Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Ismerjük meg Veszprém megye borait!

2019. május 22. 5:00
Kihirdették az évente megrendezett megyei borverseny eredményeit: a két választott nyertes nedű egy éven át viselheti a "Veszprém megye bora" címet.

A szőlő- és bortermelés, a borturizmus terén elért Veszprém megyei eredményeket, valamint a megye történelmi hagyományait figyelembe véve a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat 2011 óta rendezi meg a borversenyt, amelyet Takács Szabolcs kormánymegbízott szerint érdemesebb egyfajta "kiválasztásnak" nevezni, hiszen a legfontosabb cél, hogy jobban megismerjük a megye négy történelmi borvidékének kínálatát.

"Büszkék lehetünk, hogy a megyében négy borvidéken dolgoznak a borászok, hogy minél ízletesebb, zamatosabb nedűk kapjanak helyet az asztalokon."

A borászat divatos manapság, ezért egyre többen készítik el különböző technológiákkal saját palackjaikat. Takács Szabolcs elmondta, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya több vidékfejlesztéshez kapcsolódó pályázatot is kezel, amelyek megjelölt célkitűzései között szerepelt 2018-ban és 2019-ben is a borászati üzemek fejlesztése. Az idei évben országosan 227-en, Veszprém megyében 46-an nyújtottak be támogatási kérelmet, 1,6 milliárd forint értékben. Az összegből eszköz- és infrastruktúrális fejlesztésre van lehetősége a borászatoknak.

Takács Szabolcs szerint a támogatásoknak köszönhető fejlesztéseknek és a borászok kitartó munkájának gyümölcse pedig az a sokszínű, kiemelkedő minőségű kínálat, amelyet a megye borait kóstolva megismerhetünk.

Az ágazat fellendelüsét mutatja, hogy idén már 29 borminta közül kellett kiválasztania a zsűrinek a száraz fehér és száraz vörös kategóriában azt a bort, amely egy éven keresztül viselheti a Veszprém megye bora címet jelképező plakettet.

A nyertes fehérbort a kormánymegbízott jelentette be: "elsősorban olaszrizlingeket kóstolhattunk, de érkezett a minták között kéknyelű, chardonnay és juhfark is. A győztes bor a kategóriában egy rózsakő lett: A Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő bora."

Idősebb Mezőssy Zoltán 1973-ban, Balatonfüreden a Badacsony vidéki pincegazdaság pincészetében kezdte el borászati munkásságát, melyet később Badacsonytomajon a Badacsonyi Szőlősgazdák Hegyközség szövetkezeténél folytatott. 1989-ben a családi háza mellett lévő idős szőlőültetvény folyamatosan felújításába kezdet, majd 2009-ben ezen a területen - a badacsonyi kutatóintézet szakembereinek javaslatára - fél hektár Rózsakő szőlőt telepített. Badacsonylábdihegy hegyoldalában található területen a kedvező adottságoknak és éghajlati feltételeknek köszönhetően nagyon szép ültetvény létesült. 3 év elteltével az első termés már bizonyította, hogy a Kéknyelű és Budai Zöld keresztezéséből előállított szőlőfajta ezen az ideális területen kiváló minőséget produkál. A Kéknyelű savgerinces, tüzes jellege harmonikusan párosul a Budai Zöld sav és íz világával. Az erjedést irányítottan, hűtve végzik, ahol a lassú erjedési folyamat alatt az illat és zamat anyagokat megőrzi a bor. Az a fogyasztó, aki a Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő borát megismeri, szívesen fogyassza és a későbbiekben is visszatérő vendégük marad.

A száraz vörösbor kategóriában a Veszprém megye bora címet a Fodorvin Családi Pincészet Carpe Diem selection Balatonakali Merlot-ja kapta. Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke hozzáfűzte, hogy a Horatius idézet jó névválasztás annak ellenére, hogy a népszerű mondat tartalmából a köztudatba elsősorban csak az "Élj a mának!" értelmezés rögzült. "Carpe Diem sokkal többet jelent: kihasználni a lehetőségeket, felfedezni a szép dolgokat."

A Fodorvin Családi Pincészet egy tradicionális családi borászat a Balaton északi partján. Az ősi családi pince 1858-ban épült Aszófőn a Vörösmáli dűlőben. Fodor Gyula és felesége a családi gyökerekhez visszatérve 1990-ben alapította a pincészetet. A szülők magas szintű szakmai végzettsége és tapasztalata, valamint az időközben felnőtt két gyermek újdonságra való nyitottsága és lendületessége hozzájárul a kiváló minőséghez és a megbízhatósághoz. A Fodorvin Pincészet célja, hogy őseik hagyatékát méltóképpen tovább vigyék és a tőlük telhető legjobb módon fejlesszék. Összesen 9 hektáron gazdálkodnak Aszófőn és a Káli-medencében. Széles fajtaválasztékkal dolgoznak, fehér-, rozé és vörösborokat is készítenek. Ez a birtoknagyság optimális egy családnak, hisz így minden munkafolyamatban részt tudnak venni személyesen, ami egyben a minőség záloga is. Boraik többségében a könnyedség és gyümölcsösség dominál, ezek a tételek reduktív technológiával készülnek. Emellett legkiemelkedőbb, dűlőszelektált boraikat fahordóban is érlelik. A jól elvégzett szakmai munka eredménye a hazai és a nemzetközi borversenyeken elért sikerek.

Polgárdy Imre és Takács Szabolcs oklevelet és virágot adott át a nyertes borászoknak.

Az egyedi címkével ellátott palackokat pedig reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken, külföldi utazások alkalmával használja majd fel a kormányhivatal és az önkormányzat.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.