Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A futás mint mindfulness meditáció

2019. április 8. 4:00
A legtöbben azért kezdenek futni, mert fogyni akarnak. Vannak, akik csak szeretnék átmozgatni a tagjaikat az egész napos ülőmunka után. Pedig a futás nemcsak a testet, az elmét is edzi.

A mostanában divatos mindfulness kifejezés a tudatos jelenlétet, a jelenre összpontosítást takarja. Módszerét tekintve egyfajta meditáció, amikor a múlt hibáit és a jövő kihívásait elfeledve a jelen megélésére összpontosítunk. Vannak olyan meditációs módszerek, amikkel ez a cél hatékonyan elérhető: például azok, amelyek során a testünk működésére összpontosítunk, a légzésünkre vagy éppen a szívverésünkre figyelünk. Itt csak a jelen számít: mindig az aktuális szívdobbanás, az aktuális lélegzetvétel tart minket életben, ebben a pillanatban nem megyünk semmire a szerveink múltbeli és jövőbeli munkájával.

A futás sok tekintetben segít a jelenre összpontosítani, különösen ha nem hallgatunk közben zenét, hanem inkább a helyes légzésre, a pulzusunk kordában tartására koncentrálunk. Egy meredek emelkedőn csak az éppen leküzdendő akadály számít, amikor pedig a hegyről lefelé futunk, az oda vezető küzdelmes méterek már csak az elménkben léteznek, a testünk már a könnyed ereszkedést éli meg.

A futás felnagyítja a jelent: intenzívebbé teszi a légzést és a pulzust, könnyebben átérezhetővé teszi, hogyan reagál a testünk az adott pillanatban. Ha a pillanat teljes megélésére összpontosítunk – igen, a futás közben tapasztalható fáradtságra és fájdalomra is – akkor ki tudjuk zárni a stresszt, a hétköznapi problémákat. Ez az elmétől épp olyan fegyelmet igényel, mint a mozgás a testtől, viszont az edés végére nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is felfrissülve térhetünk haza.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.