Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy gyermek akkor boldog, ha az anyukája is az

2019. május 7. 4:00
Szombaton a Születés Hete elnevezésű rendezvény keretében, hasznos programokkal várta az anyukákat, családokat és a kismamákat az Édes Terhem Babahordozó Klub és a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete. Bálint Boglárka szervezőt kérdeztük a rendezvényről, az anyaságról és a módszerekről, amik megkönnyíthetik a babavárás időszakát.

Bálint Boglárka két gyermek édesanyja, aki saját tapasztalatai, élményei alapján úgy döntött, hogy segíteni szeretne: megismertetni a kismamákkal a lehetőségeiket és támogatni őket céljaik elérésében. Boglárka szerint nem mindannyian vagyunk annyira szerencsések, hogy olyan segítők vegyenek körbe bennünket a rokonaink és barátaink személyében, akik megfelelően tudnak támogatni bennünket: ezt az űrt és hiányt szeretné betölteni munkájával.

"Egy szép szülésélmény erős anyát szül, aki mindenre képes."

Hogyan került kapcsolatba az Édes Terhem Babahordozó Klubbal és a rendezvénnyel?

Magam is hordozom a gyermekeimet, így évek óta tagja vagyok a klubnak: nem sokkal első gyermekem születése után csatlakoztam. A rendezvénnyel Székesfehérváron találkoztam először az ottani klub szervezésében.

Az Édes Terhem Babahordozó Klub szervezői: Bálint Boglárka, Matusinka Zsófia, Vinczéné Szele Zsófia, elöl  Zsoldos Vica forrás: Lorászkó Krisztina & Édes Terhem Babahordozó KlubAz Édes Terhem Babahordozó Klub szervezői: Bálint Boglárka, Matusinka Zsófia, Vinczéné Szele Zsófia, elöl Zsoldos Vica forrás: Lorászkó Krisztina & Édes Terhem Babahordozó Klub

Miért fontos ez az országos rendezvénysorozat?

A különböző városok rendezvényeinek szervezői önálló civil csoportok. Mindenkinek megvan a maga személyes indíttatása, de az szerintem mégis közös, hogy fontosnak tartjuk a szülés/születés ügyét. Veszprém megyében az egyetlen babahordozó klub vagyunk, így szeretnénk, hogy a lehető legtöbb családhoz eljuthassanak az információk, a lehetőségek, a segítség adott esetben. Veszprémben nem először van Születés Hete, volt pár év szünet, de bízunk benne, hogy ettől az évtől kezdve, újra lesz folytatása.

Személyes mottóm, hogy "A béke a földön a születéssel kezdődik".

Mi a célja a rendezvénynek?

A program célja, hogy a várandós édesanyák, a kisgyermekes családok megismerhessék az őket támogató szakembereket, szervezeteket, és hogy közösségre találjanak. A klub célja a rendezvénnyel, hogy megismertesse a családokkal a hordozás mindennapi örömeit, segítséget nyújtson a hétköznapokban. Az elmúlt években nem volt Veszprémben ilyen rendezvény. Most szeretnénk újra feleleveníteni a hagyományt. Az időjárás miatt kevesebben voltunk, családias hangulatban telt a délután, de a klubunk eseményein egyre többen vannak jelen szerencsére. Ezúton is köszönjük a családok érdeklődését.

A programokon rengeteg módszerrel, technikai, gyakorlati tapasztalattal és fontos elméleti tudásanyaggal lehet gazdagodni. Mennyire vannak ezeknek az információknak a birtokában az anyukák/kismamák? Mennyire új keletű dolog ez számukra?

Az a tapasztalatunk, hogy sajnos kevéssé ismerik a lehetőségeiket, az őket körülvevő nagyszerű szakembereket az édesanyák, a családok. Klubunk egyik fontos feladatának tartja az információ átadását.

forrás: Lorászkó Krisztina & Édes Terhem Babahordozó Klubforrás: Lorászkó Krisztina & Édes Terhem Babahordozó Klub

Milyen új szemléletet sajátíthatnak el azok, akik részt vesznek a programon?

Például az odafigyelést önmagukra, mint szemlélet, valamint az önbizalmukat szeretnénk megerősíteni az anyáknak, a családoknak, illetve hogy

megtalálhassák a családdá válásban is a saját útjukat, amennyire lehet a társadalmi, sokszor irreális elvárások nélkül.

Boglárka dúlaként, szoptatási segítőként és gyermekágyas segítőként is támogatja a kismamákat és az anyukákat.

Ki is pontosan a dúla és miért fontos? Mit csinál dúlaként?

A dúla többnyire saját tapasztalattal is rendelkező, asszonytársi segítő: nem egészségügyi dolgozó, nem helyettesíti a szülésznőt, sem más szaksegítséget. Laikus, mégis képzett személy, aki a család szolgálatban áll. Dúlaként a család, főleg az anya igényeihez és az ő saját élethelyzetükhöz igazodom. Általában sokat beszélgetünk már a várandósság alatt, információt adok át szükség esetén.

A szülés alatt a lehetőségek és igények mentén borogatok, fizikai támaszt/kapaszkodót nyújtok, etetem és itatom a vajúdó nőt, biztatom, és ha kell, akkor a család többi tagjának is segítek megtalálni a helyét és szerepét a folyamatban, stb. Gyermekágy alatt segítek, ha kérik, a háztartásban, a gyermek(ek) gondozásában, meghallgatok.

Mit csinál egy szoptatási segítő? Hogyan lehet segíteni a szoptatásban?

Úgy gondolom, hogy ma már hasznunkra válik, ha a megfelelő forrásból előre tájékozódunk is amellett, hogy az ösztöneinkre hagyatkozunk és bízunk bennünk. Mert izoláltan élünk, és már nem úgy növünk fel, hogy látjuk és megtanultuk, milyen egy várandósság, milyen a szülés, milyen a szoptatás és a gyermekgondozás. Ezért az a személyes véleményem, hogy fontos a tanulás is, és nagyon sokat lehet tanulni ezekben a témákban, például azoktól a szakemberektől, akik a rendezvényen is megjelentek.

Miért fontos, hogy megismerkedjenek az anyukák a rendezvény programjai által nyújtott lehetőségekkel?

A prevenciót emelném ki. Például, hogy csak egyet említsek, az intimtornának már várandósan is nagyon jó hatása van, és a szülés utáni regeneráció is gyorsabb. A másik a tévhitek eloszlatása, például a várandósság alatti mozgás és masszázs témakörében is rengeteg van, ugyanúgy a szoptatásban.

forrás: Lorászkó Krisztina & Édes Terhem Babahordozó Klubforrás: Lorászkó Krisztina & Édes Terhem Babahordozó Klub

Mi a személyes cél a módszerek és a tudás továbbadásával, illetve az ilyen jellegű rendezvényekkel?

A rendezvényekkel a közösség építése az elsődleges célunk, az információ átadásával pedig a családok támogatása, az életük segítése, megkönnyítése. A nők önbizalmának megerősítése, és az anyák testi és lelki jólléte, mert egy gyermek akkor boldog, ha az anyukája is az.

Sulyok Georgina

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.