jó pedagógus a gyermekek szemében: tanár, pszichológus, harcostárs, vezető és szülő.

Ovádi Péter kiemelte: szerencsénk van, hogy minden korban ott voltak azok a tanárok, tanítók, akik magukra vállalva a felelősséget, segítették a gyermekek fejlődését. Hozzáfűzte, hogy Veszprémben és a környező településeken kivétel nélkül olyan iskolák működnek, ahol a pedagógusok nem csupán munkájukat, hanem hivatásukat végzik minden nap.

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány 2007-ben alapította a díjat azzal a céllal, hogy megnevezzék azokat a pedagógusokat, akiknek a munkáját csak ritkán méltatják: az ő munkájuk nevelés és egyben közösségépítés, ezért ezek a pedagógusok a településükért is sokat tesznek, közéleti tevékenységet is folytatnak.

Ezt fejezi ki a díj mottója is: "Általában is igaz, de egy kistelepülésen még inkább, hogy egy iskola sokkal több mint egy oktatási intézmény. Egy pedagógus pedig jóval többet tesz annál, minthogy megtanítja írni, olvasni és számolni a gyerekeket.”

Az idők során a díj új elnevezése Pedagógusok a kistelepülésekért lett, melyet ebben az évben is Dobos Krisztina emlékének ajánlottak, aki remek pedagógus, elhivatott közéleti ember és a díj védnöki testületének alapító tagja volt.

Halmay György, a díjat odaítélő testület tagjaként elmondta, hogy az ajánlások között szereplő 12 pedagógus mindegyike olyan életutat mutatott, amely méltóvá teszi az elismerésre, ám idén is három díjazottat választhattak, akik a 12 kiemelkedő pedagógus közül a legméltóbbak a díjra.

A három díjazott elismerést, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által felajánlott egyedi emléktárgyat és pénzjutalmat vehetett át Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől.

Görögné Pichner Bernadett (Bánd)

A Német Nemzetiségi Napköziotthonos Óvoda vezetője, bándi gyökerekkel rendelkezik. 1987-ben szerzett óvónői oklevelet, 1989 óta folyamatosan a helyi óvoda dolgozója. 1993-ban megbízással az intézmény vezetőjévé nevezték ki, azóta folyamatosan látja el ezt a feladatot.
Minden lehetőséget megragad, hogy tovább képezze magát, németországi, valamint hazai szervezésű tréningeken rendszeresen részt vesz.
Munkájában igényes, jól felkészült pedagógus. Minden újdonságra nyitott, a gyerekek sokoldalú tevékenységét, ismeretszerzését elősegíti, koordinálja. A szülői közösséget támogatja, ötleteivel segíti a tervek megvalósulását, akár helyi és távoli kirándulások létrejöttét, vagy 2016-ban a csoportszobában a galéria kialakítását.

A falu kulturális életében tevékenyen részt vesz:
- a Franz Schröck Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület alapító tagja, 1993 óta titkára
- a Szent Anna kórus alapító tagja
- a Bándi Német Nemzetiségi Dalkör alapító tagja, 2010 óta a krónikása
- három diplomás fiúgyermek édesanyja, családjával együtt pedig minden közösségi munkában élen járnak

Molnárné Titscher Mariann (Úrkút)

Szinte egész munkásságát Úrkút iskolájában töltötte el. Neve a régi nagy tanítók státuszát idézi fel a falu lakosságában, akihez bármilyen ügyben fordulhattak segítségért. Nem egy családban nemzedékeket tanított a betűvetésre.
Mint nemzetiségi német nyelvet oktató, szívűgye a német nemzetiségi identitástudat fejlesztése, a még élő úrkúti sváb hagyományok, ünnepek, a sváb dialektus megismertetése a tanulókkal.
A nemzeti és a helyi identitás erősítése érdekében hely és családismereti programok résztvevője, az " Úrkút története" című könyv megírása során gyűjtőmunkában vett részt a hagyományok és népszokások esetében.
Népművészeti, hagyományápoló műhelyfoglalkozásokat tart, kézműves foglalkozásokat szervez. Az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület alapító tagjaként a közösségi értékteremtésben is aktívan kiveszi a részét, úgymint a falumúzeum létrehozása, vagy állománygyűjtés.
Családjával együtt gyakorolja a római katolikus vallást. Évről-évre önzetlen segítséget nyújt a hittan tábor szervezésében, tanulói felügyeletében. Az "Úrnapi sátor" készítésénél, díszítésénél, templomi karácsonyi műsor szervezésénél, rászoruló hívek adománygyűjtésénél, a Máltai Szeretetszolgálat munkájának segítésénél mindig számíthatnak rá.

Stanka Károlyné (Tés)

Falujának Márti nénije Tésen született, itt járt általános iskolába, majd Várpalotán érettségizett. A Soproni Óvónőképző intézetben szerezte első diplomáját. 1978 januárjában már a Tési Napköziotthonos Óvoda dolgozója, 1986-tól vezető óvónő.
2001-ben javaslatára bevezetésre került a tevékenység központú óvodai nevelési program. A helyi adottságoknak és lehetőségeknek figyelembe vételével gazdag és sokoldalú tevékenységeket szervezett, amely során az óvoda nevelési, oktatási színvonalának emeléséhez jelentősen hozzájárult. Munkáját mindvégig szerény, konzervatív szellemben, példamutatóan, jó munkahelyi kollektíva kialakításán fáradozva végezte.
Másoddiplomáját hasznosítva kísérleti jelleggel bevezette, játékos formában a német nyelv oktatását. Több éven át kezdő és haladó német nyelvtanfolyamot szervezett a falu közössége számára, amelynek bevételét az óvoda felújítására fordította.
A mai napig sem hagyott fel a közösségi munkával, társadalmi munkában felekezetmentes hitoktatást végez a tési és péti óvodában. A várpalotai katolikus iskolában evangélikus hitoktató.
A pedagógia számára nemcsak szakma, hivatás, hanem életforma is, a tésiek számára pedig ez egy igazi nagy kincs.

Az ünnepélyes délután folytatásában Szauer István a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, csatlakozva a rendezvényhez, átadta az újonnan alapított Lámpás díjakat: a Gárdonyi Géza kisregénye alapján Lámpás névre keresztelt díj, a kiemelkedő oktató-nevelő munka elismeréseként vehető át. Lámpás díjat vehetett át: Orbán Noémi és Mágedliné Kiss Elenonóra.

A díjátadó végén a meghívott korábban díjazott pedagógusokat köszöntötte virággal és kis ajándékkal Ovádi Péter országgyűlési képviselő és dr. Horváth Zsolt a Pedagógusok a kistelepülésekért díj alapítója.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.