Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Kiállítás nyílt Bojtor Károly műveiből a Dubniczay Palotában

2019. március 15. 4:00
A húsz éve eltávozott, Veszprémben két évtizeden keresztül alkotó festő jubileumi emlékkiállítása április 28-ig tekinthető meg a Dubniczay-palota Várgalériájában.

Bojtor Károly 1933-ban született a Nógrád megyei Mátraverebélyen. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte, mesterei Pap Gyula és Domanovszky Endre volt. Gyakran dolgozott a kecskeméti művésztelepen. 1977-ben önálló tárlata volt a Műcsarnokban, de voltak tárlatai itthon (Szombathely, Debrecen, Pécs, Szeged) és külföldön (Bécs, Csehszlovákia, Lengyelország, Kanada).

Figurális műveire a realista szemlélet volt jellemző. Munkáival számos díjat nyert, 1967-1970-ig Derkovits-ösztöndíjas volt. Élete utolsó húsz évében Veszprémben alkotott. 1998-ban Veszprém városa Gizella-díjat adományozott neki. 1999. július 9-én halt meg.

Első önálló városi kiállítása 1997-ben volt a Vegyipari Egyetemen. Halála után 2000-ben a Művészetek Háza már rendezett emlékkiállítást, csütörtök délután pedig ismét itt (egész pontosan a Várgalériában) nyitottak műveiből tárlatot.

A „Tulsó Part” című emlékkiállítás megnyitóján Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója úgy fogalmazott, a Bojtor halálának huszadik évfordulóján nyílt tárlatban keresztmetszetet kaphatunk a festő életművéből, így azok is megismerhetik, akik most találkoznak először a Veszprémben két évtizedig alkotó művésszel.

A megnyitóra érkező közönséget Porga Gyula polgármester is köszöntötte. Mint mondta, személyesen nem ismerte a művészt, ám az életének legjelentősebb időszakát itt töltő Bojtor az elmondások szerint igazi veszprémivé, szinte fogalommá vált.

Neve és munkássága nem kopott meg, ami a helyi közösség erejének és Bojtor Károly lányának (Bojtor Zsuzsa) tagságával működő alapítványnak is köszönhető. A polgármester elárulta azt is, otthonában ő is rendelkezik Bojtor-festménnyel.

Porga Gyula köszöntötte a kiállításra érkezőketPorga Gyula köszöntötte a kiállításra érkezőket

Bojtor Zsuzsa a megnyitón azt mondta, az édesapjáról készült honlap hamarosan megújul, ahol a tervek szerint digitalizált archívum formájában teszik közzé Bojtor Károly anyagait, így azok is gyönyörködhetnek a festményekben, akik személyesen nem tudják megnézni a kiállítást.

A „Tulsó Part”-on is kiállított Bojtor festmények jó része Veszprémben készült, ez az időszak Gopcsa Katalin művészettörténész szerint hallatlanul egységes képet mutat:

A huszadik század megkérdőjelezésének, a műfajokat elvető, tiszavirág életű útkeresést jelentette.

Nem csatlakozott sem a zajosan jelentkező művészet új kifejezését kutató irányzatokhoz, sem a művészeti közélet nyüzsgő kavalkádjához, és az abban jelen levő csoportokhoz sem, mégis folyamatosan jelen volt az új otthonának választott Veszprém megye kulturális életének. (…)

Képei a biztos kézzel komponáló, nagy mesterségbeli festő jelenlétét bizonyítják”

- mondta a festőről.

A kiállítás április 28-ig tekinthető meg a Dubniczay-palota Várgalériájában.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.