Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mesélő veszprémi lépcsők, közösségi kert és randi padok

2019. május 15. 4:00
Az elmúlt évek sorra bizonyították, hogy a legszerethetőbb kezdeményezések gyakran azok, amelyek nem nagy gondolatok mentén, hanem egy-egy apró, hétköznapi álmot megvalósítva, alulról szerveződve jönnek létre. Egy közösségi pályázatnak köszönhetően hamarosan három ilyen hétköznapi álom valósulhat meg Veszprémben.

Többször írtam már itt a Vehir felületén arról, mennyire jó lenne, ha egy kicsivel több bohémság költözne a hétköznapjainkba és a veszprémi utcákra: néhány színes tűzfal, pár verssor a padokon, egy közösségi kert a panelek között, egy szokatlan helyen felállított hinta vagy pár gumiabroncsba ültetett virág a tömbházak előtt már sokat nyomna a latban.

A változtatás gátját elsősorban nem is az ötletek hiánya adja, sokkal inkább a tettrekészségé és az anyagi fedezeté. Éppen ezért találta ki az úttörő akciókban egyébként is élen járó Kör Alapítvány, hogy megadja ehhez a kezdő lökést. Még áprilisban pályázatot hirdettek veszprémi kisközösségek számára azzal a céllal, hogy szépítsék meg a közvetlen környezetüket, remekül példázva ezzel, hogy kis összefogással elképesztően izgalmas dolgok születhetnek, ők pedig cserébe a három legjobbnak ítélt tervet anyagilag támogatják.

A felhívásra végül nyolc érvényes pályázat érkezett be, amelyek közül az első három helyezettet közönségszavazás útján választották ki a ZöldLak Facebook oldalán, ők pályázatonként 70, 50, illetve 25 ezer forintot nyertek.

Paradicsom a panel mellől

A városi élet előnyeiről lemondani nem szándékozó, ugyanakkor a természet közelsége után is vágyakozó városlakók körében néhány éve már bevett szokás lett a közösségi kertek üzemeltetése, ahol maguk termeszthetik a paradicsomot, a paprikát vagy éppen a bazsalikomot. Erre vállalkozott most a pályázat 1. helyezettje is, az Egyetemváros családi és baráti közössége, akik a Csikász utca házai által közrefogott kis parkban szeretnének létrehozni egy közösségi kertet. Elképzeléseik szerint a magaságyások nevelgetése nemcsak a természet védelmét és a friss zöldségek asztalra kerülését szolgálná, de egy vidám programot is jelentene, ahol generációk találkozhatnak, a gyerekek pedig megismerkedhetnének a kertészkedés szépségeivel.

Ott csattant el az első csók, azon a padon

Az Egyetem utca házai mögött gyönyörű park húzódik meg, egy időben azonban úgy festett, parkoló autók lepik majd el. A parkolóvá válástól sikerült megmenteni a parkot, szerencsére, hiszen kicsit kipofozva közösségi térnek abszolút ideális. Az itt lakók a 2. helyezést elérve elsősorban a park 17, leharcolt padját szeretnék felújítani, hogy új köntösbe öltözve akár baráti beszélgetéseknek, randevúknak is helyet adjanak. Emellett egy elkerített játszóteret és kutyafuttatót is létrehoznának itt, pletykapadokat helyeznének ki a lépcsőházak mellé, közösségi kertet, tűzrakóhelyet hoznának létre, ping-pong asztalokkal, asztalos padokkal tennék pezsgőbbé a környéket.

Virágos falak, mesélő lépcsők

A város egyik leghangulatosabb lépcsőjévé lép elő az Óváros térről nyíló Francsics-lépcső, amikor tavasszal a borostyán befutja. Egyébiránt ugyanakkor mégis csak egy sima, szürke lépcső, holott névadója, a nagy virág-és kertbarát Francsics Károly valószínűleg szívesebben látná olyannak, amilyennek veszprémi idegenvezetők kis csoportja megálmodta. Terveik szerint a lépcső melletti falszakaszt kigyomlálnák, hogy pozsgásokkal és sziklakerti növényekkel díszítsék. Emellett a szomszédos épület falát vagy a falszakaszt kifestenék, majd vízálló képkereteket helyeznének el rajta, amelyekbe elsőként Francsics naplójának egy-egy részletét tennék, a bejegyzéseket pedig hetente frissítenék, így aki arra jár, elolvashatná a naplót. Ezt aztán később más veszprémiek írásai, alkotásai követnék.

A pályázat nyerteseiként ők most hamarosan megvalósíthatják álmaikat: a következő hónapok folyamán minden közösségi esemény lezajlik, később pedig az alapítvány honlapján is bemutatják majd a projektek eredményeit. Aki egyébként önkéntesként maga is szeretne részt venni a terek kialakításában, ezt most megteheti: május 19-én várják az önkénteseket az Egyetem u. 21-23. mögötti park padjainak megtisztításához, egy héttel később, május 26-án pedig a Csikász utca mögötti füves területen kialakítandó közösségi kert magaságyásainak feltöltéséhez. Mindkét esetben zene, vidámság, valamint kakaós csiga és szörp várja a segítőket. Jelentkezni itt lehet.

Bertalan Melinda
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.