2020. augusztus 4. // Domonkos névnap

Kiállítás a múltról, fa a jövőnek - Negyedszázados jubileumát ünnepli a veszprémi Zonta

2019. május 8. 12:00
Negyedszázados fennállását ünnepli a ZONTA Club Veszprém, míg az anyaszervezet éppen 100 éves idén. A dupla jubileumot kedden emlékfa ültetésével, valamint történeti kiállítással és koncerttel ünnepelte a szervezet.

Tavaly decemberben adták át a Kálvin János parkban Veszprém első integrált játszóterét, a Czifra Pagonyt, ahol ép és fogyatékkal élő gyerekek együtt játszhatnak. Már akkor felmerült a gondolat, hogy a közösségi térben a Zonta Club Veszprém karitatív tevékenysége is megjelenthetne valamilyen formában, új típusú partnerségeket szülve – mondta el Brányi Mária alpolgármester kedden a helyszínen.

A gondolat végül egy emlékfa állításában és két rózsatő elültetésében öltött testet, melyeket a Bárczi iskola növendékeivel, valamint a VKSZ Zrt. munkatársaival együtt ültettek el a szervezet tagjai a játszótér és a parkban található pergola mellett.

Az emlékállítással a klub reményei szerint a fa növekedésével párhuzamosan a Zonta szellemisége is még jobban el fog terjedni a városban és a jótékonyság minél többek életének válik a részévé. Mindemellett a szervezet célja a közösségépítés is: „rászorulókat támogatunk, nőket pártolunk, felkaroljuk a művészetet és minden olyan eseményen igyekszünk részt venni, ahol a jószolgálatot mint önkéntes munkát hirdetni tudjuk. Noha női klub vagyunk, nem csak a hölgyeket szeretnénk megszólítani, hanem a családokat is” – tette hozzá Sulákné Hontai Mária, a szervezet soros elnöke.

A Zonta keddi rendezvényei nem értek véget a parkban: délután a Csermák Antal Zeneiskola folyosógalériájában szerveztek kiállítást az elmúlt 25 évükről. A tárlatot, melyben fotókat, újságkivágásokat is találunk, dr. Takács Zita, a bécsi Zonta Club elnöke nyitotta meg.

- Balatonalmádi diákként es a Lovassy tanulójaként igazán átérzem, hogy milyen az, amikor az ember a gyökereihez kötődő értékeit próbálja egy nemzetközi szervezet szintjén is megmutatni, gazdagítani - jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy a zonta szó a sioux indián nyelvből származik, az állhatatosságot, hűséget és megbízhatóságot szimbolizálja. A szervezetet az Egyesült Államokban alapították száz évvel ezelőtt, és azértezt a nevet választották maguknak, hogy ezzel is kifejezzék missziójukat, a nők társadalmi, szociális és minden téren történő kibontakozását. A veszprémi klub a nemzetközi szervezet projektjein túl is számos kreatív kezdeményezéssel gazdagította a helyi közösségi életet. Ilyen volt például, amikor rendkívüli adománygyűjtő akciót szerveztek a vörösiszap-katasztrófa után, melynek eredményeként egy család feje fölé került biztos fedél. A helyi közösség szempontjából másként, de nem kevésbé fontos az sem, hogy adventi programsorozatával, az adventi Mendelssohn-koncerttel egy új, pozitív városi hagyományt teremtettek és ápolják azt már évek óta.

A kiállítás-megnyitót követően a Csermák Antal Zeneiskola magánének tanszakának növendékei adtak koncertet. Szólót énekelt Biber Ramón, Fekete Tünde, Hada Veronika és Szilágyi Ádám, zongorán közreműködött Győrfi Judit, az ütősöket Sipos Csaba szólaltatta meg.

Söge
Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Alacsony a vírus koncentrációja a szennyvízekben
Alacsony a vírus koncentrációja a szennyvízekben
A szennyvízből vett minták alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem jósol drasztikus emelkedést a koronavírusos fertőzésekben.
Kreditek a koronavírus alatti önkénteskedésért
Kreditek a koronavírus alatti önkénteskedésért
Plusz kreditekkel ismerte el a Pannon Egyetem a hallgatóinak a koronavírus-járvány idején végzett önkénteskedést.
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.
Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére
Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére
"Élj maradéktalanul!" elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított a Médiaunió Alapítvány az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.
Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet
Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet
A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára hétfőn Üllőn újságíróknak, abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.
2020. augusztus 4. // Domonkos névnap