2020. október 26.
//
Dömötör névnap

Kalauz a padlóburkolat fajták világában

2019. április 23. 9:00
Nem könnyű eligazodni a padlóburkolat fajták között. Trendek jönnek-mennek, és az emberek többnyire az éppen aktuálisan divatos mellett teszi le a voksát. Logikus ez, hiszen ha ruhában, sminkben a divat a mérvadó, akkor a lakásbelsőt is meghatározhatják - és meg is határozzák - a “trendi” termékek.

5 remek padlóburkolat fajta

Laminált padló

A legnépszerűbb padlóburkolat fajták közé tartozik, hiszen egyszerűen kezelhető, emellett széles körben alkalmazható. A lakás szinte bármely helyiségébe lerakható, amennyiben a megfelelő kopásállóságú termék kerül kiválasztásra. Színben és mintázatban nagy választékban kapható. Akár padlófűtés fölé is lerakható. Árát kopásállósága, vastagsága, valamint a mintázata határozza meg.

A laminált padló zömében klikkes rendszerű, lerakása az elemek “egymásba pattintásával” történik.

Parketta

A természetes anyagok kedvelői előszeretettel teszik le voksukat a parketta mellett, hiszen alapanyaga valódi fa: egy- vagy többrétegű tömörfából készül. A megfelelő parketta kiválasztásánál azt kell szem előtt tartani, hogy a lakás mely helyiségébe kerül majd, valamint az is meghatározó, hogy milyen erős igénybevételnek lesz kitéve.

A parketta az időtálló padlóburkolat fajták közé tartozik, azonban élettartama csak a megfelelő felületkezelést követően garantált. Vannak olyan parketták, amelyek már eleve felületkezelt állapotban kaphatók, illetve olyanok is, amelyeknél a lerakás után szükséges elvégezni ezt a munkafolyamatot az alábbi anyagok valamelyikével: lakk, olaj, viasz, pác.

A parketta rögzítése erre a célra kifejlesztett ragasztóval történhet. A Mapei az Adesilex LC/R, valamint az Ultrabond P 902 2K termékeket ajánlja parketták ragasztásához.

A parketta rendszeres ápolása és karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban hosszú éveken - akár évtizedeken - át jó szolgálatot tegyen az adott helyiségben.

LVT padló

Az LVT újoncnak tekinthető a padlóburkolat fajták világában. Számos kedvező tulajdonsága egyre közkedveltebbé teszi. Gazdag szín- és mintaválasztékban áll rendelkezésre. Előnye, hogy karcálló, UV-álló, víz- és foltálló, így széleskörű használata lehetséges. Kétféle módon rakható le: ragasztóval, illetve a laminált padlóhoz hasonlóan, a lapok egymáshoz illesztésével. A Mapei az LVT padló rögzítéséhez az Ultrabond Eco 4 LVT termékét ajánlja.

Műgyanta padló

Kezdetben ipari padlóként funkcionált, azonban manapság már lakossági felhasználása is elterjedt. Mivel öntött padló, ezért lerakása nagy szakértelmet igényel. Hővezető képessége, valamint 2-5 mm-es vastagsága alkalmassá teszi padlófűtés fölé történő leterítését.

Járólap

Talán a járólap a legismertebb, egyben legnépszerűbb a padlóburkolat fajták között. Sokféle anyagból, különböző méretben, rendkívül széles szín- és mintaválasztékban készítenek járólapot. A tervezett mindennapos igénybevétel az elsődleges szempont annak eldöntésében, hogy milyen hidegburkolatot válasszunk. Emellett figyelembe kell még azt is venni, hogy milyen helyiségbe kerül majd, illetve - amennyiben kültéri felhasználásra választunk - azt is szem előtt kell tartani, hogy fagyálló legyen a kiválasztott lap.

A Mapei kínálatában számos hidegburkolat-ragasztó található, kimondottan kültéri felhasználásra pedig az alakváltozásra képes ragasztót ajánlják (például az Ultralite ragasztócsalád tagjai).

Ön már jól eligazodik a padlóburkolat fajták világában? Eldöntötte már, hogy milyen burkolat kerül otthona egyes helyiségeibe, de bizonytalan benne, hogy milyen fajta ragasztót kell vásárolnia? Jöjjön el Hozzánk és mi segítünk a választásban.

vehir.hu

További cikkek

Így nem lesz súlyos anyagi veszteség a teraszfelújítás
Így nem lesz súlyos anyagi veszteség a teraszfelújítás
Ha fel kell újítani a teraszt, erkélyt, nem mindegy, hányszor tesszük meg. Ha rosszul sikerül a kivitelezés elsőre, akkor új szakembert kell keresni, aki ismét elkéri a munkadíjat, és új járólapokat, segédanyagokat is kell vásárolni. Ráadásul, ha kimarad egy fontos lépés, garantált a burkolati probléma.
Hódít a zuhanytálca nélküli trend! - A kulcs: zuhanyfolyóka
Hódít a zuhanytálca nélküli trend! - A kulcs: zuhanyfolyóka
Minden fürdőszoba kialakításakor az egyik legfőbb kérdés: kádat vagy zuhanykabint válassz? Ha a zuhanykabin mellett döntöttél, több dolgot végig kell gondolnod, például hogy milyen trendet követsz majd. Mutatunk is egy tuti tippet!
Penész ellen egy meglepően hatékony apróság!
Penész ellen egy meglepően hatékony apróság!
Szinte hihetetlen, de egy apró dologgal megakadályozható a penészedés kialakulása a legkritikusabb helyeken, a sarkokban. Ha nem szeretnél ezzel küzdeni, akkor muszáj tudnod, mi az a nagy hiba, amelyet elkövethetsz a felújításkor, és amely miatt a penész hamarosan beköltözhet a felújított otthonodba!
Több mint ezer színt kikeverünk!
Több mint ezer színt kikeverünk!
Tavaszi Szín Pompa!
Tavaszi Szín Pompa!
Végre elérkezett a tavasz, és ezzel együtt friss színekbe öltözik a természet is. Ezt a „trendet” követjük mi is az üzletünkben, hiszen egy új taggal bővült a csapatunk. Ez pedig nem más, mint a MAPEI FLEX 500 ultramodern színkeverő gépe.