Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor az utca is táncra perdül

2019. március 21. 3:00
Ha Amerikában járnánk, 21. évével már ott is nagykorúnak számítana a Tánc Fesztiválja. A nagykorúságot pedig érdemes megünnepelni, és akár egy kicsit ki is rúgni a hámból. A május 22–26. között érkező fesztivál fog is, színes kavalkáddá varázsolva az utcát is.

A szervezők ugyanis úgy döntöttek, idén egy kicsit csavarnak a dolgon, és az eddigi fő helyszínként szolgáló Hangvilla mellett alternatív helyeket is bevonnak, például a Veszprém Agóra előtti teret. A történelmi hűség kedvéért érdemes megjegyezni, nem ez az első ilyen alkalom: pár éve felvonulással nyitott a fesztivál, de a Színházkert is vált már egyszer táncszínházi nappalivá.

Ha mi árnyak /Fotó: Dömölky DánielHa mi árnyak /Fotó: Dömölky Dániel

A mostani megoldás különlegességét azonban az adja, hogy ezzel a hagyományosan kevésbé kultúrafogyasztókat is szeretné megnyerni a fesztivál. 2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz, és a pályázat célja is éppen ez. A kortárs művészet erre remek eszköz, noha a kihívás nagy, hiszen sokszor nem értéssel párosul. De túl kell lépni a határokon, és ezt egész egyszerűen úgy tudjuk megtenni, ha odavisszük a kultúrát azokhoz, akiket egyébként nem érünk el – mondta el Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója a rendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

A fesztivál kezdőnapján, május 22-én ezért egy Haszkovó Live műsorral készülnek a szervezők. A Veszprém Agóra előtti téren Gergye Krisztián Társulata Ha mi árnyak performansza nyit, amit Ladányi Andrea Haszkovó-show-ja követ, az este során pedig látható lesz még az évek óta óriási népszerűségnek örvendő Frenák Pál Társulat produkciója is.

Rajtad áll/ Fotó: Dömölky DánielRajtad áll/ Fotó: Dömölky Dániel

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója hozzátette, a kortárs összművészeti találkozó a 21 év alatt gyökeret vert Veszprémben, ahova az alkotók is hazajárnak, ugyanakkor az alternatív játszóhelyekkel most egy kicsit ki is lépnek a városból. Két alkalommal az Inotai Retro Színházban, azaz a Bakonyi Erőmű Béke Művelődési Házában lépnek majd fel a táncosok: 24-én a DART Társulat digitális technikákra és drónvetítésre is építő Alpha című produkciója érkezik, szombaton pedig a Székesfehérvári Balett Színház közreműködésével, Lőrinc Katalin és Krámer György főszereplésével mutatják be a Naplemente című előadást.

Az említetteken túl itt lesz még többek között a Duda Éva Társulat, a Közép-Európa Táncszínház és a Győri Balett, illetve a fiatal koreográfusokat segítő Imre Zoltán Program számos kiválasztottja. Valószínűleg igazi bohém csemege lesz a zsűri performansza is a záró napon, ha pedig maradna bennünk kérdés az előadások után, azokat most akár egyenesen az alkotóknak is feltehetjük. A fesztivál háziasszonya Stohl Luca táncművész és műsorvezető lesz, aki maga is faggatni fogja az alkotókat, de ezt a nézőközönség is megteheti: május 26-án 16 órától nyilvánosan lehet majd vitázni a látottakról.

Közép-Európa Táncszínház: Special Society /Fotó: Véner OrsolyaKözép-Európa Táncszínház: Special Society /Fotó: Véner Orsolya

Május végéig még hosszú az idő, de addig sem maradunk tánc nélkül: évek óta hagyomány, hogy a fesztivál már április 29-én, a Tánc Világnapján elkezdődik a korai 0. nappal. Az egész napos programsorozat egy interaktív, zárt körű workshoppal kezdődik, ahol a Frenák Pál Társulat tart terápiás foglalkozást fogyatékkal élő fiataloknak, majd a helyi tánccsoportok ifjú táncos lábúi részesülhetnek hasonló élményben. A tanultakat természetesen a profi táncosok később a színpadon is bemutatják.

Ezen felül este két mozgásvilágában, gondolkodásmódjában és zenéjében is nagyon fiatalos, lendületes előadást láthat a közönség: Simkó Beatrix és Csuzi Márton a valóság és illúzió közti vékony határvonalat feszegeti az Up to you című produkciójukban, Horváth Nóra és Ivanov Gábor pedig a mai kapcsolatokat mutatják be a tánc nyelvén a Beat című előadásban.

Beat /Fotó: Dömölky DánielBeat /Fotó: Dömölky Dániel

A teljes program elérhető atancfesztivalja.hu oldalon.

Nyitókép: Gergye Krisztián Társulata & Gloria Benedikt: Kokoshka babája /Fotó: Dömölky Dániel

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.