Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Soltész Miklós: kérdés, hogy az európai választók felismerik-e életük megváltozását?

2019. május 8. 18:40
Teltház előtt fórumozott Soltész Miklós államtitkár szerda este a Hangvillában. A program előtt a Vehirnek is nyilatkozott arról, hogy milyen a Fidesz Néppárttal való jelenlegi viszonya, és milyen kötelessége van a pártnak a bajba jutottak megsegítésekor.

Nem sokkal a kampányidőszak vége előtt a Hangvillában fórumozott szerda este Porga Gyula polgármesterrel és Ovádi Péter országgyűlési képviselővel Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Porga Gyula polgármester a május 8-án tartott fórumonPorga Gyula polgármester a május 8-án tartott fórumon

A polgármester a bevezetőjében arról beszélt, a mostani választások tétje az elődök által ránk hagyott gazdag, európai szellemi örökség megóvása.


Ezt megelőzően Soltész a több mint egy órás program előtt újságíróknak, többek közt portálunknak is válaszolt néhány kérdésére.

Sokan mondják, hogy ez az EU-s választás más lesz, mint a korábbiak. Miért?

Óriási a különbség az eddigikehez képest. Eddig az európai polgárok a különböző fejlesztésekről és együttműködésekről szavaztak, most ezek teljesen háttérbe szorultak nem csak itt, hanem Európa többi részén is.

Soltész Miklós államtitkár újságírók kérdéseire válaszolt a fórum előttSoltész Miklós államtitkár újságírók kérdéseire válaszolt a fórum előtt

Két dolog foglalkoztatja ma az embereket: az egyik a migráció, a másik a terrorizmus. A migrációt sokan tagadni akarták, most mégis jól látható, hogy minden egyes politikai erő, -még azok is akik korábban tagadták,-belátják, hogy ezzel foglalkozni kell.

A nagy kérdés az, hogy ki milyen megoldást választ.

Mi egyértelműen a migráció elutasítását javasoljuk. Ha bajban van egy nemzet, népcsoport bárhol a világban, azt gondoljuk, hogy helyben kell segíteni az ott élőknek, nem pedig idehozni a problémákat.

Mi a fő különbség az ellenzék és a Fidesz EU-s programja között?

Egyértelmű a különbség, ez most, a kampányidőszakban, és az elmúlt három évben is látszott. Az egyik legszembetűnőbb, hogy az ellenzék egy jó része, -például legutóbb az MSZP-s Újhelyi István- a kerítés lebontását akarják, a védekezés teljes feladását, és egy olyan idegen kultúrának a beengedését, amelyet egyébként a magyar nemzet, illetve az itt élő, és a Kárpát medencében élő nemzetek már megismertek és megszenvedtek. Köszönik szépen, az itt élő emberek nagy része ebből nem kér.

A másik oldalról tudjuk azt, hogy vannak feladataink és kötelességeink: ha valaki bajban van, akkor ott, helyben kell segíteni. Ez határozza meg a Fidesz-KDNP politikáját és hozzáállását a migráció és a bajbajutottak kérdésében.

Az ellenzék azt akarja, hogy egy vegyes kultúra legyen itt, aminek eredményét látjuk már Franciaországban, Németországban, és szerte Észak-Európában. Az ott élő emberek ennek következményeit megszenvedik.

Milyen a Néppárt és a Fidesz mostani viszonya?

Érdekesnek mondható olyan tekintetben, hogy ha a Néppárt jelenlegi frakcióvezetője mindenképp egy következő időszak bizottsági elnöki posztjára törekvő ember, olyat mond, hogy nincs szükség a magyarok szavazatára. Ez egyértelműen olyan üzenet, ami elfogadhatatlan. Egyrész megsérti a magyar szavazókat, másrészt lenézése is az embereknek. Ezt szerintem mi magyarok elég nehezen tudjuk elfogadni olyan emberektől, akik egyik nap így, másik nap úgy nyilatkoznak.

Nekünk egyértelmű a kiállásunk. Jól látni, hogy a miniszterelnök úr, megpróbált megegyezni a Néppárt néhány vezetőjével.

A Fidesz-tagság felfüggesztéskor sok Néppárti vezető megosztotta a véleményét, és teljesen egyetértett velünk.

Az más kérdés, hogy egyre több országban erősödnek a bevándorlás-ellenes erők, amik befolyásolni fogják a választás eredményét.

Látni már azt, hogy a Fidesz melyik frakcióba ül be a nyáron?

Szerintem ez inkább technikai kérdés, amit nem most kell eldöntenünk. Hiszem azt, hogy az a politizálás, ami teljesen egyértelmű és kiszámítható, egybecseng a választók gondolkodásával és a hosszútávú európai politizálásnak ívét is megmutatja. Ha belegondolunk abba, hogy három és fél évvel ezelőtt, amikor ez a tízmilliós ország elkezdte ezt a küzdelmet, -és elmondtak minket mindennek-, ahhoz képest egy lázadás történt, és megfordult a világ.

Ezt látjuk Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban is. A kérdés az, hogy merik-e az európai választók felismerni a migráció veszélyét, a kultúra átalakulását és a korábbi életük megváltozását?

'Egyértelmű és kiszámítható politikai erő vagyunk''Egyértelmű és kiszámítható politikai erő vagyunk'

Milyen eredményt vár a választásoktól?

Nehéz ezt megmondani. Itt Veszprémben a kézilabdacsapat néhány éve a Kielce ellen nagy előnyt adott el a Final Fourban, ugyanez történt tegnap a Barcelona-Liverpool meccsen is. Szeretem a sportot, és szeretem tisztelni az ellenfelet, hogy van ellenfél a pályán, ahonnan csak akkor jövünk le, ha megtettünk mindent a győzelemért.

Nem akarok jósolni, de az biztos, hogy a közvéleménykutatások sok mindent előre vetítenek. Látva az ellenzék következetlen, bevándorláspárti politikáját, én nekik nem túl sok jót jósolok. A Fidesz-KDNP-nek nyilván egy nagyobb arányú győzelmet lehet előre vetíteni, de ezt százalékban és mandátumban nem tudnám megmondani.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.