Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

75 éve alakult meg a veszprémi Puma Vadászrepülő Ezred

2019. május 7. 12:00
372 nap szolgálat alatt 408 légigyőzelmet arattak az angolszász és a szovjet légierő támadó gépei felett. Kedd reggel emléktáblájuk előtt emlékeztek meg róluk, és helyeztek el koszorút.

75 évvel ezelőtt a Veszprém-Jutaspusztai katonai repülőtéren megalakult a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Vadászrepülő Ezrede. Vadászpilótái 372 nap szolgálatuk alatt 415 alkalommal végrehajtott 3120 gép-bevetésen 408 légigyőzelmet arattak az angolszász és szovjet légierő támadó gépei felett.

A bevetések során 105 pumás, többségében 22-25 éves tiszt és tiszthelyettes fiatal halt meg a harcokban. Akik élve maradtak, vagy épen, amerikai hadifogságba kerültek. Ketten a mai napig életben vannak.

„Kevesen voltak ahhoz, hogy megváltsák a világot, hogy döntően befolyásolják a világháború végkifejletét. De elegen ahhoz, hogy honfitársaikban reményt ébresszenek: van aki megvédi őket a pusztító terrorbombázástól”

- mondta kedd reggel emlékező beszédében az egykori Jutasi Altisztképző Intézet (ma Levéltár) épületén elhelyezett emlékjel előtt Piros György, nyugalmazott miniszteri tanácsos. Itt kapott egykoron kiképzést Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós is, a legeredményesebb magyar vadászpilóta 1936-1938 között.

a megemlékezésen Piros György mondott beszédeta megemlékezésen Piros György mondott beszédet

„Évről évre kegyelettel emlékezünk meg a doni katasztrófa katonahőseiről és áldozatairól. Okkal és joggal. Vajon miért mostohagyermekek a honi légteret, honfitársaink életét és nemzeti javainkat védő pumás vadászrepülők? Ők is a haza védelmére tett katonai eskü szellemében hajtottak végre parancsokat.”

Piros György kiemelte, a jelenlegi országgyűlési képviselő, Ovádi Péter jelentősen támogatta a megemlékezést, hogy erkölcsi jóvátételt tegyenek a pumásoknak. A jelen lévő Némedi Lajos alpolgármesternek megköszönte azt is, hogy az önkormányzat a Levéltár (egykori Jutasi Altisztképző Intézet) épületén emlékjele lett az egykori pilótáknak.

A Bakony-Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány segítségével emlékkiállítást is létrehoztak, mely azóta országos vadászpilóta bajtársi találkozón, nemzetközi egyetemi tudományos konferencián, dokumentumfilm-premieren, oktatási, közművelődési intézményekben hitelesen mutatja be a hadtörténet eme epizódját.

Az emlékkiállítás ezen a héten az Agórában is megtekinthető.

A pumások emlékjele előtt koszorút helyezett el Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Dányi Béla dandártábornok, az önkormányzat nevében Némedi Lajos alpolgármester, valamint a Veszprémben állomásozó megyei katonai szervezetek, a Veszprém megyei Védelmi Bizottság, a Bakony-Balaton Régió Ifjúságért Alapítvány, a Laczkó Dezső Múzeum, és a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviselői.

Ovádi Péter és Dányi Béla tűzoltó dandártábornokOvádi Péter és Dányi Béla tűzoltó dandártábornok

Ge. Á.
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.