Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kiegyensúlyozott gazdaság mindig fontosabb, mint a növekedés eszméjének kergetése

2019. március 7. 17:32
Magyarország gazdasága az elmúlt években stabil pályára állt és lendületet vett, a pozitív mutatók miatt azonban nem szabad átgondolatlan beruházásokba vágni csak a növekedést szem előtt tartva. Az örök szabály még mindig igaz: csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér – hangzott el csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági fórumán.

Dr. Markovszky György elnök szerint mindez azért is fontos, mert bár sikerült kimásznunk a korábbi rendkívül nehéz helyzetből és a gazdasági szereplők is talán egy fokkal felkészültebbek lettek, néhány éven belül ismét elérhet minket egy válság, hiszen a gazdasági körforgás már csak ilyen.

– Ahhoz, hogy ne csak éppen túléljünk, ismét mindent elölről kezdve, hanem a munkaerő megmaradjon, megfelelő tudással kell felvérteznünk magunkat. Ne gondoljuk, hogy ezzel már rendelkezünk, hiszen a magyar piacgazdaság még nem tekint vissza túl hosszú időre – intett Markovszky.

Prof. Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke előadásában arról beszélt, hol tart jelenleg a magyar államháztartás és mire számíthatunk az előttünk álló években, a teljes képhez felvillantva az elmúlt évtized folyamatait is.

Kovács szerint ígéretes a magyar gazdaság jövőbeli fejlődése. Ugyan 2008-ra sikerült eljutnunk arra a pontra, hogy külső sokk nélkül is csőd közeli helyzetbe került volna a gazdaság, a negatív spirálból kilépve mostanra erőteljes nemzetközi bizalom épült ki Magyarországgal szemben, ami például a hitelezést illeti. Növekedik a GDP, amelynek a mértéke nagyobb, mint az államadósságé és az államháztartás együttes kiadása, mindebben pedig a járműiparnak és a szolgáltatásoknak is szerepük van. Pozitív tendencia az is, hogy egyre kisebb az EU-s források felhasználási aránya, de arra oda kell figyelnünk, hogy ezeket a jövőben is értékteremtő, gazdaságilag megtérülő beruházásokra használjuk fel.

Mindennek köszönhetően egyelőre azonban a 2019-es nyugodt, cselekvésre alkalmas évnek tűnik, az államháztartásban sikerült tartalékot felhalmozni és jó eséllyel a pénzforgalmi hiány is lecsökken. Nyugodtan hátradőlni azonban nem szabad. Erre figyelmeztet az a tény is, hogy Magyarországon a környező országokhoz képest nagyobb a munkaerőhiány. Erre megoldást kell találni, az extenzív növekedés helyett hatékonyság alapú, intenzív gazdálkodásra kell átállnunk, javítani kell a versenyképességünket és támogatni a kkv-kat.

– Lényegi, kedvezőtlen változásokra a következő időszakban egyelőre nem kell számítani, 2021–22 körül azonban várhatóan nehézségek lehetnek. Ezért nem szabad a tartalékainkat felélni és csupán a növekedést szem előtt tartani. Továbbra is konzervatív kiadási politikát kell folytatni, azaz csak addig szabad nyújtózkodnunk, ameddig a takarónk ér. A kiegyensúlyozottság mindig fontosabb, a magyar gazdaság sikere pedig a hitelességen, a költségvetési fegyelmen és az államadósság csökkenésén múlhat – zárta gondolatait Kovács.

A fórumon szóba kerültek a jövő kérdései is, elsősorban az EU-s források szempontjából. Dr. Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője elmondta, a 2019-es országjelentés szerint egyre jobb az egy főre jutó GDP aránya Magyarországon, nőtt a foglalkoztatottság, miközben a szegénységi mutatók csökkentek, noha még mindig minden ötödik magyar kitett a szegénységnek. Általában azonban pozitívak a mutatóink és jó a költségvetésünk, ezért most kell növelni a termelékenységet és hosszú időre beruházni. Ennek egyik módja lehet a digitális gazdaság, amire azért is érdemes odafigyelni, mert várhatóan a 2021-27-es uniós költségvetés fókuszában is ez áll. A szakértő szerint emellett a prioritások között fog szerepelni a környezetvédelem és a mezőgazdaság, az ifjúság, az egészségügy, a szociális infrastruktúra, valamint a kisvállalkozások támogatása is.

Az előadások mellett a fórumon átadták a Felelősség a Közösségért és Környezetért Díjat is, melyet idén a Csatári Plast Kft. kapott, valamint együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.