Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért fontos a szellőztetés?

2019. április 21. 12:04
Az elégtelen szellőztetés okoz néhány kellemetlen tünetet, amik nem akarnak elmúlni, ha nem orvosoljuk a problémát. Mert lehet, hogy nem is tudunk róla. Mely panaszokkal találkozhatunk, ha otthonunkban nem eleget és nem megfelelően szellőztetünk? Mi történik, ha nem veszünk tudomást róla?

Az alábbi panaszok sűrűsödnek, mikor nem cseréljük eleget a lakásunk levegőjét:

  • Fejfájás, mely egyre gyakrabban van jelen a nap szinte bármely szakaszában
  • Romlik az alvás minősége
  • Kellemetlen, állott a lakás levegője
  • Megjelennek a penészvirágok a kicsapódó nedvesség helyén

Gyakorivá válik a fejfájás

Ahhoz, hogy egészséges legyen az otthoni zárt tér levegője, 20-40 m3 friss levegőre volna szükség óránként. Vagyis a 15 nm2-es szobákat körülbelül óránként kellene szellőztetni, a nap minden szakában. Van olyan, aki megteszi ezt?

Tegyük fel, hogy megfelelő időközönként szellőztet, ekkor azonban felmerül a kérdés, hogy a keletkezett hőt is kiszellőztetjük. Energiapazarlás. A szén-dioxid szint növekedésével jár, ha nincs megfelelően cserélve a lakás levegője, amit egyből észre lehet venni a rossz közérzetből, fejfájásból, fáradékonyságból.

Romlik az alvás minősége

A nem elégséges oxigén fáradékonyságot, koncentráció zavart okozhat a felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt. Amennyiben a hálószobában modern, légmentesen zárt nyílászáró csere történt, a szellőztetés hiányában a szén-dioxid szint a kinti érték 6-8-szorosát is mutathatja. De éjszakánként ki kel fel kinyitni az ablakot, minimum óránként?

A Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszere megoldást nyújt, hogy a lakásában állandósuljon a friss levegő, ugyanakkor a fűtött helyiség hőmérséklete ne illanjon el a levegő cserélése közben.

Allergiás tünetek

A szellőztetés nem jelent garanciát arra, hogy egészséges, friss levegőt kerül be a zárt térbe. Nagyon sok allergén anyagot tartalmaz a szabad levegő, amiből most már jut a lakásunk helyiségeibe: por, kemikáliák, pollenek, gombaspórák. Ezek egészségtelenné teszik a levegőt, amire a szervezet reagál: allergiás reakciókkal: légúti panaszok, csökken a vér oxigén szintje, vörösödik a szem, romlik a látás, gyulladhat a fül, stb. Ezek az allergiás reakciók megnehezítik az emberek mindennapjait is.

Kellemetlen szagok a lakásban

A Zehnder hővisszanyerős szellőztetőrendszere cseréli a benti, állott, terhes szagokkal szennyezett levegőt. De felmerül a kérdés, hogy mi történik a kinti, rossz szagú levegővel, az fog a helyére kerülni? Nem. A rendszer fel van szerelve olyan finom szűrővel, amely a kintről érkező kellemetlen szagokat megszűri, úgy engedi be zárt térbe.

Pára és penész

Az elégtelen szellőztetés következtében a lakásban többlet nedvességtartalom keletkezhet olyan tevékenységekkel, mint a főzés, fürdőszobában a zuhanyzás, teregetés. Ez a nedvesség pára formájában ki fog csapódni, a pára nyomán pedig megjelenhet a penész, amely hosszú távon károsíthatja a lakásban tartózkodók egészségét.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.